Mindfulness, considerat o soluție...
Atunci când globul ocular are o formă mai degrabă de ou decât rotundă, sau când corneea sau lentila nu sunt curbate așa cum trebuie, lumina nu se poate focaliza la locul potrivit pe retină. Acest lucru poate duce la o vedere neclară doar la anumite distanțe (miopie și hipermetropie) sau la vedere distorsionată (astigmatism). În cele mai multe cazuri, puteți corecta aceste „erori de refracție" cu ochelari de vedere, lentile de contact sau cu intervenții chirurgicale minore.
Te uiți la un ecran sau la o pagină pe computer ori te-ai concentrat pe o sarcină de mult timp? Oamenii tind să clipească mai rar atunci când se concentrează așa. Și de fiecare dată când clipiți, răspândiți lacrimi pe suprafața ochiului pentru a-l păstra lubrifiat și curat. Poate trebuie să vă reamintiți să clipiți mai des, să faceți pauze din astfel de îndeletniciri și să priviți în jur pentru a preveni obosirea ochilor.
Când glicemia nu este bine controlată, lichidul se poate strecura în lentila ochiului și poate umfla ochiul. Acest lucru se poate întâmpla înainte de a fi diagnosticat diabetul sau dacă vă schimbați tratamentul, cum ar fi începerea tratamentului cu insulină. Pe măsură ce nivelul de glucoză revine la normal, ochii ar trebui să-și revină și ei. Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la retinopatie și alte afecțiuni de ochi, pe care medicul oftalmolog le va verifica. Ar trebui să mergeți anual la consultații la oftalmolog, daă aveți diabet.
Vederea poate fi încețoșată atunci când țesutul ocular s-a inflamat pentru că a fost lovit sau a fost stropit cu ceva. Virusul herpes poate afecta și ochii. Sau ați dormit cu lentilele de contact în ochi, nu le curățați suficient de bine și de des sau nu le scoateți cu zilele, ceea ce poate duce la infecții. Bolile sistemului imunitar care vă afectează alte părți ale corpului, cum ar fi psoriazisul, sindromul intestinului iritabil și artrita reumatoidă, pot provoca, de asemenea, inflamații în ochi.
Vă simțiți slăbit și amețit, și aveți vederea încețoșată? De vină poate fi tensiunea arterială, care e prea scăzută . Asta se poate întâmpla când sunteți deshidratat - poate din cauza unei activități prea intense pe caniculă. Hipotensiunea poate fi provocată și de unele medicamente, probleme cardiace,de alimentația deficitară și de unele dezechilibre hormonale.
Asta poate pune presiune asupra nervului optic și îl poate deteriora. Dacă vedeți și cercuri luminoase (aureole) în jurul luminilor, ochii sunt foarte roșii și dor foarte tare, este posibil să aveți glaucom cu unghi acut. Se dezvoltă foarte repede și v-ați putea pierde vederea în decursul unei zile dacă afecțiunea nu este tratată imediat. Glaucomul cu unghi deschis este mai frecvent, dar de obicei nu vă afectează la început vederea.
Aproximativ una din 4 persoane care au migrene cu aură, care apare de obicei înainte de durere și pentru mai puțin de o oră. Acestea variază de la linii strălucitoare în zig-zag, paiete și sclipiri până la puncte orbe și vedere model tunel. Poate părea că te uiți prin apă sau printr-o sticlă crăpată. (De asemenea, puteți avea simptome de vedere fără sau după cefalee.) Dacă se întâmplă doar într-un ochi, consultați medicul pentru că poate fi o problemă gravă.
Aceasta însemană că apare o zonă tulbure în lentila ochiului (cristalin). Cresc încet, de obicei în ambii ochi, după vârsta de 55 de ani. Dar și persoanele mai tinere, chiar și copiii, le pot face. Culorile pot părea decolorate, poate fi mai greu de văzut noaptea și este posibil să fiți mai sensibil la strălucire. Ochelarii speciali vă pot ajuta să vedeți. Chirurgical se poate înlocui cristalinul tulbure cu unul de la un donator (transplant) sau cu unul artificial.
Începând cu vârsta de 40 de ani, veți observa că este mai greu să vă concentrați asupra lucrurilor apropiate, mai ales atunci când citiți. Ochii nu mai sunt la fel de flexibil ca la tinerii. Este o parte normală a îmbătrânirii. Medicul oftalmolog vă poate ajuta cu ochelari de citit, lentile de contact sau intervenții chirurgicale.
În mod obișnuit, acest lucru simte ca și cum ai avea ceva în ochi. O abraziune corneană poate provoca o vătămare, dar este mai probabil provocată de praf sau nisip. Încercați să vă spălați ochii cu apă curată sau sau lacrimi artificiale. Puteți clipi de mai multe ori pentru a produce natural mai multe lacrimi, dar nu vă frecați și nu atingeți globul ocular. Asta ar putea înrăutăți afectarea. Consultați medicul oftalmolog cât se poate de repede.
O lovitură sau o vătămare cerebrală ar putea perturba modul în care informațiile de la ochi sunt procesate. În funcție de locul și cât de mare este, o tumoră cerebrală îți poate afecta vederea. Vederea dublă poate fi unul dintre numeroasele simptome ale inflamației creierului sau a membranei care îl înconjoară (encefalită sau meningită), deseori din cauza infecției. Deși nu este un simptom la care se gândesc de obicei oamenii, vederea încețoșată poate avertiza asupra unui accident vascular cerebral.
Retina (care include macula) este partea din spate a ochiului unde lumina se concentrează, precum un ecran de film. Dacă se întâmplă ceva cu suprafața respectivă, cum ar fi umflarea sau ruperea ei, imaginea poate fi distorsionată sau pierdută. Dieta proastă, fumatul, leziunile anterioare ale ochilor sau anumite boli și probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul pot crește riscul de probleme precum edemul macular și o retină detașată (dezlipită), notează experții de la WebMD.
Semnalele care merg de la ochi la creier „călătoresc" mai dificil printr-un nerv optic inflamat sau deteriorat. Medicii nu știu sigur care sunt cauzele nevritei (neuropatiei) optice. Dar aproximativ jumătate din persoanele care au această afecțiune vor dezvolta scleroză multiplă în termen de 15 ani. Problemele de vedere sunt adesea primul simptom al sclerozei multiple.
Vederea încețoșată, împreună cu durerile de cap, respirația sacadată sau senzația de vomă pot semnala o complicație gravă în sarcină, numită preeclampsie. Se întâmplă atunci când vasele de sânge din placentă sunt prea înguste și nu funcționează corect. (Presiunea arterială mai mare, după 20 de săptămâni este de obicei primul semn.) Consultați imediat medicul. Fără tratament, poate provoca probleme care pot pune viața în pericol atât a pruncului cât și a mamei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Mindfulness, considerat o soluție...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...