Pesticidele din fructe și legume, otravă pentru organism. Cele mai contaminate alimente. Stoica: Produc reacții toxice, scad imunitatea, balonează

pesticidele din fructe si legume - FOTO: Freepik@Drazen Zigic@armmypicca
EXCLUSIV
Pesticidele din fructe și legume ne pot provoca probleme de sănătate. Care sunt cele mai contaminate alimente.

Pesticidele din fructe și legume ne pot îmbolnăvi. Experții spun cp prima modalitate de a scoate pesticidele din fructe și legume este prin spălarea acestora cu apă. Pesticide Action Network (PAN) Europe a publicat recent studiul ”Fructul oprit: creșterea dramatică a pesticidelor periculoase găsite în fructe și legume vândute în Europa și dovada că guvernele nu își respectă obligațiile legale”.

Cum ne afectează pesticidele din fructe și legume

Dr. Alina Stoica, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ne afectează pesticidele.

”Pesticidele sunt prezente și în fructe și în legume. Nu avem să neglijăm utilizarea acestora, dar este important să vedem și care este impactul lor asupra alimentului pe care îl consumăm, cât de mult îi reduce din proprietățile nutritive. 

Sunt foarte puține studii transmise. Pesticidele sunt folosite pentru a suprima sau modifica ciclul de viață al dăunătorilor, dar în corpul nostru produc reacții toxice. De aici apar foarte multe probleme legate de scăderea imunității, retenția de apă, balonare, aspecte legate de evoluția tubului digestiv”, a explicat dr. Alina Stoica, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Boala pe care mulți o avem fără să știm. Toader: Se declanșează din senin, este dramatică, un dezastru. Apar hemoragii fulger

De ce se folosesc pesticidele 

Dr. Radu Țincu, medic toxicolog, a explicat de ce este nevoie de pesticide.

”Agricultura folosește pesticide. Este nevoie de aceste substanțe pentru a optimiza culturile. Trebuie să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că distribuția acestor pesticide este diferită. 

În țările europene avem limite mai stricte în ceea ce privește folosirea pesticidelor, în țările extracomunitare, aceste limite sunt ceva la laxe. Putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un nivel de control al pesticidelor la nivelul solului sau la nivelul apelor. Dacă diversificăm fructele și legumele, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp.

Problema la pesticide este cumulativ. Expunerea pe o perioadă lungă de timp la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate”, a explicat dr. Radu Țincu, medic toxicolog, la Antena 3 CNN. 

Vezi și: Oasele și mecanismul complex al acestora. Bica: Este un permanent proces de remaniere. Nu este suficient numai calciul

Ce boli putem face din cauza pesticidelor

”Sunt câteva zone în care studiile arată o implicare directă a pesticidelor asupra dezvoltării unor boli. Unele forme de cancer, limfoamele, Hodgkin, non-Hodgkin, leucemiile, unele tumori solide cum ar fi tumorile cerebrale sau tumorile la nivelul tubului digetiv pot fi induse, dezvoltarea lor poate fi accelerată de utilizarea pesticidelor.

Aceste pesticide acționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează anumiți hormoni, iar acești hormoni sunt o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin și pot duce la disfuncții ale sistemului endocrin.

Sunt studii care spun că pot să apară alergii atât la nivel cutanat cât și la nivel respirator dacă expunem persoanele respective la pesticide”, a mai explicat dr. Radu Țincu.

Vezi și: Probioticele, bune pentru sănătatea generală, însă este importantă și sursa lor. Nutriționist: Luăm de la magazin, ca alimente de uz curent. Nu este bine

Cum pot fi înlocuite pesticidele

PAN Europe reunește organizații ale consumatorilor, instituții din domeniul sănătății publice și de mediu, sindicate și asociații ale fermierilor din Europa care militează pentru reducerea utilizării pesticidelor periculoase și înlocuirea lor cu alternative ecologice.

În elaborarea studiului cercetătorii au analizat datele obținute printr-un program cu suficiente mostre reprezentative pentru expunerea generală a consumatorilor din toată Uniunea Europeană între anii 2011 și 2019 (ultimul pentru care au existat informații disponibile). Specialiștii au examinat nu numai nivelurile de contaminare a fructelor și legumelor, ci și pentru prima oară evoluția lor în timp.

Raportul PAN Europe arată cum a crescut în 10 ani concentrația substanțelor susceptibile de înlocuire din legumele și fructele pe care le consumă europenii, dovedind astfel că Statele Membre nu își îndeplinesc obligația de a le substitui și resping complet alternativele viabile, punând în pericol sănătatea consumatorilor și calitatea mediului.

Mai mult decât atât, folosirea repetată a CfS crește rezistența dăunătorilor (atât insecte, cât și plante nedorite), iar cultivatorii aleg să utilizeze cantități tot mai mari de pesticide toxice în loc să renunțe la ele treptat, așa cum cer regulamentele europene. Este un cerc vicios ale cărui consecințe vor continua să se agraveze dacă CfS nu vor fi înlocuite rapid și complet cu alternative sigure.

Vezi și: Cancerul de piele, proporții înspăimântătoare. Care e principala cauză. Ioan Lascăr: E agresivă! Acum operez săptămânal câteva, în urmă cu câțiva ani vedeam 1 - 2 pe lună

Pesticidele, ce sunt

Există peste 1000 de pesticide folosite în întreaga lume pentru a se asigura că alimentele nu sunt deteriorate sau distruse de dăunători. Fiecare pesticid are proprietăți și efecte toxicologice diferite.

Multe dintre pesticidele mai vechi și mai puțin costisitoare (care nu mai sunt brevetate), cum ar fi diclorodifeniltricloroetanul (DDT) și lindanul, pot rămâne ani de zile în sol și în apă. Aceste substanțe chimice au fost interzise de către țările care au semnat Convenția de la Stockholm din 2001, un tratat internațional care vizează eliminarea sau limitarea producției și utilizării poluanților organici persistenți.

Toxicitatea unui pesticid depinde de funcția sa și de alți factori. De exemplu, insecticidele tind să fie mai toxice pentru oameni decât erbicidele. Același produs chimic poate avea efecte diferite la doze diferite, adică la cantitatea de produs chimic la care este expusă o persoană. Toxicitatea poate depinde, de asemenea, de calea prin care are loc expunerea, cum ar fi prin înghițire, inhalare sau contact direct cu pielea.

Niciunul dintre pesticidele autorizate în prezent pentru utilizarea pe produsele alimentare în comerțul internațional nu este genotoxic (dăunează ADN-ului, ceea ce poate provoca mutații sau cancer). Efectele adverse ale acestor pesticide apar doar peste un anumit nivel de expunere sigură. Atunci când oamenii intră în contact cu cantități mari de pesticide, rezultatul poate fi otrăvirea acută sau efecte pe termen lung asupra sănătății care pot include cancerul și efecte adverse asupra reproducerii, notează OMS.

Vezi și: Ce investigații trebuie să faci dacă ai peste 50 de ani. Boala de care trebuie să afli. Toader: Are debut brusc. Ar putea constitui un semal de alarmă

Cine este în pericol

Populația cea mai expusă la risc este cea care este expusă direct la pesticide. Aceasta include lucrătorii agricoli care aplică pesticide și orice altă persoană aflată în zona imediată în timpul și la scurt timp după ce pesticidele sunt împrăștiate.

Populația generală - cei care nu se află în zona în care se utilizează pesticide - este expusă la niveluri semnificativ mai scăzute de reziduuri de pesticide prin intermediul alimentelor și al apei.

Vezi și: Mâncare contaminată cu substanțe care cauzează cancer. Ce sunt nitrozaminele. Stoica: Potențial cancerigen ridicat. Balonarea, gastrita, refluxul nu sunt normale

Prevenire și control

Nimeni nu ar trebui să fie expus la cantități nesigure de pesticide. Persoanele care împrăștie pesticide pe culturi, în case sau în grădini ar trebui să fie protejate în mod corespunzător. Persoanele care nu sunt direct implicate în împrăștierea pesticidelor ar trebui să stea departe de zonă în timpul împrăștierii și pentru o perioadă de timp după aceea.

Alimentele care sunt vândute sau donate (cum ar fi ajutorul alimentar) ar trebui să respecte, de asemenea, reglementările privind pesticidele, în special limitele maxime de reziduuri. Persoanele care utilizează pesticide atunci când își cultivă propriile alimente ar trebui să respecte instrucțiunile de utilizare și să se protejeze purtând mănuși și măști de protecție, după caz.

Consumatorii își pot limita și mai mult aportul de reziduuri de pesticide prin decojirea sau spălarea fructelor și legumelor, ceea ce reduce și alte pericole de origine alimentară, cum ar fi bacteriile dăunătoare, mai notează OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel