Această vitamină îți protejează...
Pielea este cel mai mare organ al omului, iar orice reacție pe care o are organismul se va vedea pe suprafața sa. Astfel, fie că este vorba de un incident casnic, o arsură solară, o alergie alimentară sau o reacție la diferite tratamente, pielea va reacționa în mod vizibil.
Dr. Cătălin Popescu, medic primar dermato-venerologie, a explicat care sunt reacțiile pe care le are pielea în urma tratamentelor oncologice, dar și cum se poate veni în sprijinul acestor pacienți pentru a limita, pe cât posibil, apariția problemelor cutanate.
”Tratamentele oncologice, și chimioterapia, și radioterapia, și terapiile moderne zise terapii imunologice țintite, au efecte și pe piele, și pe păr, și pe unghii și acest lucru se întâmplă extrem de frecvent, cam la 80% dintre pacienții oncologici expuși unor asemenea tratamente. Vulnerabilitatea pielii și a unghiilor are pe de-o parte legătură cu faptul că, de exemplu, în cazul radioterapiei, radiația trece prin piele și e complicat să o evite cu totul.
În cazul altor tratamente sunt efecte cutanate descrise legate de anumite medicamente sau de creșterea sensibilității pielii la soare pe care tratamentele oncologice o pot avea”, a explicat dr. Cătălin Popescu, medic primar dermato-venerologie, la Vorbește lumea de la Pro TV legătura dintre tratamentele oncologice și efectul asupra pielii.
Vezi și: 7 alimente care te scapă de stres. Nutriționist: Veți fi uimiți ce bine o să vă simțiți
Potrivit medicului, efectele secundare pe care pacienții le pot resimți la nivelul pielii, și care pot avea un impact asupra calității vieții acestora, sunt:
- probleme legate de cicatrizarea pielii după excizia unei tumori
- radiodermită acută, ”arsură a pielii indusă de expunerea la raze, cu atât mai frecventă cu cât doza folosită e mai mare, care se poate manifesta într-un interval de zile sau săptămâni de la începerea iradierii, dar există și o radiodermită tardivă, care apare uneori la luni sau ani sau zeci de ani după iradiere”, susține dermatologul.
- căderea părului, uscăciune importantă a pielii, afectare specifică a palmelor și a tălpilor, cu roșeață, cu fisuri care pot să fie dureroase și invalidante, în cazul chimioterapiei și a terapiilor țintite.
Întrebat cum pot fi prevenite aceste reacții pe care pielea le are după tratamentele oncologice, medicul susține că se există câteva metode care pot veni în sprijinul acestor pacienți.
”Pentru că pielea e afectată, agresată de aceste tratamente, e de dorit să folosim soluții de curățare ale pielii care să nu degreseze brutal, să fie blânde cu pielea, să folosim creme reparatoare, să folosim foarte frecvent creme hidratante, emoliente, pentru că uscăciunea e o problemă frecventă la pacienții oncologici.
De asemenea, putem folosi creme care să favorizeze cicatrizarea în cazul operațiilor, iar pentru multe dintre medicamentele din oncologie care sunt puternic fotosensibilizante, firește, să folosim fotoprotectoare.
Iar dacă reacțiile cutanate sunt mai severe, atunci este necesară o colaborare dermatolog-oncolog, pentru a putea gestiona mai bine aceste cazuri știut fiind faptul că tratamentul este foarte important pentru boala de bază, deci mai degrabă trebuie să controleze acele efecte adverse, nu e rezonabil să întrerupi tratamentul de bază pentru efectele adverse cutanate”, a mai dermatologul.
Prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, doctor în științe medicale, membru al Academiei de Știinte Medicale, medic primar dermatovenerologie, cu competență în dermatoscopie și laser în dermatologie, șeful Clinicii de Dermatovenerologie și Oncologie Dermatologică de la Spitalul Elias din București, avertizează că numărul cancerelor de piele este în continuă creștere în ultimele decenii. Mai mult, potrivit medicului, sunt de 4 ori mai multe cazuri de melanom.
Invitat în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical, medicul Călin Giurcăneanu ne-a explicat care sunt factorii de risc care duc la această creștere a cazurilor și unde greșim în viața de zi cu zi.
Care sunt factorii care ne distrug pielea. Unde greșim zilnic și cum ne îmbolnăvim singuri. Semnul pe care ni-l dă pielea
"Numărul afecțiunilor dermatologice este în creștere. Și această creștere pare a fi determinată de multiplii factori, care s-au schimbat în ultimii 40-50 de ani, atât din exterior, dar foarte mult în interiorul organismului.
De exemplu, gradul mare de poluare, subțierea stratului de ozon, creșterea activității solare a ultravioletelor care ajung la nivelul pământului, automat afectează nivelul pielii individului. Au apărut, așadar, tot felul de boli de piele determinate de factori fizici, îmbătrânirea solară, îmbătrânirea clinică, fenomen care se întâmplă foarte frecvent, care atât cosmetic, dar de multe ori și fizic, fiziologic, deranjează foarte mult individul", a declarat Călin Giurcăneanu, în exclusivitate pentru DC Medical. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Ftalații, chimicalele imposibil de evitat. Cum îi consumăm în fiecare zi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...