Noua tulpină COVID, creștere semnificativă a numărului de cazuri. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Se aseamănă cu virozele respiratorii. Nu necesită tratament simptomatic

covid - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Noua tulpină COVID provoacă o creștere semnificativă a numărului de noi îmbolnăviri.

VeSe constată o creştere spectaculoasă a cazurilor de infecţie COVID. Statisticile indică o creștere de peste 1400 de cazuri, la ultima raportare.  

Noua tulpină COVID a dus la o explozie a cazurilor de infecție, cu o creștere dramatică de peste 1400 de cazuri, conform ultimei raportări. Această tendință nu se limitează doar la țara noastră, ci se extinde și în mai multe state din vestul Europei.

Avertisment

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEEDICAL că, având în vedere sezonul vacanțelor și mobilitatea crescută a populației, este posibil ca numărul de cazuri să nu scadă rapid.

"Este o problemă care vizează nu doar țara noastră. Un număr mare de cazuri se anunță și în țări din vestul Europei. Ne așteptăm ca odată cu creșterea acestui val, numărul să nu scadă foarte repede pentru că suntem în plină vacanță și cu această ocazie deplasările populaționale sunt foarte active.

Socializarea este foarte activă astfel încât incidența acestei infecții care se transmite așa de ușor se poate să nu scadă așa de repede", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Omega-3 din uleiul de pește ar putea proteja împotriva Alzheimerului. Motivul pentru care încetinește degradarea celulelor cerebrale

Ce trebuie să știm despre noua tulpină COVID

Profesorul universitar dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, explică că, deși noua tulpină nu pare să provoace forme grave de boală, fiind de obicei asimptomatică sau asemănătoare cu virozele respiratorii. Există însă categoriile vulnerabile care trebuie să acorde o atenție sporită.

"Din experiența pe care o am până în momentul de față pot spune că este o tulpină care nu determină forme grave de boală. Din pacienții pe care i-am văzut, și pe cei care s-au întors din vacanțe și s-au îmbolnăvit, sunt forme ușoare și care se aseamănă cu viroze respiratorii și care nu necesită decât tratament simptomatic.

Există totuși și un risc la persoanele de peste 60-65 de ani care au boli cronice, și anume atenție la pacientul cu diabet sau o boală cronică respiratorie sau boală cronică cardiacă, care odată în plus apărând o afectare respiratorie pot să nu dezvolte forme ușoare, ci chiar complicații", a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Vezi și: Migrena cu aură: ce este, cum se manifestă și ce poți face să o tratezi eficient. Când e cazul să mergi la doctor

Cât de eficient e vaccinul

COVID - FOTO: Freepik@andriianovam

Deși vaccinarea a fost eficientă împotriva variantelor anterioare, noua structură virală reduce eficiența vaccinului. Așadar, persoanele cu risc crescut sunt sfătuite să fie foarte atente, mai ales în spațiile închise și aglomerate, și să poarte măști de protecție pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire.

"Vaccinarea nu ne ajută în proporția în care ne-a ajutat altă dată pentru că, așa cum știm, vaccinul a fost făcut și gândit pe o anumită structură virală. Observăm că acest virus, asemenea virusului gripal, are o mare ușurință în a-și modifica structura. Odată cu modificarea structurii avem o oarecare apărare, dar nu putem spune că nu vom face boala.

De aceea cei care se știu cu risc în ceea ce privește posibilitatea dezvoltării unor forme de boală mai grave, ar trebui să fie cu atenție în momentul în care se vor deplasa în zone închise aglomerate, pentru că aici este riscul cel mai mare. Acești pacienți ar trebui să poarte mască în acele spații închise", a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Orașele din România cu cele mai multe cazuri de HIV. Dr. Mărdărescu: Cei mai mulți sunt tineri. Când ai în mână un bilețel pe care scrie seropozitiv HIV, trebuie să înțelegi

Evoluția cazurilor de COVID

"Forma de COVID care, în momentul de faţă, reprezintă o infecţie oarecum banală la majoritatea persoanelor. A avut o creştere spectaculoasă, într-adevăr. În urmă cu o săptămână am avut circa 2.000 de cazuri, acum avem 3.400, în ultima raportare. Probabil că vom mai creşte două-trei săptămâni până se epuizează populaţia receptivă.

Sunt afectate deopotrivă persoanele vaccinate şi nevaccinate. Este o tulpină nouă, vedeţi că această emergenţă în ceea ce priveşte virusul SARS-CoV-2 este extrem de rapidă, turn-overul e foarte rapid, iar protecţia pe care a oferit-o la un moment dat vaccinul nu mai este o protecţie eficientă", a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel