Pintea, modificare URIAȘĂ de la 1 ianuarie la Rezidențiat: Și alte spitale vor pregăti rezidenți!

Sorina Pintea, anunțul zilei pentru rezidențiat
EXCLUSIV
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, EXCLUSIV la DC News și DC Medical, o modificare extrem de importantă pe care intenționează să o facă de la 1 ianuarie, în programul de rezidențiat. Ea a spus că și spitalele care nu sunt din centrele universitare, dar și cele private, vor putea pregăti rezidenți!

„Am format o comisie la nivelul Ministerului Sănătății pentru Rezidențiat, din care fac parte și doi rezidenți, și care va prelua problemele de la celelalte comisii, de la celelalte specialități, și vom avea oarecum o voce unitară. Această comisie va putea să facă și propuneri de schimbare de legislație!" a anunțat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Demnitarul a spus, însă, că următoarea schimbare preconizată de legislație în materie de Rezidențiat va fi una care va permite practic oricărui spital care are medici primari să pregătescă rezidenți.

Modificare majoră de la 1 ianuarie

„Următoarea schimbare legată de rezidențiat este legată de faptul că se va permite și spitalelor care sunt în jurul centrelor universitare, din județele din jurul centrelor universitare, să pregătească rezidenți, dacă au medici primari, medici care sunt doctori în medicină (au doctorate, n.r.), îndeplinind niște condiții. Și asta va fi de la 1 ianuarie! Pentru că am constatat supra-aglomerarea centrelor universitare, și atunci este bine să dăm șansa fiecărui rezident să poată fi foarte bine pregătit!", a dezvăluit Sorina Pintea, în EXCLUSIVITATE la DC News și DC Medical!

Mai mult, ministrul a spus că și spitalele private ar putea să aibă rezidenți.

„Ministerul Sănătății nu are nimic împotrivă, și cu asta v-am răspuns la întrebare! Nu depinde doar de Ministerul Sănătății, este vorba și de orgolii între universități, așa cum vă spuneam, n-am nicio problemă ca și spitalele private să aibă rezidenți. Dar, repet, Ministerul Sănătății are cam 10% implicare în povestea cu pregătirea rezidenților. Noi scoatem posturi la concurs în funcție de necesarul pe care-l avem. Legat de concursul de Rezidențiat au fost, sigur, multe discuții și polemici", a subliniat demnitarul.

Rezidențiatul pe post ar putea să dispară

Sorina Pintea spune că nu este de acord cu rezidențiatul pe post, care este practicat acum, pentru că e în defavoarea spitalelor dacă țin blocat un post și, la final, medicul pentru care era rezervat nu vrea să muncească acolo.

„Eu nu sunt adepta rezidențiatului pe post, pentru că, din ultimele statistici, spitalele care au scos posturi la rezidențiat au rămas și fără medici, și fără rezidenți! Pentru că în general sunt spitale care nu sunt atât de atractive pentru medici, au scos posturi la rezidențiat, medicul a dat rezidențiatul pe post și nu s-a mai dus la spitalul care a scos acest post ținând blocat spitalul pe acea specialitate pe durata rezidențiatului. Deci, circa 95% din cei cu care am discutat, inclusiv universitățile, spitalele, comisiile de specialitate, spun că nu este benefic un rezidențiat pe post, medicina este o profesie liberală!", a punctat Sorina Pintea.

Interviul, în care vorbește de cele mai importante schimbări preconizate în sistemul sanitar românesc, în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel