Oamenii care mănâncă ardei iute ar putea trăi mai mult: au riscul de deces redus cu o pătrime. ANALIZĂ

Ardeiul iute contine capsaicină. Foto: Pixabay
O analiză prezentată la sesiunile științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) a arătat că la oamenii care consumă ardei iute riscul de deces din orice cauză este mai mic cu 25%!

Consumul de ardei iute reduce riscul relativ de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 26%, arată o analiză a datelor privind dieta și mortalitatea care a centralizat date din studii internaționale de anvergură și care a fost prezentată la una dintre Sesiunile Științifice ale Asociației Americană a Inimii (AHA). 

De asemenea, conform rezultatelor analizei, consumul de ardei iute a fost asociat cu o reducere cu 25% a deceselor din orice cauză și cu un risc mai mic cu 23% din cauza cancerului, comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată sau doar rareori ardei iute, arată American Heart Association (link direct sursa informației).

Trebuie amintit și că studii anterioare au arătat că ardeiul iute, datorită substanței care îi dă gustul iute – capsaicina - are un efect antiinflamator, antioxidant, anticancerigen și de reglare a glicemiei. 

În studiul de față, însă, pentru a analiza efectele ardeiului iute asupra mortalității din toate cauzele și a celor datorate bolilor cardiovasculare sau cancerului, cercetătorii au analizat peste 4.700 de studii, din cinci baze internaționale de date de sănătate: Ovid, Cochrane, Medline, Embase și Scopus.

Citește și: Ardeiul iute, beneficii și riscuri pentru sănătate: cine poate să-l consume și cine ar trebui să-l evite

Analiza lor finală a inclus, însă, doar patru studii de mare anvergură, în care figurau expres și date despre consumul de ardei iute al participanților.

În total, aceste studii au cumulat peste 570.000 de persoane din Statele Unite, Italia, China și Iran, ale căror analize au fost utilizate pentru a compara rezultatele celor care au consumat ardei iute cu ale celor care au mâncat doar rar sau niciodată ardei iute. 

Mecanismul din spatele acestei asocieri este necunoscut

„Am fost surprinși să constatăm că, în aceste studii publicate anterior, consumul regulat de ardei iute a fost asociat cu o reducere generală a riscului de deces din toate cauzele, a celor datorate bolilor cardiovasculare și a mortalității prin cancer. Asta subliniază faptul că factorii dietetici pot juca un rol important în starea generală de sănătate a oamenilor”, a declarat autorul principal dr Bo Xu, cardiolog la Institutul Cardiac, Vascular și Toracic al Clinicii Cleveland din Cleveland, Ohio.

Nu se știe dacă legătura este directă, și nici care sunt mecanismele exacte care ar putea explica aceste descoperiri, au atras atenția cercetătorii. Ei au spus și că momentan nu poate fi estimată cantitatea care ar fi benefică, dacă legătura este directă, și nici nu poate fi precizat tipul de ardei iute care ar fi mai bun. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel