Picioarele amorțite, semn al unor boli. Ai putea avea chiar și probleme neurologice sau cardiace

picioarele amortite - FOTO: Freepik@SoraPop
Picioarele amorțite pot indica anumite probleme de sănătate. În anumite cazuri poți avea boli grave.

Picioarele amorțite pot fi un simptom temporar sau un simptom cronic - adică pe termen lung. Amorțeala cronică de la picioare vă poate afecta capacitatea de a merge și, eventual, duce la leziuni și răni pe care este posibil să nu le cunoașteți. În timp ce amorțeala de la picioare poate fi un motiv de îngrijorare, rareori este considerată o urgență medicală.

Picioarele amorțite, semne

Amorțeala de la picioare este o senzație anormală care vă reduce adesea capacitatea de a vă simți degetele de la picioare. Puteți simți, de asemenea, furnicături, dar și o senzație de amorțeală care dispare.

Amorțeala poate provoca, de asemenea, o senzație de înțepături în degetele de la picioare. Acest lucru poate apărea la un singur picior sau la ambele picioare, în funcție de cauza sa, potrivit Healthline.

Vezi și: Deficitul de cupru, cauze și tratament. Semnele pot fi confundate cu alte boli

Picioarele amorțite, cauze

Corpul tau contine o retea complexa de nervi senzoriali care iti ofera simtul tactil. Când nervii sunt presați, deteriorați sau iritați, este ca și cum o linie telefonică a fost tăiată și mesajele nu pot trece. Rezultatul este amorțeala, fie ea temporară sau de lungă durată.

O serie de afecțiuni medicale pot provoca amorțeală deget de la picior, inclusiv:

- alcoolism sau abuz cronic de alcool

- Boala Charcot-Marie-Tooth

- diabet și neuropatie diabetică

- degerături

- Sindromul Guillain-Barré

- hernie de disc

- scleroză multiplă

- sindroame de compresie nervoase, cum ar fi neuroma lui Morton sau sindromul de tunel tarsal (care afectează nervul tibial)

- boala arterială periferică

- boală vasculară periferică

- Boala Raynaud

- Sciatică

- zona zoster

- leziuni ale măduvei spinării

- vasculita sau inflamația vaselor de sânge

Unii oameni experimentează amorțeala din picioare care este asociată exercițiilor fizice, mai ales după angajarea în exerciții de mare impact, cum ar fi alergarea sau practicarea unui sport. Acest lucru se datorează faptului că nervii sunt frecvent comprimați în timpul antrenamentului. Amorțeala ar trebui să dispară destul de repede după ce încetați să faceți exerciții fizice.

Vezi și: Speranța de viață, tot mai MICĂ. Zaharescu (ARPIM): Din cauza stresului, a stilului de viață. Inovația salvează vieți! În 2000 - 2010, medicamentele inovative au crescut speranța cu 73%

Mai puțin frecvent, amorțeala la degetele de la picioare poate fi un semn al unui eveniment neurologic mai grav. Acesta este cazul atunci când vă confruntați cu amorțeală bruscă pe o parte a corpului. Acest lucru poate fi cauzat de:

- atac de cord

- atac ischemic tranzitor

Solicitați asistență medicală imediată dacă aveți amorțeală de la picioare împreună cu oricare dintre aceste simptome:

- dificultatea de a vedea

- incapacitatea de a gândi sau de a vorbi clar

- pierderea echilibrului

- slăbiciune musculară

- amorțeală deget de la picior care apare după traumatism cranian recent

- pierderea bruscă a senzației sau amorțeală pe o parte a corpului

- bruscă, severă durere de cap

- tremurături, convulsie sau mișcări de spasme

Dacă amorțeala de la picioare nu este însoțită de alte simptome, consultați-vă medicul atunci când devine inconfortabil sau nu dispare. De asemenea, ar trebui să solicitați ajutor medical dacă amorțeala de la picioare începe să se agraveze.

Picioarele amorțite, diagnostic

Medicul dumneavoastră va face mai întâi un inventar al istoricului medical și al simptomelor înainte de a efectua un examen fizic. Dacă vă confruntați cu simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral sau convulsiilor, medicul vă poate recomanda o scanare CT sau RMN. Acestea pot detecta sângerări în creier care ar putea indica un accident vascular cerebral.

RMN și CT, de asemenea, sunt utilizate pentru a detecta anomalii la nivelul coloanei vertebrale, care ar putea indica sciatică sau stenoză spinală.

Medicul dumneavoastră va efectua un examen complet al piciorului. Aceasta include testarea abilităților dumneavoastră de a simți temperatura și alte senzații în picioare.

Vezi și: Un ingredient din bucătărie previne diabetul. Află care este acesta

Picioarele amorțite, tratament

Tratamentele pentru picioarele amorțite depind de cauza care stă la baza afecțiunii.

Dacă neuropatia diabetică este cauza, medicul dumneavoastră vă va recomanda medicamente și tratamente pentru a vă asigura că glicemia rămâne la niveluri adecvate. Creșterea activității fizice și acordarea unei atenții atente dietei vă pot ajuta, de asemenea.

Dacă amorțeala se datorează comprimării nervului din picior, schimbarea tipului de încălțăminte pe care o purtați ar putea ajuta. Dacă amorțeala este legată de alcool, ar trebui să încetați să beți și să începeți să luați o multivitamină.

În plus față de acești pași, un medic poate prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii. Acestea pot include:

- antidepresive și anticonvulsivante pentru tratarea durerilor nervoase diabetice

- opioide sau medicamente opioide, cum ar fi oxicodona (Oxycontin) sau tramadol (Ultram)

- antidepresive triciclice, inclusiv amitriptilină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel