ONU, rezoluție Coronavirus: Cele 193 de țări membre cer acces echitabil la viitoarele vaccinuri

Vaccin   FOTO: pixabay
În contextul în care multe companii farmaceutice sunt în cursa pentru un vaccin contra noului coronavirus și a COVID-19, țările membre ONU cer ca accesul la aceste produse să fie echitabil și corect.

Cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU au adoptat luni prin consens o rezoluție reclamând un „acces echitabil" la „viitoarele vaccinuri" împotriva noului coronavirus și a COVID-19 și subliniind rolul conducător determinant al Organizației Mondiale a Sănătății, pus sub semnul întrebării de Statele Unite.

Concentrat pe riposta sanitară, textul, inițiat de Mexic și incluzând aprobarea Washingtonului, solicită „întărirea cooperării științifice internaționale pentru a combate COVID-19 și intensificarea coordonării", inclusiv în sectorul privat.

Apelul la obținerea de vaccinuri pentru toate țările intervine într-un context în care numeroase firme farmaceutice și laboratoare de cercetare s-au lansat în punerea lor la punct. Aceste vaccinuri, considerate cruciale pentru a ajuta la neutralizarea bolii, reprezintă o miză financiară considerabilă.

Rezoluția îl îndeamnă pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să se asigure că mijloacele angajate permit „garantarea unui acces și unei distribuții corecte, transparente, echitabile, eficiente la instrumentele de prevenire, la testele de laborator, la medicamente și viitoarele vaccinuri COVID-19", notează Agerpres.

Obiectivul trebuie să fie „a le face disponibile pentru cei care au nevoie de acestea, în special în țările în curs de dezvoltare", insistă textul, al doilea al Adunării Generale consacrat COVID-19 de la începutul pandemiei.

Cei 193 de membri ai Adunării Generale au adoptat la 3 aprilie prima lor rezoluție asupra coronavirusului lansând un apel la „cooperare" pentru a lupta mai bine împotriva maladiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel