Pietrele la rinichi, cauze și simptome. Care sunt semnele la care să fii atent. Detaliile pe care nu le-ai știut până acum

pietrele la rinichi - FOTO: Freepik
Pietrele la rinichi pot fi cauzate de o varietate de factori. Află care sunt semnele la care să fii atent.

Pietrele la rinichi sunt mase dure care se pot dezvolta în rinichi. Calciul și alte minerale din urină se pot cristaliza, formând pietre de dimensiuni variind de la boabe asemănătoare nisipului la pietricele mici sau chiar bucăți asemănătoare pietrișului.

O varietate de factori pot duce la pietre la rinichi. De exemplu, unele cercetări leagă suplimentarea cu doze mari de vitamina C cu un risc crescut de pietre la rinichi la bărbați.Utilizarea antibioticelor poate juca, de asemenea, un rol.

Potrivit specialiștilor și hidratarea joacă un rol esențial. Atunci când nu vă hidratați corespunzător există riscul să dezvoltați pietre la rinichi.

Pietrele la rinichi, simptome

Poate vă întrebați: Cum se simte o piatră la rinichi? În timp ce pietrele sunt de obicei micuțe, trecerea lor poate duce la dureri imense. Dar acesta nu este singurul simptom. Aruncați o privire la cele mai frecvente semne ale unei pietre la rinichi.

Vezi și: De ce să nu mai usuci niciodată hainele pe calorifer. Cum poți să îți pui viața în pericol

Pietrele la rinichi, semne și simptome comune

În unele cazuri, pietrele mici la rinichi pot trece fără durere. Dar dacă pietrele la rinichi blochează fluxul de urină sau se depun în uretere - pasajele înguste în care urina se deplasează de la rinichi la vezică - acestea pot provoca o serie de efecte secundare neplăcute.

Durere

Durerea este adesea descrisă ca fiind chinuitoare. Un mic studiu a cerut femeilor care au trecut prin naștere să compare durerea acelei experiențe cu durerea de a avea o piatră la rinichi care le blochează tractul urinar.

Majoritatea participanților au considerat durerea de la o piatră mai gravă. Durerea de piatră la rinichi se poate simți precum niște crampe severe sau dureri ascuțite.

Durerea poate veni în valuri - severă într-un moment, slăbind următorul. Și poate apărea în mai multe locații, inclusiv burta, partea laterală a spatelui și zona inghinală. Bărbații pot simți durere în testicule sau în vârful penisului, în timp ce femeile pot avea dureri în labiile lor.

Vezi și: Medicina de urgență, în criză. Nou examen de Rezidențiat. Vezi lista locurilor scoase la concurs

Sânge în urină

Dacă urina se îndepărtează de nuanța galbenă obișnuită și este în schimb roz, roșie sau maro, aceasta indică prezența sângelui în urină. Este unul dintre simptomele comune asociate cu pietre la rinichi.

Sângele în urină se numește hematurie. Uneori, acest sânge este vizibil cu ochiul liber, iar alteori este vizibil doar cu un microscop. Poate indica o serie de afecțiuni, astfel încât acest simptom singur nu indică neapărat prezența pietrelor.

Probleme cu urinarea

Când aveți o piatră la rinichi, este posibil să apară modificări în obiceiurile urinare. Acestea pot include:

- Nevoia de a urina frecvent. Urinarea frecventă este un semn comun al unei pietre la rinichi.

- Dificultate la urinare sau imposibilitatea de a urina.

- O senzație de durere sau de arsură atunci când urinezi

- Urină care are un aspect tulbure sau miroase urât.

- Greață și vărsături, potrivit Health.

Durerea poate apărea în burtă, dar greața și vărsăturile sunt singurele alte simptome de tip gastrointestinal care însoțesc o piatră la rinichi. Aceste simptome sunt probabil o reacție la durere.

Vezi și: Inhalațiile cu aburi, beneficii. Cum te ajută când ești răcit și ce mai trebuie să adaugi în apă

Febră

Febra - adesea însoțită de frisoane - este un alt simptom potențial al pietrelor la rinichi. Este, de asemenea, un indicator că este posibil să aveți o infecție a tractului urinar. Solicitați imediat asistență medicală dacă vă confruntați cu febră și durere între abdomen și partea inferioară a spatelui - această combinație este un semn probabil al unei infecții a tractului urinar, care poate progresa rapid spre sepsis, o infecție care pune viața în pericol.

Pietrele la rinichi, când e nevoie de ajutor specializat

Pietrele la rinichi sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru vizitele la camera de urgență.În funcție de mărimea și locația lor, este posibil să aveți nevoie de tratament pentru a îndepărta sau rupe piatra, precum și de medicamente pentru ameliorarea durerii.

Dacă durerea ta nu este atât de severă, s-ar putea să nu simți că este necesară o vizită la camera de gardă, dar dacă ai simptome, adresează-te furnizorului de servicii medicale. Împreună cu simptomele, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate comanda teste imagistice, cum ar fi ultrasunete și raze X, împreună cu teste de sânge și urină, pentru a diagnostica starea dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel