Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină

ovaz - Foto: Freepik @timolina
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".

Doctorul Nicoleta Lupașcu, medic primar în Diabet, Boli Metabolice și Nutriție a vorbit despre importanța menținerii unei greutăți normale a corpului și a desființat mitul unui mic dejun cu cereale, în special cu ovăz.

"Cuvântul dietă înseamnă tot ce mănâncă o persoană într-o zi. Cifrele nu arată bine pe următorii 10 ani. Una din opt persoane este supraponderală sau obeză potrivit datelor din 2022, până în 2035, una din patru persoane o să ajungă cu suprapondere sau obezitate.

Vezi și: Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Lista celor 12 produse la care să fii atent la raft

Mesajul și semnalul meu de alarmă puternic pe care vreau tot timpul să-l transmit este că creșterea în greutate sau stratul de grăsime de care vrem să scăpăm este mai mult decât o chestiune de estetică.

Ovăzul nu este pentru oricine. A începe ziua cu un mic dejun cu cereale nu este cel mai bun start, fie că este supraponderal, normoponderal.

Crește glicemia!

Dacă stăm să ne uităm un pic la tradițiile noastre și la ce mâncam odată, micul dejun era format din brânză și ouă preponderent, eventual slănină. Unde ne-am stricat pe parcurs?!", a spus Nicoleta Lupașcu, la Antena 3.

Ei bine, deși ovăzul este adesea considerat un aliment sănătos, având beneficii precum îmbunătățirea digestiei, potențiala pierdere în greutate, sănătatea inimii mai bună și senzația de sațietate, există și efecte secundare pe care ar trebui să le iei în considerare.

Un studiu publicat în februarie 2024 în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, realizat de EWG, a relevat că ovăzul poate conține substanțe chimice toxice.

Studiul a descoperit niveluri detectabile de chlormequat, un pesticid utilizat în cultivarea ovăzului, în 80% dintre americanii testați între 2017 și 2023.

De asemena, 92% dintre produsele pe bază de ovăz conțineau acest pesticid.

Chlormequat a fost asociat cu toxicitate reproductivă și de dezvoltare în studiile pe animale, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la siguranța sa și sugerează posibilele efecte dăunătoare asupra oamenilor.

Mai mult, pentru cei care sunt noi consumatori de ovăz, acesta poate cauza balonare. Acesta este un alt efect negativ al ovazului.

Deci dacă nu ai mai consumat ovăz până acum, trebuie să începi cu o porție mică.

Și evident, deși ovăzul poate ajuta la pierderea în greutate, consumul excesiv poate avea efecte opuse. Ceea ce adaugi deasupra ovăzului poate contribui la creșterea în greutate.

Consumul excesiv de ovăz poate contribui la probleme digestive, cum ar fi balonarea și gazele, din cauza conținutului său ridicat de fibre solubile.

Adăugarea de zahăr, ciocolată sau alte alimente dulci poate reduce valoarea nutritivă a ovăzului, deoarece acești aditivi adaugă calorii suplimentare, grăsimi nesănătoase și zahăr.

Pentru persoanele sensiile la gluten, ovăzul poate provoca reacții adverse deoarece este contaminat adesea cu gluten în timpul procesării. 

Pentru cei care urmează diete cu conținut scăzut de carbohidrați, ovăzul poate fi problematic, deoaree este bogat în carbohidrați complecși care pot influența nivelul de zahăr din sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel