Orezul fermentat, inamicul colesterolului. Bilic: Se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient

orezul fermentat - FOTO: Pexels@Polina Tankilevitch
Orezul fermentat poate să reducă colesterolul. Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică principiul. 

Orezul fermentat este remediul natural pentru reducerea colesterolului. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat într-o postare pe pagina ei de socializare cum ajută orezul fermentat la reducerea colesterolului. Acesta, a explicat ea, acționează ca o statină naturală.

”Orezul fermentat îi vine de hac colesterolului. Colesterolul crescut e o problemă ce afectează multe persoane şi “otrăveşte” viaţa multora dintre noi, mai ales că vine la pachet cu o mulţime de restricţii alimentare. Ei bine, nu meniul dietetic scade colesterolul, ci mişcarea, efortul fizic. Iar dacă sunteţi sedentari, orezul este soluţia. Dar nu orice orez, ci orezul fermentat. 

Drojdia roşie de orez este un produs folosit de secole în China atât ca aliment, cât şi că medicament. Aceasta se produce prin fermentarea orezului alături de o ciupercă microscopică denumită Monascus purpureus, iar  procedeul datează din jurul anilor 800 I.Hr. În timpul fermentaţiei controlate, orezul îşi schimba culoarea din alb în roşu, de unde şi numele de drojdie roşie de orez.

În cultura japoneză, drojdia roşie de orez este cunoscută sub denumirea de koji. Încă din timpurile străvechi, aceasta era folosită atât ca aliment (utilizată pentru producerea vinului şi a diverselor sosuri) sau ca agent de colorare, cât şi că medicament – pentru îmbunătăţirea digestiei şi a circulaţiei sanguine.

În jurul anilor 1970, drojdia roşie de orez a intrat în atenţia cercetătorilor americani şi japonezi. Astfel, ei au descoperit că aceasta are în compoziţia să statine naturale. Subiectul cercetărilor l-a  reprezentat comparaţia dintre lovastatin – substanţa activă a medicamentului patentat Lovastatin (provenită din ciuperca Aspergillus şi cunoscută pentru proprietăţile sale de reducere a nivelului de colesterol) şi monacolina K – substanţa activa provenită din ciuperca Monascus folosită în procesul de fermentare a orezului, de unde rezultă drojdia roşie de orez”, arată medicul nutriționist. 

Vezi și: Hipoglicemia, cauze și tratament. Regula 15-15 care îți poate salva viața

Orezul fermentat - statina naturală

Orezul fermentat acțiunează precum o statină naturală.

Statinele precum lovastatina și monacolin K pot provoca diverse reacții adverse. Este adevărat că pot contracara nivelul ridicat de colesterol. 

”Astfel, cercetările au demonastrat că cele două tipuri de statine sunt identice, singura diferenţă fiind că cea din urmă, monacolina K, este o statină produsă din culturi atent controlate şi dezvoltate în condiţii sigure, 100% naturale. Monacolinele sunt statinele care ajută la diminuarea colesterolului rău (LDL-colesterol) dar şi a trigliceridelor”, mai explică Mihaela Bilic. 

Ce este colesterolul

Colesterolul este o substanţă fără de care organismul nu ar putea funcţiona pentru că este un element important al membranelor şi al nucleelor celulare. Colesterol este produs de către ficat în urma unui proces enzimatic la baza căruia se afla enzima HMG CoA  reductaza.

”Drojdia roşie de orez are drept ţintă enzima HMG CoA cu scopul de a-i inhiba activitatea în ceea ce priveşte producerea de colesterol şi astfel ajută la scăderea nivelului de colesterol şi la menţinerea unui nivel optim al acestuia. Mai mult decât atât, drojdia roşie de orez accelerează metabolismul organismului şi la creşterea colesterolului bun – HDL care ajută la transportarea colsterolului rău către ficat acolo unde va fi procesat în vederea eliminării sale din organism prin intermediul bilei.

Drojdia roşie de orez se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient în lupta împotriva colesterolului rău, fără însă a avea efectele adverse caracteristice statinelor de sinteză. Aşa că adio statine, tare erau greu de tolerat! Cu ajutorul suplimentelor de orez fermentat se deschide o nouă eră în managementul colesterolului sangvin! Şi toate studiile clinice demonstrează asta, indiferent cât ar încerca companiile farma să le treacă sub tăcere. 

Cu rezultate spectaculoase de scădere a nivelului colesterolului cu 15-20% după 2-3 luni de tratament, suplimentele cu Monacolina K sunt noul tratament naturist în dislipidemii. Pe piaţa sunt mai multe produse de acest tip, inclusiv extract de drojdie de orez roşu produs în România, care conţine şi alţi compuşi interesanţi: flavonoide, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli cu efect antioxidant. Toate funcţionează, doar ca al nostru e mai cu moț”, a mai explicat medicul nutriționist.

Vezi și: Apa de izvor, riscuri pentru sănătate. 12 BOLI pe care le faci dacă o bei: Nu are proprietăți miraculoase

Statinele, tratament genial pentru colesterol. Ce sunt și cine trebuie să le ia: Sper ca omenirea să fie destul de deșteaptă să lase știința să facă lumea să evolueze

Statinele sunt tratamentul pentru LDL colesterol sau "colesterolul rău". Ce sunt, când se iau, cine poate și cine NU poate să le ia. Boala pentru care trebuie "neapărat" să le iei.

"Vorbind de terapii inovatoare, acum anticorpii monoclonali sunt cei care rezolvă problemele de sănătate. Și-n colesterol au fost descoperiți anticorpi care atacă și care scad nivelul colesterolului din sânge? Aceste terapii spectaculoase sunt destinate tuturor sau doar anumitor pacienți. Cine are nevoie de astfel de terapii, cât sunt ele de accesibile în România?", a spus Val Vâlcu. 

"Înseamnă chiar mai mult de atât, pentru că știința avansează cu o viteză amețitoare și sper ca omenirea să fie destul de deșteaptă să lase partea pozitivă a științei să facă lumea să evolueze, și nu partea negativă să o distrugă. (...) Există anticorpii monoclonali în două produse de pe piață și ambele intră în mecanismul de reglare al acelor aspiratoare de LDL colesterol, receptorii de LDL colesterol. Cu alte cuvinte, acești inhibitori ai LDL colesterolului.

Statinele sunt la ora actuală larg utilizate și din păcate continuă o oarecare campanie neroadă și pseudoștiințifică a ignoranțelor împotriva lor, pornind de la un folclor de la sfârșitul secolului 20. Dar statinele sunt larg folosite în acest moment. Din păcate, cu mult sub ceea ce ar trebui utilizate pentru persoanele cu risc. Deci statinele, în medicația de bază pentru acest tip de terapie de scădere de LDL colesterol", a declarat Gheorghe Andrei Dan, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Știi cât mai are de trăit inima ta?".

Citește mai departe AICI

LDL colesterol, care sunt valorile normale: Suntem departe. Generația nouă a adus valori pentru care omul nu este încă adaptat genetic

Medicii și sistemele de sănătate încearcă să reducă la normal colesterolul. Dar ce înseamnă normal și care este normalul ne-a explicat Gheorghe Andrei Dan, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina.

"Aici sunt mai multe aspecte care merită punctate.

1. Dacă colesterolul, și mai precis fracțiunea de densitate mică a colesterolului, este nocivă pentru sănătate și predispune la ateroscleroză? Răspunsul este categoric da, pentru că din secolul 19 au apărut cele două teorii: lipidică și inflamatorie, prin care LDL, adică acel colesterol "rău" poate penetra în spațiu peretele vascular și să promoveze ateroscleroza.

2. A doua întrebare extrem de importantă este dacă pe pacientul nostru îl interesează colesterolul? Răspunsul este categoric nu. Pe pacient îl interesează ateroscleroza în care LDL colesterol este un marker, adică o dovadă, o culoare de risc de ateroscleroză și în același timp un factor de risc, adică un element cu valoare cauzală în ateroscleroză.

3. Cea mai dificilă întrebare provine din sintagma medicală a ultimilor 20 de ani, care se cheamă Low the better, deci cu cât mai jos LDL, cu atât mai bine, punând problema că LDL colesterol este ceva de care trebuie să uităm și să ajungă la zero. Evident că lucrurile nu stau așa.

Care este valoarea LDL colesterol normală și unde ne găsim noi. Și la asta răspunsurile sunt deja oarecum date de câțiva ani buni, iar condiția este să le citim cum trebuie.

- Populația medie a Europei și a SUA au un LDL colesterol peste 130, ca medie.

- La naștere, valoarea de LDL colesterol este în jur de 50 mg/dl.

- Nou născutul are între 25 - 50 mg/dl. Alte animale, primatele, au valori în jurul acestei limite.

Cu alte cuvinte, există o limită de jos, dar suntem forte departe de această limită de jos, iar studiile au arătat că scăderi importante ale LDL colesterolului, iar acum avem un armamentarium redutabil în această direcție, sunt capabile să aducă valoare de LDL colesterol la limite inferioare fără să existe o împietate asupra organismului, adică fără reacții adverse importante și aducând o scădere importantă de risc prin îmbolnăvirile complicațiilor aterosclerotice. Această limită se situează în acest moment în jurul 55 mg/dl pentru pacienții cu risc important de ateroscleroză.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel