Ouă, risc pentru inimă? Câte au voie diabeticii

Un ou pe zi nu e dăunător sănătății FOTO: pexels.com
Un ou pe zi nu crește riscul de infarct, atac cerebral sau de vreo boală cardiovasculară. Însă depinde cum îl mâncați, avertizează medicii.

Medicul Anthony Komaroff, editorul șef al publicației Harvard Health Letter, afirmă că „dovada că mâncarea unui ou pe zi este sigură pentru majoritatea oamenilor provine de la o grămadă de studii". Multe dintre acestea s-au făcut la Școala Medicală a Universității Harvard.

„Sunt acele cercetări care nu găsesc rate mai mari de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau alte boli cardiovasculare la persoanele care mănâncă până la un ou pe zi", afirmă Komaroff, citat de health.harvard.edu.

Însă, un diabetic, adaugă el, nu ar trebui să mănânce mai mult de trei ouă pe săptămână.

Când urma cursurile de la Medicină, Anthony Komaroff știa că gălbenușurile de ou au mult colesterol. „Știam că nivelurile ridicate de colesterol LDL (n. r. ceea ce medici numesc colesterol rău) din sânge cresc riscul bolilor cardiovasculare. Deci, părea logic că evitarea colesterolului în dietă avea sens", subliniază medicul.

Ouă, risc de infarct? Ce conține un ou

Cercetările de la Harvard au demonstrat că mare parte din colesterolul din corpul nostru este făcută de ficat și nu e din colesterolul pe care îl consumăm. 

Un ou mare conține puțină grăsime saturată - circa 1,5 grame, dar și mulți nutrienți sănătoși: luteina și zeaxantina, care sunt bune pentru ochi, colina care este bună pentru creier și nervi, respectiv diferite vitamine (A, B și D).

„Contează foarte mult cu ce mănânci ouăle. Grăsimile saturate din unt, brânză, slănină, cârnați, brioșe, de exemplu, vă ridică colesterolul în sânge mult mai mult decât colesterolul din oul dumneavoastră. Iar «carbohidrații răi» din pâinea prăjită, produse de patiserie, cartofi prăjiți pot, de asemenea, să crească riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare", explică Komaroff.

Chiar el recunoaște că mănâncă ouă de două sau trei ori pe săptămână, dar și, printre altele, cu legume proaspete, ierburi și condimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel