Obezitatea copiilor, risc crescut din cauza glicemiei mari la mamă, în timpul sarcinii

Riscul de obezitate la copii este mai mare în cazul celor ai căror mame au avut glicemie mare în timpul sarcinii sau diabet gestațional. 

Copiii ai căror mame au avut un nivel ridicat de glucoză în timpul sarcinii, chiar dacă mamele lor nu au fost diagnosticate cu diabet gestațional, ei prezintă un risc crescut de a dezvolta obezitate în copilărie, potrivit unui nou studiu publicat în PLOS One.

Studiul a fost realizat de către Samantha Ehrlich, profesor de sănătate publică la Universitatea din Tennessee, Knoxville și cercetători colegi de la Kaiser Permanente din California de Nord.

Pentru cercetare, oamenii de știință au analizat datele a peste 40.000 de femei gravide care au născut copii între 1995 și 2004 în sistemul de sănătate Kaiser Permanente din California de Nord. De asemenea, ei au luat în considerare datele copiilor, pe care i-au urmărit în intervalul de vârstă de 5 - 7 ani, arată medicalxpress.com.

În Statele Unite, femeile gravide face un test de măsurare a glucozei din sânge între săptămânile 24 și 28. Dacă testul arată niveluri ridicate ale glicemiei, se efectuează apoi un test suplimentar, pentru a determina dacă femeia are diabet zaharat gestațional (GDM).

Cu toate acestea, echipa Ehrlich și echipa sa au descoperit că, odată ce se înregistrează niveluri ridicate de glucoză în sânge, chiar dacă glicemia nu este suficient de ridicată pentru diagnosticul de diabet gestațional, copiii prezintă un risc crescut de a dezvolta obezitate între 5 și 7 ani.

Risc cu peste 50% mai mare

În acest scenariu, riscul crește cu 13%, în comparație cu copiii femeilor care au avut  niveluri normale de glucoză din sânge. "Și dacă femeia este într-adevăr diagnosticată cu diabet gestațional, riscul copilului de a dezvolta obezitatea crește cu 52%", potrivit lui Ehrlich.

În plus, cercetătorii au descoperit că, dacă mama are un indice normal de masă corporală (IMC), nivelurile crescute de glucoză din sânge din timpul sarcinii nu mai sunt asociate cu dezvoltarea obezității din copilărie.

„Aceste informații sunt importante deoarece sugerează că am putea preveni obezitatea în copilărie în două moduri: ajutând mamele să obțină un IMC normal înainte de a rămâne însărcinate, sau prin reducerea hiperglicemiei din timpul sarcinii ", a spus Ehrlich.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel