Pandemia COVID întârzie diagnosticul de cancer de sân: de trei ori mai multe cazuri în stadii avansate. STUDIU

Sâni
Un nou studiu arată că de la debutul pandemiei COVID se înregistrează mai puține diagnostice de cancer de sân în stadiu incipient și de trei ori mai multe în stadii târzii, pe măsură ce pacienții amână mersul a doctor și începerea tratamentului. 

Pandemia de COVID-19 a schimbat multe aspecte ale vieții de zi cu zi. Printre modificări s-au numărat, încă de la început, utilizarea scăzută a îngrijirilor medicale obișnuite, cum ar fi examenele medicale de rutină și screening-urile.

Într-un nou studiu, cercetătorii au chestionat și comparat diagnosticele de cancer de sân și colorectal în stadiu incipient și tardiv la pacienți în pre-pandemie, în 2019 și în 2020, ar și în primul an complet al pandemiei de coronavirus – adică 2020, descoperind că odată cu răspândirea COVID-19 numărul cazurilor diagnosticate în fază incipientă e din ce în ce mai mic. Studiul lor a fost publicat în JAMA Network Open din 15 februarie 2022 (link direct studiu). 

În timp ce numărul total de diagnostice a fost aproximativ similar în 2019 și 2020, au existat diferențe semnificative în procentele diagnosticelor de stadiul I pentru cancer de sân, comparativ cu diagnosticele de stadiul IV.

În 2019, de exemplu, 63,9% dintre pacienții diagnosticați s-au prezentat cu boală în stadiul I, comparativ cu 51,3% în 2020. În schimb, 1,9% dintre pacienți au fost diagnosticați cu cancer de sân în stadiul IV în 2019, comparativ cu 6,2% în 2020, ceea ce înseamnă de peste trei ori mai multe cazuri.

Majoritatea cancerelor primesc o desemnare a stadiului în momentul diagnosticării, de la stadiul I, când malignitatea este limitată la locul de origine, până la stadiul IV, când cancerul s-a răspândit la alte organe sau părți ale corpului. Fiecare etapă indică dificultate progresivă de tratament și vindecare, de la bine la mai rău.

Printre pacienții cu cancer colorectal studiați, s-au observat tendințe similare, deși amploarea a fost ceva mai mică decât la pacienții cu cancer de sân.

„În cazul cancerului de sân, cel puțin, aceste date demonstrează o tendință continuă”, a spus autorul principal dr Jade Zifei Zhou, specialist în hematologie și oncologie la Facultatea de Medicină de la Universitatea din California - San Diego. 

„Rezultatele studiului nostru sugerează că preocupările și consecințele cauzate de pandemie au determinat cel puțin unii pacienți să întârzie îngrijirea medicală de rutină, cum ar fi screening-urile sau vizitele la medic, care ar fi putut duce la diagnostice în stadiu incipient”, arată cercetătorul.

„Depistarea precoce a cancerului este crucială, în special în cancerele colorectale și de sân, unde multe tipuri de cancer în stadiu incipient pot fi tratate și vindecate”, a declarat autorul principal dr Kathryn Ann Gold, medic oncolog la Moores Cancer Center și profesor de medicină la UC San Diego School of Medicine.

„Există îngrijorarea tot mai mare că un efect al pandemiei este numărul tot mai mare de pacienți care sunt diagnosticați pentru prima dată cu stadii tardive, incurabile. Pacienții care au amânat îngrijirea preventivă în timpul pandemiei ar trebui încurajați să meargă cât mai curând posibil să facă screening-ul cancerului adecvat vârstei cu furnizorii lor de asistență medicală primară”, arată aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel