Schimbările extreme de temperatură...
Osteoporoză, medicament. Medicul David Slovik scrie, pe blogurile Harvard Healt Publishing, despre noul medicament apărut pe piața americană pentru osteoporoză: romosozumab.
Acesta, explică specialistul, face parte dintr-o clasă numită inhibitori de sclerostină și este considerat un agent anabolic. Terapia reduce ruperea osului. A fost aprobat de FDA pentru tratamentul osteoporozei la femeile care au terminat menopauza și prezintă un risc crescut de fractură.
Se administrează injectat o dată pe lună, numai timp de un an, deoarece activitatea sa de formare a osului scade după 12 luni. Doamnele care utilizează această terapie ar trebui să se asigure că primesc suficient calciu și vitamina D în timpul tratamentului.
Osteoporoza, care afectează circa 10 milioane de americani, constituie boala în care oasele devin poroase, adică mai puțin dense și mai slabe. Odată ce osul slăbește apar fracturile, durerea, este diminuată capacitatea unei persoane de a funcționa și scade calitatea vieții.
Din cei 10 milioane de americani afectați de osteoporoză, 8 milioane sunt femei.
Pentru tratarea osteoporozei se folosesc pastile ce conțin următoarele substanțe active: medicamente care blochează defalcarea osului - bifosfonați cum ar fi pastila alendronat, acid zoledronic care se administrează intravenos - , respectiv raloxifenul, denosumab, teriparatida și abaloparatida.
David Slovik citează două studii mari despre noua terapie, publicate în New England Journal of Medicine și finanțate de producătorul de medicamente.
Primul a inclus peste 7.000 de femei aflate în post-menopauză, cu osteoporoză. Timp de un an, jumătate au primit romosozumab, iar cealaltă jumătate – placebo. Rezultatele au arătat că femeile care au primit romosozumab au avut mai puțin noi fracturi vertebrale - 16 în grupul de tratament, 59 în grupul placebo. În al doilea an al studiului, toate participantele au primit un alt medicament pentru osteoporoză, denosumab. Concluzia: doamnele care au luat romosozumab urmat de denosumab au avut mai puține fracturi vertebrale comparativ cu cele din grupul care a primit placebo urmat de denosumab.
A doua cercetare a cuprins mai mult de 4.000 de femei cu postmenopauză, diagnosticate cu osteoporoză și având un istoric de fracturi asociate. Jumătate au fost tratate cu o injecție lunară de romosozumab timp de un an, urmată de alendronat o dată pe săptămână pentru al doilea an. Cealaltă jumătate - alendronat o dată pe săptămână timp de 2 ani. Concluziile: cele care au primit romozozumab în primul an au avut mai puține fracturi ale coloanei vertebrale decât cei care au primit alendronat în ambii ani. Și densitatea osoasă a fost mai mare în grupul care a primit romosozumab.
Printre efectele secundare ale noului medicament sunt amintite durerile articulare și cefaleea drept cele mai frecvente. Foarte rar - pierderea țesutului osos (osteonecroză) la nivelul maxilarului și fracturi osoase atipice. Medicul Slovik susțin că riscul de atac de cord, AVC și deces cardiovascular a fost ușor mai mare printre cei cărora li s-a administrat romosozumab în primul an decât în rândul celor cărora li s-a dat alendronat timp de ambii ani.
"Nu avem încă date pe termen lung cu privire la romosozumab. Dar efectul dublu - creșterea formării oaselor și scăderea resorbției osoase - îl face să fie un plus de bun venit pentru tratamentele disponibile pentru osteoporoză - cel putin pentru femeile aflate în postmenopauză cu risc crescut de fracturi", subliniază acesta pe health.harvard.edu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...