OMS, avertisment despre vaccinul împotriva variolei maimuţei: NU este un medicament miraculos

oms - FOTO: Freepick
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că vaccinul împotriva variolei maimuței nu garantează imunitate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală. 

"Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa", a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei, potrivit Agerpres.

Expertul OMS a precizat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient - fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

Vezi și: De ce ne întoarcem la Dumnezeu când suntem bolnavi. Leca: Fără Dumnezeu, pacientul oncologic nu va supraviețui nici măcar o lună din clipa în care este diagnosticat

Studii pentru determinarea eficacității

În studiile randomizate controlate, participanţii sunt împărţiţi în două grupe şi trataţi diferit. Spre exemplu, participanţii dintr-un grup primesc vaccinul, iar ceilalţi primesc un placebo fără substanţă activă. Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Peste 90% din cazurile de variola maimuţei au fost raportate în cazul unor bărbaţi homosexuali care întreţin relaţii sexuale frecvente cu parteneri diferiţi. Reprezentanta OMS le-a solicitat bărbaţilor din această categorie să-şi reducă numărul de parteneri sexuali şi să evite sexul în grup.

Până miercuri, OMS a primit raporturi cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei din 92 de ţări. Doisprezece bolnavi au murit. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe decât în săptămâna anterioară, mai arată Agerpres. 

Vezi și: Câte ore trebuie să dormi în funcție de vârstă? Două plante pentru un somn sănătos, care te și relaxează

Variola maimuței - urgență globală

La finalul lunii trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală. În Europa, riscul de transmitere este considerat ridicat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică, notează Agerpres, citând EFE.

Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS format din experţi în această boală s-a reunit pentru a discuta despre posibila declarare a urgenţei sanitare, care va obliga reţelele naţionale de sănătate să intensifice măsurile de prevenire.

Numărul total de persoane infectate cu variola maimuţei în România este de 32. Săptămâna aceasta, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol a anunțat că cei infectaţi cu acest virus sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani.

Adriana Pistol a precizat că se aşteaptă din partea Comisiei Europene donaţia de vaccin împotriva variolei maimuţei.

"Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi contacţilor cazurilor... Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin", a menţionat Pistol.

Vezi și: Febra, valorile care ridică probleme. De ce ne simțim calzi, dar nu avem temperatură

Vaccinul anti-variola maimuței, autorizat de EMA

Compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic a anunțat, astăzi, că CHMP - Comitetul pentru medicamente de uz uman - al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a adoptat un aviz pozitiv prin care recomandă ca autorizația de introducere pe piață pentru vaccinul antivariolic al companiei, IMVANEX, să fie extinsă pentru a include protecția persoanelor împotriva variolei maimuțelor. 

”Datele care susțin avizul pozitiv au fost prezentate la cererea Grupului operativ de urgență (ETF) al EMA, având în vedere actualul focar de variolă de maimuță din mai multe țări.

Recomandarea de la CHMP va fi transmisă în scurt timp Comisiei Europene (CE) pentru aprobare finală. Odată acordată de către CE, autorizația de introducere pe piață extinsă va fi valabilă în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia”, se arată în anunțul făcut de Bavarian Nordic.

”Salutăm revizuirea rapidă de către Comitetul pentru medicamente de uz uman și recomandarea de a extinde aprobarea vaccinului nostru pentru a include protecția împotriva variolei maimuțelor, aliniindu-ne astfel la aprobările de la FDA din SUA și Health Canada.

Deși am furnizat deja vaccinul nostru multor țări europene în timpul actualei epidemii de variolă de maimuță, inclusiv livrări către stocul comun al UE facilitat de Autoritatea Europeană pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare (HERA), extinderea etichetei va contribui la îmbunătățirea accesului la vaccin în întreaga Europă și la consolidarea pregătirii viitoare împotriva variolei de maimuță”, a declarat Paul Chaplin, președinte și director executiv al Bavarian Nordic. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel