Radiografiile și radiațiile din...
"Pâinea noastră cea de toate zilele, de care toată lumea fuge când e vorba de câteva kilograme în plus sau de diabet. Toată lumea renunță la ea. Problema cu eliminarea pâinii e că nu ne dăm seama că până la urmă e cel mai prietenos și versatil carbohidrat din toți câți există în dietele noastre.
În toate piramidele alimentare se recomandă între 6 și 11 porții de cereale integrale pe zi, iar dacă avem în față o pâine integrală eu aș recomanda ca niciodată să nu ne ferim de ea. Mai degrabă m-aș feri de biscuiți, de covrigei, de gogoși, de covrigi.
Am auzit de multe ori: Nu mai mănânc pâine, dar când ne întâlnim cu un covrig cald pe stradă nu putem să rezistăm. Pâine ne ține de foame! Pâinea are fibre, mai ales dacă o alegem pe cea de calitate. Dacă alegem și pâinea cu semințe avem și grăsimi Omega-3 de cea mai bună calitate de care avem nevoie.
Problema e că nu pâinea în sine ne îngrașă, ci ceea ce punem pe pâine sau în ceea ce înmuiem pâinea. Și mai ales acum, în post, avem de-a face cu sosuri, cu multă prăjeală, cu mult ulei.
Dacă ar fi să fac o comparație între brânză și pâine, un tip de brânză grasă, un cașcaval, ne poate costa spre 350 - 400 de calorii / 100 de grame. Pe când 100 de grame de pâine nu depășește 275 de calorii, ceea ce înseamnă că la 2 felii de pâine am 100 de calorii, exact cât două cubulețe de ciocolată.
Așadar, ce îngrașă mai mult? Pâinea, ciocolata sau brânza? Eu prefer de fiecare dată pâinea și dau 6 porții minim pe zi, adică 6 felii. O felie are în jur de 20 - 25 de grame, care nu are mai mult de 50 - 60 de calorii și nu mai mult de 10 grame de zahăr și carbohidrați pentru cei care-și numără carbohidrații", a declarat medicului diabetolog Laura Ene, în direct la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
"Da, pentru că e posibil să fi adoptat o dietă cu prea multe uleiuri, cu prea multe grăsimi pe care dacă nu le balansăm cum trebuie în bugetul nostru de calorii ne putem îngrășa. Contează ceea ce mâncăm, dar contează și ce mâncăm din fiecare.
Nu pâinea în sine îngrașă, ci cantitatea și cu ce o combinăm, pentru că dacă o înmuiem în tot felul de sosuri sau o folosim cumva plină de unt, de cașcaval nu ne mai ajută.
Pentru copii, foarte potrivită e pâinea integrală de secară, graham, cu aceeași măsură. Pâinea aceasta ne ajută să nu ne fie foame.
Pâinea făcută acasă e cea mai bună metodă de a mânca o pâine de calitate, o pâine în care știi ce există.
Povestea este că pâinea proaspătă miroase extraordinar de bine, dar pâinea făcută în casă este mult mai grea decât cea din comerț și din acest motiv e posibil să fim tentați să mâncă mai mult și atunci, da, pâinea făcută în casă ne îngrașă, pentru că e greu să-i reziști mirosului", a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...