Obezitate în adolescență, risc crescut de cancer pancreatic

O vorbă din popor spune că fetele tinere trebuie să fie „grase și frumoase”. Doar că asta nu însemană că sunt și sănătoase.  Greutatea mare în timpul adolescenței poate afecta riscul de cancer pancreatic la vârsta adultă, arată un nou studiu, realizat pe 1,79 milioane de oameni. Și e valabil atât la femei, cât și la bărbați!

Noi cercetări leagă obezitatea în adolescentă cu un risc mai mare și de patru ori de cancer de pancreatic mai târziu în viață. Rezultatele studiului sugerează, de asemenea, că și supraponderabilitatea sau o greutate mai mare chiar dacă încă poate fi încadrată ca „norală" la bărbați poate crește riscul de cancer pancreatic. Constatările noului studiu sunt publicate în jurnlaul CANCER, un jurnal al Societății Americane de Cancer.

Cancerul pancreatic este a șasea cea mai frecventă cauză de deces legată de cancer în lume, iar studiile au legat obezitatea adulților cu un risc crescut de apariție a acesteia. Pentru a descoperi orice asociații potențiale cu greutatea din adolescență, dr. Zohar Levi, de la Centrul Medical Rabin și Universitatea din Tel Aviv, și colegii săi au analizat 1.087.358 bărbați evrei israelieni și 707.212 femei evreice. Cu toții au fost supuși unui examen fizic obligatoriu la vârste cuprinse între 16 și 19 ani, între anii 1967 și 2002. Incidența cancerului pancreatic până în 2012 a fost identificată din Registrul Național Israelian de Cancer.

Risc de 4,07 ori mai mare la femei și de 3,67ori pentru bărbați

Pe o perioadă medie de 23,3 ani de urmărire, au fost identificate 551 cazuri noi de cancer pancreatic, incluzând 423 de cazuri de cancer la bărbați și 128 de cazuri de cancer în rândul femeilor. Prin comparație cu greutatea normală, obezitatea a fost asociată cu un risc de cancer de 3,67 ori mai mare la bărbați și un risc de 4,07 ori mai mare în rândul femeilor.

În rândul bărbaților, indicele de masă corporală (IMC) aproape de limita superioară a „normalității” și excesul de greutate au fost asociate cu riscuri cu între 49% și 97% mai mari pentru cancer.

Fracțiunea totală atribuibilă populației de cancer pancreatic din cauza supraponderabilității și obezității în adolescență a fost de 11% în rândul populației evreiești israeliene", a spus dr. Levi.

Un editorial care însoțește studiul, semnat de dr. Chanan Meydan, de la Centrului Medical Mayanei Hayeshua din Israel, scoate în evidență inflamația sistemică provocată de obezitate ca potențial factor de risc în spatele dezvoltării cancerului pancreatic.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel