Paralizia facială, cauze și tratament. Poate fi semnul unui accident vascular cerebral

paralizia faciala - FOTO: Freepik@dariakulkova
Paralizia facială provoacă o slăbiciune a mușchilor feței. Poate să apară la orice vârstă.

Paralizia facială, denumită medical paralizia Bell este o afecțiune care provoacă slăbiciune bruscă a mușchilor de pe o parte a feței. În cele mai multe cazuri, slăbiciunea este temporară și se îmbunătățește semnificativ pe parcursul săptămânilor. Slăbiciunea face ca jumătate din față să pară că se prăbușește. Zâmbetele sunt unilaterale, iar ochiul de pe partea afectată rezistă închiderii.

Paralizia Bell este, de asemenea, cunoscut sub numele de paralizie facială periferică acută de cauză necunoscută. Poate apărea la orice vârstă. Cauza exactă este necunoscută. Experții cred că este cauzată de umflarea și inflamația nervului care controlează mușchii de pe o parte a feței. Ar putea fi cauzată de o reacție care apare după o infecție virală, notează Mayo Clinic.

Vezi și: 14 sfaturi pentru un SOMN odihnitor. Câte grade trebuie să ai în cameră: Citește asta, îți vei mulțumi

Paralizia facială, simptome: durere, modificarea expresiilor feței

Simptomele încep de obicei să se îmbunătățească în câteva săptămâni, cu recuperare completă în aproximativ șase luni. Un număr mic de oameni continuă să aibă unele simptome de paralizie Bell pentru viață. Rareori, paralizia lui Bell apare de mai multe ori.

Semnele și simptomele paraliziei faciale apar brusc și pot include:

- Debutul rapid al slăbiciunii ușoare până la paralizia totală pe o parte a feței - care apare în câteva ore până la zile

- Modificarea expresiilor feței și dificultăți în a face expresii faciale, cum ar fi închiderea ochilor sau  capacitatea de a zâmbi

- Durere în jurul maxilarului sau în sau în spatele urechii pe partea afectată

- Sensibilitate crescută la sunet pe partea afectată

- Cefalee

- Pierderea gustului

- Modificări ale cantității de lacrimi și salivă pe care le produceți

În cazuri rare, paralizia facială poate afecta nervii de pe ambele părți ale feței.

Vezi și: Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3 de pe ouă. Care sunt cele mai toxice. Dacă vezi asta pe coaja lor, nu le mai cumpăra

Paralizia facială, când este nevoie de ajutor de specialitate

Solicitați imediat ajutor medical dacă vă confruntați cu orice tip de paralizie, deoarece este posibil să aveți un accident vascular cerebral. Paralizia facială nu este cauzată de un accident vascular cerebral, dar poate provoca simptome similare.

Dacă aveți slăbiciune facială sau salivară, trebuie să solicitați asistență medicală pentru a afla cauza care stă la bază și severitatea bolii.

Paralizia facială, cauze: infecțiile virale ar putea să o provoace

Deși motivul exact pentru care apare paralizia facială nu este clar, este adesea legată de o infecție virală. Virusurile care au fost legate de paralizia facială includ virusuri care provoacă:

- Răni și herpes genital (herpes simplex)

- Varicela și zona zoster (herpes zoster)

- Mononucleoză infecțioasă (Epstein-Barr)

- Infecții cu citomegalovirus

- Boli respiratorii (adenovirus)

- Rujeola germană (rubeolă)

- Oreion (virusul oreionului)

- Gripă (gripă B)

- Boala mâinilor și a gurii (coxsackievirus)

Vezi și: Apropierea morții, prevestită prin semne clare, cu o lună înainte. Ce se întâmplă în ultimele ore de viață

Paralizia facială cauzată și de nervii faciali

Nervul care controlează mușchii faciali trece printr-un coridor îngust de os în drum spre față. În paralizia facială, nervul devine inflamate și umflat - de obicei, fiind legat de o infecție virală. Pe lângă mușchii faciali, nervul afectează lacrimile, saliva, gustul și un os mic în mijlocul urechii.

Paralizia facială, factori de risc

Paralizia facială apare mai des la persoanele care:

- Sunt însărcinate, mai ales în al treilea trimestru, sau care se afla în prima săptămână după naştere

- Aveți o infecție respiratorie superioară, cum ar fi gripa sau o răceală

- Au diabet zaharat

- Au hipertensiune arterială

- Au obezitate

Atacurile recurente de paralizie facială sunt rare. Dar când se repetă, există adesea un istoric familial de atacuri recurente. Acest lucru sugerează că paralizia facială ar putea avea ceva de-a face cu genele tale.

Vezi și: Greșeala care îți face tenul trist, OFILIT și obosit. Semnul de pe dischetă care-ți arată că te-ai demachiat complet

Paralizia facială, complicaţii

Un caz ușor de paralizie facială dispare de obicei în decurs de o lună. Recuperarea după un caz mai sever în care fața a fost complet paralizată poate varia. Complicaţiile pot include:

- Deteriorarea ireversibilă a nervului facial.

- Regenerarea neregulată a fibrelor nervoase. Acest lucru poate duce la contracția involuntară a anumitor mușchi atunci când încercați să mutați alți mușchi. De exemplu, atunci când zâmbești, ochiul de pe partea afectată se poate închide.

- Orbire parțială sau totală a ochiului care nu se va închide. Acest lucru este cauzat de uscăciunea excesivă și zgârierea acoperirii clare de protecție a ochiului (corneea).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel