La vârsta a doua, prevenția...
Panarițiu, denumit și panorichia, este o infecție a pielii din jurul unghiilor degetelor de la mâini și picioare. Bacterii sau un tip de drojdie numit Candida cauzează de obicei această infecție. Bacteriile și drojdia se pot combina chiar și într-o singură infecție.
În funcție de cauza infecției, panarițiu poate apărea încet și poate dura săptămâni întregi sau poate apărea brusc și poate dura doar una sau două zile. Dacă infecția este severă poate duce la o pierdere totală sau parțială a unghiei, dacă nu este tratată.
Panarițiu poate fi de două feluri. Acut sau cronic. Depinde de viteza de debut, durată și agenții infectanți, potrivit Healthline.
O infecție acută apare aproape întotdeauna în jurul unghiilor și se dezvoltă rapid. Este, de obicei, rezultatul deteriorării pielii din jurul unghiilor de la mușcături, cules, unghii încarnate, manichiura, sau alte traume fizice. Staphylococcusul și bacteriile Enterococcus sunt agenți infectanți comuni în cazul panarițiului acut.
Panarițiu cronic poate apărea pe degetele de la mâini și picioare, iar debutul este lent. Durează câteva săptămâni și de multe ori recidivează. Este de obicei cauzat de un agent de infectare, de multe ori Candida și bacterii. Este mai frecventă la persoanele care lucrează în mod constant în apă. Pielea umedă cronică și înmuierea excesivă perturbă bariera naturală a cuticulei. Acest lucru permite drojdiei și bacteriilor să crească și de a duce la o infecție.
Simptomele panarițiului acut și cronic sunt foarte asemănătoare. Ele se disting în mare măsură unul de celălalt prin viteza de debut și durata infecției. Infecțiile cronice apar încet și durează mai multe săptămâni. Infecțiile acute se dezvoltă rapid și nu durează mult. Ambele infecții pot avea următoarele simptome:
- roșeața pielii din jurul unghiei
- sensibilitatea pielii din jurul unghiei
- beșici umplute cu puroi
- modificări ale formei, culorii sau texturii unghiilor
- detașarea unghiei
În cele mai multe cazuri, un medic poate diagnostic panarițiu pur și simplu prin observarea unghiei. Medicul dumneavoastră poate trimite un eșantion de puroi la un laborator în cazul în care tratamentul nu pare a fi de ajutor. Acest lucru va determina agentul infectant exact și va permite medicului dumneavoastră să prescrie cel mai bun tratament.
Tratamentele la domiciliu sunt adesea foarte reușite în tratarea cazurilor ușoare. Dacă aveți o colecție de puroi sub piele, puteți înmuia zona infectată în apă caldă de mai multe ori pe zi și o puteți usca bine după aceea.
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antibiotic dacă infecția este mai severă sau dacă nu răspunde la tratamentele la domiciliu.
De asemenea, poate fi necesar să se dreneze beșicile cu puroi pentru a ușura disconfortul și a accelera vindecarea. Acest lucru trebuie făcut de către medicul dumneavoastră pentru a evita răspândirea infecției. Când o drenează, medicul dumneavoastră poate lua, de asemenea, o mostră de puroi din rană pentru a determina ce cauzează infecția și cum să o trateze cel mai bine.
Panarițiu cronic este mai dificil de tratat. Medicul dumneavoastră vă va prescrie, probabil, un medicament antifungic și vă va sfătui să păstrați zona uscată. În cazurile severe, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elimina o parte a unghiei. Alte tratamente topice care blochează inflamația pot fi, de asemenea, utilizate.
Vezi și: 7 beneficii ale semințelor de chia. Doza de nutrienți cu efect antiinflamator și anticancerigen
O bună igienă este importantă pentru prevenirea panarițiului. Păstrați-vă mâinile și picioarele curate pentru a preveni pătrunderea bacteriilor între unghii și piele. Evitarea traumelor cauzate de mușcături, cules, manichiură sau pedichiură vă poate ajuta, de asemenea, să preveniți infecțiile acute.
Pentru a preveni o infecție cronică, ar trebui să evitați expunerea excesivă la apă și medii umede și să vă mențineți mâinile și picioarele cât mai uscate posibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...