Panarițiu, infecția pielii din jurul unghiilor. Cât de gravă poate deveni

panaritiu - FOTO: Freepik@tescka1
Panarițiu este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale unghiei. Anumite persoane sunt mai expuse la a dezvolta afecțiunea.

Panarițiu, denumit și panorichia, este o infecție a pielii din jurul unghiilor degetelor de la mâini și picioare. Bacterii sau un tip de drojdie numit Candida cauzează de obicei această infecție. Bacteriile și drojdia se pot combina chiar și într-o singură infecție.

În funcție de cauza infecției, panarițiu poate apărea încet și poate dura săptămâni întregi sau poate apărea brusc și poate dura doar una sau două zile. Dacă infecția este severă poate duce la o pierdere totală sau parțială a unghiei, dacă nu este tratată.

Panarițiu, de două feluri

Panarițiu poate fi de două feluri. Acut sau cronic. Depinde de viteza de debut, durată și agenții infectanți, potrivit Healthline.

Panarițiu acut

O infecție acută apare aproape întotdeauna în jurul unghiilor și se dezvoltă rapid. Este, de obicei, rezultatul deteriorării pielii din jurul unghiilor de la mușcături, cules, unghii încarnate, manichiura, sau alte traume fizice. Staphylococcusul și bacteriile Enterococcus sunt agenți infectanți comuni în cazul panarițiului acut.

Vezi și: Fațetele dentare, când devin o necesitate. Medic: Cu cât dinții sunt mai înghesuiți, va trebui să faci un sacrificiu

Panarițiu cronic

Panarițiu cronic poate apărea pe degetele de la mâini și picioare, iar debutul este lent. Durează câteva săptămâni și de multe ori recidivează. Este de obicei cauzat de un agent de infectare, de multe ori Candida și bacterii. Este mai frecventă la persoanele care lucrează în mod constant în apă. Pielea umedă cronică și înmuierea excesivă perturbă bariera naturală a cuticulei. Acest lucru permite drojdiei și bacteriilor să crească și de a duce la o infecție.

Panarițiu, simptome

Simptomele panarițiului acut și cronic sunt foarte asemănătoare. Ele se disting în mare măsură unul de celălalt prin viteza de debut și durata infecției. Infecțiile cronice apar încet și durează mai multe săptămâni. Infecțiile acute se dezvoltă rapid și nu durează mult. Ambele infecții pot avea următoarele simptome:

- roșeața pielii din jurul unghiei

- sensibilitatea pielii din jurul unghiei

- beșici umplute cu puroi

- modificări ale formei, culorii sau texturii unghiilor

- detașarea unghiei

Vezi și: Povestea ofițerului maritim care s-a întors pe mare la două luni după operația cu robotul da Vinci Xi. Avantajele chirurgiei robotice în cancerul de prostată

Panarițiu, diagnostic

În cele mai multe cazuri, un medic poate diagnostic panarițiu pur și simplu prin observarea unghiei. Medicul dumneavoastră poate trimite un eșantion de puroi la un laborator în cazul în care tratamentul nu pare a fi de ajutor. Acest lucru va determina agentul infectant exact și va permite medicului dumneavoastră să prescrie cel mai bun tratament.

Panarițiu, tratament

Tratamentele la domiciliu sunt adesea foarte reușite în tratarea cazurilor ușoare. Dacă aveți o colecție de puroi sub piele, puteți înmuia zona infectată în apă caldă de mai multe ori pe zi și o puteți usca bine după aceea.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antibiotic dacă infecția este mai severă sau dacă nu răspunde la tratamentele la domiciliu.

De asemenea, poate fi necesar să se dreneze beșicile cu puroi pentru a ușura disconfortul și a accelera vindecarea. Acest lucru trebuie făcut de către medicul dumneavoastră pentru a evita răspândirea infecției. Când o drenează, medicul dumneavoastră poate lua, de asemenea, o mostră de puroi din rană pentru a determina ce cauzează infecția și cum să o trateze cel mai bine.

Panarițiu cronic este mai dificil de tratat. Medicul dumneavoastră vă va prescrie, probabil, un medicament antifungic și vă va sfătui să păstrați zona uscată. În cazurile severe, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elimina o parte a unghiei. Alte tratamente topice care blochează inflamația pot fi, de asemenea, utilizate.

Vezi și: 7 beneficii ale semințelor de chia. Doza de nutrienți cu efect antiinflamator și anticancerigen

Panarițiu, prevenție

O bună igienă este importantă pentru prevenirea panarițiului. Păstrați-vă mâinile și picioarele curate pentru a preveni pătrunderea bacteriilor între unghii și piele. Evitarea traumelor cauzate de mușcături, cules, manichiură sau pedichiură vă poate ajuta, de asemenea, să preveniți infecțiile acute.

Pentru a preveni o infecție cronică, ar trebui să evitați expunerea excesivă la apă și medii umede și să vă mențineți mâinile și picioarele cât mai uscate posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel