Te pregătești pentru prima ta...
Durerea este o manifestare clinică multilaterală, întâlnită în majoritatea bolilor neoplazice care determină alterarea calității vieții şi a psihicului bolnavului. În cazul bolilor oncologice, durerea poate fi determinată de apariția formațiunii tumorale la un anumit nivel, de dezvoltarea leziunilor metastatice pe parcursul evoluției tumorale, post-operator sau în urma tratamentului cu radioterapie sau chimioterapie.
"Din păcate, în oncologie, încă sunt multe cancere în care pierdem lupta cu boala și în care se ajunge în stadii terminale, se ajunge la paliație, se ajunge la tratamentul durerii. Dacă aici astfel de pacienți, în România, pentru că Institutul este supra-aglomerat și nu-și poate permite să trateze pe termen lung asemenea cazuri, ce posibilități există la noi pentru astfel de pacienți?", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.
Există mi mulți factori care duc la apariția durerii în patologia oncologică precum:
- extinderea procesului tumoral cu invadarea structurilor învecinate şi apariția sindromului de compresiune;excizii chirurgicale largi, efectuate în scop curativ
- chimioterapia
- radioterapia
- apariția metastazelor tumorale
- anumite investigații efectuate în scop terapeutic sau diagnostic (recoltarea probelor de sânge, biopsie, puncție, endoscopie, colonoscopie, toracocenteză etc.)
Din punct de vedere clinic există mai multe forme de durere:
- durere somatică - durere superficială sau profundă, poate fi descrisă ca o durere ascuțită, cu caracter de înțepătură sau de arsură, pătrunzătoare, al cărei sediu poate fi indicat cu ușurință sau poate fi apreciată ca o jenă, durere surdă sau stare de disconfort a cărei localizare nu poate fi precizată;
- durere viscerală - durere intensă, localizată în profunzime, cu caracter difuz, asemănătoare colicii abdominale, cu iradiere la nivelul structurilor învecinate;
- durere neuropatică - durere spontană, fulgerătoare, însoțită de parestezii sau alterarea sensibilității
- durere psihosomatică - durere lancinantă dispersată la nivelul întregului corp, a cărei localizare nu poate fi precizată;
- durere simpatetică - durere însoțită de hipo- sau hipertermie, disestezie şi tulburări trofice.
Mai mult, pentru elaborarea unor scheme terapeutice eficiente în ameliorarea durerii neoplazice este necesară evaluarea sindromului dureros, având în vedere următoarele aspecte:
1. Pacientul trebuie să descrie caracterul şi intensitatea durerii resimțite.
2. Investigarea minuțioasă a durerii, care implică realizarea anamnezei şi a examenului obiectiv, urmate de efectuarea unor investigații complementare (analizele generale ale sângelui, examen ecografic, examen radiologic etc.).
3. Orice simptomatologie dureroasă menționată de către bolnav trebuie evaluată.
4. Este necesară monitorizarea dezvoltării procesului tumoral.
5. Determinarea elementelor care declanşează sau acționează asupra durerii.
6. Examinarea repetată a durerii.
"În București s-au implicat foarte multe ONG-uri, centre private, s-au implicat foarte mult în zona de paliație și au reușit să organizeze centre cu o îngrijire de calitate, să primească pacienți. Îmbucurător este că acești pacienți care ajung în centrele de paliație nu plătesc. Sunt centre în care chiar dacă sunt din domeniul privatului, sunt organizații non-profit și pacienții nu plătesc: Sfanta Irina, Sfântul Nectarie și Casa Speranței.
Însă, ca și spital de stat, doar Sfântul Luca a fost organizat ca și spital de paleație, chiar dacă noi nu vrem neapărat să ne axăm pe asta și am vrut să extindem partea de paliație, să extindem numărul de paturi dedicate, pentru că deocamdată este insuficient.
Am mai făcut ceva, am început un cabinet de terapie a durerii.
Înainte toată lumea se pricepea la orice și am ajuns cumva la concluzia că pentru terapia durerii este nevoie de o expertiză mai amănunțită și am văzut că din colegii noștri, din specialitatea de Terapie Intensivă au dorit să se specializeze pe terapia durerii și o fac cu succes sau mai bine decât am face-o noi, cei care facem de toate.
Avem în Institut un medic care face asta și o să avem în curând și un cabinet dedicat pentru terapia durerii", a declarat dr. Laurenția Galeș, medic primar oncolog și directorul medical al Institutului Oncologic București, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.
Ce se întâmplă când îmbătrânim. La ce trebuie să ne așteptăm. Cum se schimbă întregul organism
Adolescenții, față în față cu pericolul dependenței de pornografie
"În jurul cancerului există o emoție colectivă și dorința de a ajuta și sunt ONG-uri care se implică în ameliorarea suferinței acestor bolnavi în suportul oferit lor, familiilor lor și în a ajuta Institutul până la urmă. Aici menționez și eforturile pe care le face Biserica Ortodoxă Română. Părintele Ciprian știu că a ajutat la modernizare. Dar sunt și alte organizații care ajută oncologia românească", a mai spus dr. Irinel Popescu.
"Biserica Ortodoxă ne-a ajutat atât în renovarea unei secții de oncologie medicală, aceea care are și departamentul de paliație, la niște standarde occidentale spun eu. Sunt multe organizații non-guvernamentale implicate și aș vrea să amintesc și partea de onco-pediatrie unde, cu tradiție, există asociații care s-au implicat întotdeauna în ajutorul atât a micilor pacienți, cât și a părinților lor, de multe ori cu locuri în care să stea, cu renovarea secției, cu medicamente pe care ei nu le-au găsit în țară.
Oameni dedicați, implicați există la secția de pediatrie și o foarte bună tradiție de voluntariat. Încă nu este așa extins la adulți, dar la copii avem și voluntari mulți care se implică în îngrijirea lor", a mai spus medicul Laurenția Galeș.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat în 1986 o schemă terapeutică pentru ameliorarea durerii în boala neoplazică. Această schemă terapeutică vizează administrarea medicamentelor analgezice în etape, în funcție de severitatea durerii. Astfel putem administra medicamente analgezice non-opioide, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), medicamente opiode slabe sau puternice.
De asemenea, există și anumite principii impuse de OMS pentru realizarea corectă a terapiei antialgice la bolnavii neoplazici:
- Este recomandată administrarea medicamentului analgezic pe cale orală dacă starea bolnavului permite acest lucru. Se vor administra cât mai puține medicamente și se va efectua instruirea corectă a bolnavlor cu polimedicație.
- Tratamentul analgezic trebuie administrat bolnavului după un program prestabilit, pentru a preveni apariția reacțiilor adverse.
- Dozele de medicație analgezică trebuie administrate corespunzător, fiecărui bolnav în parte și este necesară evaluarea periodică a schemelor terapeutice prescrise.
- Este indicată administrarea medicației adjuvante la nevoie (antidepresive, anticonvulsivante, neuroleptice, antihistaminice.
- Clasificarea durerii neoplazice în 3 stadii evolutive:
stadiul I - durere ușoară sau moderată, se administrează medicamente analgezice non-opioide.
stadiul II - durere de intensitate moderată, se administrează medicamente non-opioide și medicamente opioide slabe.
stadiul III - durere intensă, atroce, ameliorată prin administrarea medicamentelor opioide puternice și a celor non-opioide.
În cazul în care durerea din patologia neoplazică nu răspunde la administrarea unui medicament analgezic în doză maximă, vor fi administrate medicamente analgezice administrate într-un stadiu mai avansat a simptomului dureros, potrivit ghid-cancer.ro
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...