Pedichiura cu pești, efecte nedorite. La ce să fii atent când îți scufunzi picioarele în bazinele cu pești

pedichiura cu pesti - FOTO: Freepik@dasteb
Pedichiura cu pești presupune scufundarea picioarelor într-un bazin cu apă plină de pești. Această tehnică este intens practicată în perioada verii, pe litoral.

Pedichiura cu pești nu este lipsită de riscuri. Acești pești, Garra rufa, numiți uneori pești doctor, mănâncă pielea moartă de pe picioare, dezvăluind o piele netedă, fără calusuri și cuticule cu aspect mai curat.

Pedichiura cu pești este populară în Turcia, de unde provine, și în alte țări din Orientul Mijlociu. Peștii Garra rufa sunt originari din Orientul Mijlociu și din țările din Asia de sud-est. Unde este interzis.

Ce este pedichiura cu pești

Procedura a devenit populară deoarece peștii sunt capabili să exfolieze și să înmoaie picioarele într-un mod nedureros. Pedichiura cu pești gâdilă, dar nu doare. Cu toate acestea, aceste pedichiuri prezintă riscuri atât pentru sănătate, cât și pentru mediu și sunt de fapt interzise în multe state americane și în unele părți din Canada și Europa.

Există mai multe motive pentru care pedichiura cu pești poate fi considerată riscantă sau nesigură. Iată care sunt îngrijorările legate de siguranța pedichiurii cu pești:

Vezi și: Circulația proastă a sângelui, semnale de alarmă. Se poate ajunge chiar la amputație sau accident vascular cerebral

- Bazinele nu pot fi dezinfectate între clienți, deoarece peștii ar trebui să fie îndepărtați, iar peștii în sine nu pot fi dezinfectați.

- Unii Garra rufa pot fi confundați cu o altă specie de pești, Chinchin, cărora le pot crește dinți și pot mușca, provocând durere și crescând riscul de infecție.

- Au fost raportate cazuri de infecții cu stafilocococi după pedichiura cu pești, ca urmare a bacteriilor patogene din pește.

- Onicomadele pot apărea după o pedichiură cu pește, adică atunci când unghiile de la picioare se înnegresc și cad. Acest lucru este probabil cauzat de o traumă a unghiei din cauza presiunii peștelui.

- În cel puțin un caz, a fost raportată micobacterioza, o infecție bacteriană care are ca rezultat o placă aspră pe piele, după o pedichiură cu pește.

- Există un mic risc de transmitere a bolilor transmise prin sânge între clienți dacă o persoană are o tăietură deschisă care sângerează în bazin, potrivit Healthline.

Vezi și: Mâncărimile în zona intimă, cauze. Pot fi semnul unor infecții, iritații sau cancer

Beneficii pretinse

Printre beneficiile presupuse ale pedichiurii cu pește se numără reducerea calusurilor, pielea netedă a picioarelor și exfolierea pielii uscate și a zonelor aspre. Cu toate acestea, o pedichiură făcută de un om de la un salon de încredere va avea aceleași efecte, la fel ca și utilizarea acasă a unei pietre ponce sau a unui exfoliant pentru picioare. Riscurile pedichiurii cu pești sunt mai mari decât beneficiile.

Un studiu a constatat o reducere cu 72% a psoriazisului la persoanele care au urmat ihtioterapia sau care au folosit Garra rufa pentru tratarea afecțiunilor, deși există și alte tratamente care nu prezintă riscuri.

Pedichiura cu pești la un salon presupune introducerea picioarelor într-un bazin cu apă plin cu Garra rufa, un pește originar din Orientul Mijlociu. Presupusele beneficii sunt picioarele mai netede și, eventual, mai puțin psoriazis, dar preocupările legate de siguranță și etică - inclusiv potențialul de infecție și lipsa de igienă între clienți - depășesc beneficiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel