Pătura care ameliorează durerile și îmbunătățește somnul. Ce o face specială

patura - FOTO: Freepik@zinkevych
Pătura care ameliorează durerile și îmbunătățește somnul are și alte beneficii asupra sănătății.

Pătura care ameliorează durerile și îmbunătățește somnul poate reduce și stresul. Pentru mulți oameni, păturile cu greutăți au devenit o parte obișnuită a relaxării stresului și a obiceiurilor sănătoase de somn, și asta pentru un motiv întemeiat. Cercetările sugerează că păturile cu greutăți pot fi benefice persoanelor cu anxietate, autism și insomnie, printre alte afecțiuni.

Pătura cu greutate, ce este

Păturile cu greutate sunt pături terapeutice care cântăresc între 5 și 30 de kilograme. Presiunea exercitată de greutatea suplimentară imită o tehnică terapeutică numită stimulare prin presiune profundă sau terapie prin presiune.

Vezi și: Ce ne macină creierul și ne îmbolnăvește. Ciurea: Suferința este totală. Creierul nu mai funcționează

Pătura cu greutate, beneficii

Stimularea prin presiune profundă folosește presiunea pentru a relaxa sistemul nervos. Modelează experiența de a fi ținut în brațe sau îmbrățișat. Această practică poate ajuta:

- să amelioreze percepția durerii

- să reducă simptomele de anxietate

- să îmbunătățească calitatea somnului

- să amelioreze simptomele depresiei

În cazul păturilor cu greutăți, presiunea nu provine de la o altă persoană, ci din faptul că pătura este înfășurată în jurul corpului, potrivit Healthline.
Stimularea prin presiune profundă poate proveni, de asemenea, de la articole de îmbrăcăminte, cum ar fi vestele cu greutăți. 

Vezi și: Cancerul care nu poate fi prevenit și diagnosticat precoce. Coliță: Boala devine rezistentă la tratamentul citostatic

Cui îi este indicată pătura cu greutate

Cercetătorii au studiat eficacitatea păturilor cu greutate în ameliorarea simptomelor fizice și emoționale. Deși este nevoie de mai multe cercetări, rezultatele au indicat până acum că ar putea exista beneficii pentru o serie de afecțiuni.

Anxietate

Una dintre utilizările principale a unei pături ponderate este pentru tratamentul anxietății. Stimularea prin presiune profundă poate ajuta la reducerea excitației autonome. Această excitație este responsabilă pentru multe dintre simptomele fizice ale anxietății, cum ar fi creșterea ritmului cardiac.

Autism

Una dintre caracteristicile autismului, în special la copii, este dificultatea de a dormi. Un mic studiu de cercetare din 2017 a constatat că există beneficii pozitive ale terapiei cu presiune profundă (periaj, masaj) la unele persoane autiste. Aceste beneficii se pot extinde și la păturile cu greutăți.

Vezi și: Cefalgia, durerea de cap matinală, cauze. Poate fi semnul unei tumori

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

Există foarte puține studii care examinează utilizarea păturilor cu greutăți pentru ADHD, dar un studiu din 2014 a fost realizat folosind veste cu greutăți. În acest studiu, cercetătorii explică faptul că vestele cu greutăți au fost folosite în terapia ADHD pentru a îmbunătăți atenția și a reduce mișcările hiperactive.

Studiul a constatat rezultate promițătoare pentru participanții care au folosit vesta cu greutăți în timpul unui test de performanță continuă. Acești participanți au înregistrat reduceri în ceea ce privește căderea de la sarcină, părăsirea scaunelor și agitația.

Insomnie și tulburări de somn

Există o serie de factori care pot provoca tulburări de somn. Păturile cu greutăți pot ajuta în câteva moduri simple. Presiunea suplimentară poate ajuta să vă calmeze ritmul cardiac și respirația. Acest lucru poate facilita relaxarea înainte de a vă așeza pentru o noapte de odihnă bună.

Osteoartrita

Nu există studii de cercetare privind utilizarea păturilor cu greutăți pentru osteoartrită. Cu toate acestea, un studiu care utilizează terapia prin masaj poate oferi o legătură.

În acest studiu de mici dimensiuni, 18 participanți cu osteoartrită au primit terapie de masaj pe unul dintre genunchi timp de opt săptămâni. Participanții la studiu au observat că terapia prin masaj a ajutat la reducerea durerii genunchiului și le-a îmbunătățit calitatea vieții.

Terapia de masaj aplică o presiune profundă asupra articulațiilor osteoartritice, astfel încât este posibil ca beneficii similare să fie experimentate atunci când se utilizează o pătură cu greutăți.

Vezi și: Cancerul, depistat prin teste genetice. Rădoi: Oferim pacientului tratament personalizat

Dureri cronice

Durerea cronică este un diagnostic dificil. Dar persoanele care trăiesc cu dureri cronice pot găsi ușurare prin utilizarea păturilor ponderate.

Un studiu din 2021 realizat de cercetătorii de la UC San Diego a constatat că păturile ponderate au redus percepțiile de durere cronică. Nouăzeci și patru de participanți cu dureri cronice au folosit fie o pătură ușoară, fie o pătură ponderată timp de o săptămână. Cei din grupul de pături cu greutate au găsit ușurare, în special dacă trăiau și cu anxietate. Cu toate acestea, păturile cu greutate nu au redus nivelurile de intensitate a durerii.

Proceduri medicale

Este posibil să existe unele beneficii ale utilizării păturilor cu greutate în timpul procedurilor medicale. Un studiu din 2016 a experimentat utilizarea păturilor ponderate pe participanții supuși extracției măselelor de minte. Participanții la păturile cu greutate au prezentat simptome de anxietate mai mici decât grupul de control.

Cercetătorii au efectuat un studiu de urmărire similar pe adolescenți care au folosit o pătură cu greutate în timpul unei extracții de molari. Aceste rezultate au constatat, de asemenea, mai puțină anxietate în cazul utilizării unei pături cu greutate.

Deoarece procedurile medicale tind să provoace simptome de anxietate, cum ar fi creșterea ritmului cardiac, utilizarea păturilor cu greutate poate fi benefică pentru calmarea acestor simptome.

Vezi și: Cinci lucruri pe care trebuie să le faci înainte de 30 de ani dacă vrei să fii sănătos la bătrânețe

În plus față de cercetările existente, există o serie de studii recente promițătoare care oferă și mai multe dovezi că păturile cu greutăți pot oferi o ușurare a durerii fizice sau a simptomelor altor afecțiuni.

Un studiu din 2020 realizat de cercetătorii suedezi a constatat că păturile cu greutăți au îmbunătățit somnul la persoanele cu tulburare depresivă majoră, tulburare bipolară, tulburare de anxietate generalizată și ADHD. În cadrul studiului, 120 de persoane au primit fie o pătură ușoară, fie o pătură cu lanț ponderat. După 4 săptămâni, cei care au folosit pătura ponderată au avut mai puțină insomnie și au redus oboseala, depresia sau anxietatea în timpul zilei.

Un studiu din 2021, realizat tot de cercetători suedezi, a constatat că păturile ponderate au ajutat adulții și copiii cu tulburări din spectrul autist sau ADHD să adoarmă și să rămână adormiți. Printre participanți s-au numărat 48 de copii și 37 de adulți care au găsit mai ușor să se relaxeze în timpul zilei în timp ce foloseau pături cu greutăți pentru somn.

Vezi și: 8 vitamine și minerale esențiale pentru stimularea memoriei. Care este doza necesară și ce alte beneficii mai au acestea

Un studiu din 2020 a inclus 28 de participanți cu probleme de adormire și de menținere a somnului. Cu utilizarea unei pături ponderate pe parcursul a 6 săptămâni, au existat îmbunătățiri auto-raportate în ceea ce privește somnul pe parcursul nopții, calitatea somnului și obținerea mai rapidă a somnului.

Un studiu din 2020 realizat de cercetătorii din Florida a măsurat efectele păturilor cu greutăți asupra persoanelor internate într-un centru psihiatric. Dintre cei 122 de participanți, cei 61 care au ales să folosească o pătură cu greutate au avut rate de anxietate obiectiv mai mici decât cei 61 care nu au făcut-o.

Deși aceste studii se referă la grupuri mici de persoane, ele susțin experiența anecdotică a multora care spun că păturile ponderate pot ajuta la ameliorarea durerii fizice, la reducerea anxietății și la îmbunătățirea somnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel