Pierderea unei nopți de somn crește nivelul biomarkerului de Alzheimer

Bărbat tânăr dormind
Un studiu preliminar realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala a arătat că la bărbații tineri, sănătoși, pierderea unei singure nopți de somn, duce la niveluri mai ridicate de tau - un biomarker pentru boala Alzheimer - în sângele lor, decât după noapte neîntreruptă de odihnă.

Tau este o proteină care se găsește în neuroni și care poate forma lanțuri care se acumulează în creierul persoanelor cu boala Alzheimer. Această acumulare poate începe cu decenii înainte de apariția simptomelor bolii. Studiile anterioare realizate pe adulți mai în vârstă au sugerat că privarea de somn poate crește nivelul de tau în lichidul spinal cerebral. Trauma la nivelul capului poate crește, de asemenea, concentrațiile circulante de tau în sânge.

„Mulți dintre noi experimentăm privarea de somn la un moment dat în viață din cauza jet lag-ului, ca să finalizăm un proiect, sau din cauza muncii pe ture, lucrul de noapte etc", a declarat autorul studiului dr Jonathan Cedernaes, de la Universitatea Uppsala din Suedia. „Studiul nostru exploratoriu arată că, chiar și la persoanele tinere, sănătoase, pierderea unei nopți de somn duce la o creștere ușoară a nivelului de proteine tau în sânge. Acest lucru sugerează că, în timp, tipuri similare de perturbări ale somnului pot avea efecte dăunătoare".

Studiul, care a fost publicat în revista medicală Neurologie (Neurology), a implicat 15 bărbați sănătoși, cu greutate normală, cu o vârstă medie de 22 de ani. Toți au raportat că au, în mod obișnuit, șapte-nouă ore de somn de calitate pe noapte.

Studiul a avut două faze. Pentru fiecare fază, bărbații observați au avut un program strict de masă și de activitate într-o clinică de somn, timp de două zile și nopți. Probele de sânge au fost prelevate seara și, din nou, dimineața. Pentru prima fază, participanților li s-a permis să doarmă bine în ambele nopți. Pentru a doua fază, participanților li s-a permis să doarmă bine în prima noapte, dar au fost privați de somn în a doua noapte. În timpul privării de somn, luminile au fost ținute aprinse în timp ce participanții s-au așezat pe pat ca să joace varii jocuri, au urmărit filme sau au vorbit.

Markerul Alzheimer crește cu 17%

Cercetătorii au descoperit că bărbații au avut o creștere medie de 17% a nivelului de tau în sângele lor după o noapte de privare de somn, comparativ cu o creștere medie cu 2% a nivelului tau după o noapte bună de somn. Cercetătorii au analizat, de asemenea, alți patru biomarkeri asociați cu Alzheimer, dar nu au existat modificări ale nivelurilor între o noapte bună de somn și o noapte fără somn.

„Este important de menționat că, deși acumularea de tau în creier nu este bună, în contextul pierderii de somn, nu știm ce niveluri mai mari de tau în sânge reprezintă", a spus Cedernaes.

„Când neuronii sunt activi, eliberarea de tau în creier este crescută. Nivelurile mai ridicate în sânge pot reflecta faptul că aceste proteine tau sunt eliminate din creier sau pot reflecta o creștere generală a concentrației nivelurilor de tau în creier. Sunt necesare mai multe studii pentru a investiga acest lucru, precum și pentru a determina cât timp durează aceste modificări ale tau și pentru a determina dacă modificările de tau în sânge reflectă un mecanism prin care expunerea recurentă la privare de somn, la somn perturbat sau neregulat, poate crește riscul de demență. Astfel de studii ar putea oferi o perspectivă esențială ca să vedem dacă intervențiile care vizează somnul ar trebui să înceapă la o vârstă fragedă pentru a reduce riscul unei persoane de a dezvolta demență sau boala Alzheimer. "

Principala limitare a studiului este dimensiunea sa mică. În plus, cercetătorii s-au uitat doar la bărbații tineri sănătoși, deci rezultatele pot să nu fie aceleași pentru femei sau persoane în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel