Trei factori de risc majori duc la...
Medicii americani spun că o femeie din Michigan a murit în toamna lui 2020, la două luni după ce a fost supusă unui dublu transplant pulmonar, organele primindu-le de la un donator infectat cu coronavirus, în ciuda faptului că nu a prezentat semne de boală și, inițial, a ieșit negativ la test.
Experții de la Universitatea din Michigan spun că acesta că ar putea fi primul caz în care COVID-19 a fost transmis printr-un transplant de organe. Mai mult, un chirurg, care a atins plămânii infectați în timpul operației, s-a îmbolnăvit și el de COVID-19, dar ulterior s-a vindecat.
Incidentul pare a fi izolat, fiind singurul caz confirmat dintre aproape 40.000 de transplanturi făcute în SUA, în 2020. Totuși, moartea femeii trage un semnal de alarmă asupra testării mai amănunțite a donatorilor de plămâni. Mai exact, prelevarea de probe din adâncul plămânilor, pe lângă cele obișnuite extrase din nas și gât.
„Nu am fi folosit absolut deloc plămânii, dacă am fi avut un test Covid pozitiv.”, a spus dr. Daniel Kaul, co-autor al unui raport despre caz în Jurnalul American de Transplant.
Plămânii au fost recoltați de la o femeie care a suferit leziuni cerebrale severe într-un accident de mașină. Deși ambele femei au fost testate pentru Covid-19, cu probe prelevate din nas și gât, iar rezultatele au fost negative, la trei zile după operație, beneficiara a făcut febră, i-a scăzut tensiunea și a început să respire tot mai greu.
„Toate screening-urile pe care le facem în mod normal și suntem capabili să le facem, le-am făcut”, a spus Kaul.
După ce analizele medicale au arătat o infecție a plămânilor, iar starea pacientei s-a înrăutățit, medicii au testat-o din nou de COVID-19, recoltând probe din plămâni, iar rezultatul a fost pozitiv. Asta a provocat bănuieli în rândul doctorilor, iar ulterior au testat și o mostră de lichid prelevată din plămâni înaintea transplantului, care a confirmat că donatoarea era infectată. Femeia care a primit plămânii a murit după 61 de zile de la transplant, scrie NBC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...