O etapă din viața femeii, asociată cu riscul crescut de diabet

femeie
Femeile care intră la menopauză înainte de vârsta de 40-45 de ani au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, conform unei meta-analize care a inclus aproape 200.000 de femei aflate în postmenopauză. 

Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul Congresului Anual al Asociației Europene de Studiu al Diabetului, Berlin, 2018.

Metaanaliza a inclus 13 studii și 191.762 femei, dintre care 21.664 au dezvoltat diabet de tip 2.

„Femeile cu menopauză precoce ar trebui să acorde o atenție deosebită dietei și exercițiului fizic, pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet", afirmă dr. Panagiotis Anagnostis de la Universitatea Aristotel din Thessaloniki, Grecia.

Acest studiu a fost unul observațional și nu poate demonstra că menopauza precoce determină diabet, doar arată o asociere între cele două condiții. „Sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga mecanismul care leagă menopauza precoce de diabet și pentru a determina dacă vârsta de instalare a menopauzei naturale va putea fi folosită pentru prevenția și prognosticul diabetului, a precizat dr. Panagiotis.

Studii anterioare au stabilit că nivelul scăzut de estrogen după menopauză se corelează cu tulburări ale metabolismului glucidic, cu valori crescute ale glicemiei, cu creșterea apetitului și cu o cantitate excesivă de grăsime din corp. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel