Această vitamină îți protejează...
Ouăle sunt pline de proteine, vitaminele D (ajută la absorbția altor minerale și a calciului), A (favorizează sănătatea pielii și a oaselor), B2 (importantă pentru creștere și reparare) și B12 (ajută funcția cognitivă), precum și de acid folic și iod (ajută la menținerea unui metabolism stabil).
Și, deși mult timp au fost considerate un aliment cu un conținut ridicat de colesterol, organizația caritabilă Heart UK, care se ocupă de colesterol, spune că nu este nevoie să reduceți numărul de ouă pe care le consumați, deoarece ouăle conțin cantități medii de grăsimi, doar un sfert din totalul grăsimilor fiind de tip saturat.
O modalitate mult mai eficientă de a reduce cantitatea de colesterol din alimentație este să reduceți cantitatea de grăsimi saturate pe care o obțineți prin intermediul altor produse de origine animală, cum ar fi untul, carnea grasă, prăjiturile și budincile.
"De obicei medicii recomandă evitarea ouălor ochiuri, deoarece se fac cu mult ulei și prin prăjeală, deoarece au multe calorii, nu sunt sănătoase și sunt greu de digerat. De asemenea prăjeala consumată în exces crește inflamația și prin arderea uleiului duce la substanțe cu potențial cancerigen.
Însă poți face mult iubitele ochiuri și în apă - ouă ochiuri românești sau poșate, sau și mai simplu: la capac! Așa nu vei avea nevoie de mult ulei și de prăjeală! Iar conform studiilor recente, un ou pe zi, deci 2 la 2 zile nu cresc coleserolul seric nici la calegoriile la risc, cum ar fi diabeticii, așa că poți consuma 6-7 ouă pe săptămână!
Ingrediente:
2 ouă
1 linguriță de ulei
condimente
1 tigaie antiaderentă cu capac
40 g telemea proaspătă de capră
40 g pâine cu maia
200 g roșii
Mod de preparare:
Se pune lingurița de ulei (sau și mai bine se pulverizează 5 puff uri) și când s-a încins se adaugă ouăle, se condimentează și se pune capacul. Se lasă la foc mic 5 minute și apoi se închide focul. Dacă vrei ca gălbenușul să fie bine făcut, mai lasă tigaia pe arzătorul încins, dacă nu, dă-o deoparte.
Pune alături telemeaua tăiată sau rasă și roșiile! Plus pâinea!
Totul are: 429 kcal, 27 g proteine, 25 g carbohidrați, 26 g grăsimi și 4 g fibre!
Sănătate și echilibru în toate!", este rețeta medicului specialist endocrinolog cu pregătire și în diabet și boli de nutriție, Amalia Arhire, prezentată pe blogul medicului Vasi Rădulescu.
În timp ce metoda de gătire s-ar putea să nu aibă, de fapt, un impact prea mare asupra valorii nutritive a ouălor, prăjirea lor în ulei va crește conținutul de grăsimi.
De fapt, NHS susține că prăjirea ouălor poate crește conținutul de grăsimi cu aproximativ 50% - și, în funcție de tipul de ulei în care le prăjiți, acest lucru poate însemna o creștere dramatică a profilului de grăsimi saturate.
Și, bineînțeles, ceea ce serviți cu ouăle poate avea un impact asupra valorii nutriționale generale a mesei.
Dacă mâncați câteva ouă prăjite, atunci probabil că nu veți fi prea îngrijorat de conținutul nutrițional și de grăsimi (o prăjitură conține aproximativ 807 calorii și 18 g de grăsimi saturate).
Dacă vă plac ouăle prăjite și vreți să le mâncați în mod regulat, gândiți-vă să le serviți pe pâine integrală (fibrele pot ajuta la scăderea colesterolului și fac ca grăsimile să intre mai lent în sânge, oferindu-vă o cantitate mai constantă de energie - astfel încât ouăle pe pâine prăjită sunt un bun început de zi), poate că ar trebui să renunțați la ouăle prăjite (sunt deja destule grăsimi) și să le completați cu mai multe legume.
Înăbușite, fierte sau omletă fără o tonă de unt și lapte cremos (încercați să folosiți ulei de măsline și lapte de migdale, de exemplu).
În ziua de azi, probabil că oricum este mai ușor să găsești o combinație de ou poșat și ou cu oua prăjit la o cafenea sau la un restaurant decât o grămadă de ouă prăjite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...