Această vitamină îți protejează...
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre eventualele restricții care vor fi impuse din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.696 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 6.494 mai multe față de ziua anterioară.
2.493 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 38 de decese au fost raportate.
”Vreau să fiu realist: când introduci o restricție, de ce o introduci și dacă este aplicabilă, dacă produce efectul dorit și dacă consecințele introducerii unor restricții nu sunt dramatice pentru populația dintr-o țară sau pentru o grupă de populație. Gândiți-vă la închiderea prelungită a școlilor.
A fost o dramă pentru copiii din această țară pentru că nu numai că nu au putut să dobândească cunoștințele necesare, dar au fost foarte afectați emoțional. Dezvoltarea lor fizică și psihică a fost afectată și lucrul acesta o să îl vedem în timp.
Nimeni nu are o asumare a unor decizii. Poate, la momentul acela au fost considerate potrivite, dar viața și exemplele din alte țări au demonstrat că nu au fost cele mai bune decizii. Nu e o acuză. E o chestie de responsabilitate și de asumare și trebuie să fie o chestie naturală atunci când suntem în poziția de a decide pentru viețile concetățenilor noștri”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la emisiunea În fața națiunii de la Antena 3.
Vezi și: Medicamentul anti-COVID a lui Biden va ajunge în România. Rafila: PATRU antivirale vom avea
Ministrul Sănătății poartă discuții cu ministrul Educației în ceea ce privește funcționarea noului an școlar, în contextul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
”Este așteptarea noastre ca autorități de sănătate publică ca școala să se deschidă normal. Aici lucrăm cu Ministerul Educației. Este bine că la conducerea Ministerului Educației este un om care a înțeles aceste lucruri și care nu este dispus să pună în pericol nu numai învățământul, ci și dezvoltarea copiilor.
Schimbarea modului de monitorizare a pandemiei de la număr de cazuri, zone roșii, portocalii, galbene, verzi, la monitorizarea strictă a numărului de paturi, evaluarea capacității sistemului de a oferi asistență medicală a dus la o schimbare radicală.
Am discutat și în valul cinci am propus o închidere temporară a unei școli sau a școlilor dintr-o anumită zonă când se depășea 75% din numărul de paturi. Acum avem 15-17%. Suntem departe de un astfel de scenariu.
La începutul pandemiei când s-a luat această decizie erau 30 de cazuri în toată țara și am stat cu școlile închise câteva luni”, a mai subliniat Rafila.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că nu vor fi impuse restricții. Se recomandă purtarea măștii de protecție în spațiile închise, în special în mijloacele de transport în comun.
”Nu avem în analiză nicio măsură restrictivă. Am recomandat, cu tărie, utilizarea măștii în interior și în mijloacele de transport în comun. Mijloacele de transport în comun sunt, poate, principalul loc unde se poate transmite această boală. În supermarketuri suprafața e mai mare, oamenii nu sunt așa apropiați și nu stau așa mult timp nemișcați.
Obligativitatea măștii în acest sezon deosebit de cald este dificil de implementat și, oamenii dacă ar purta mască ar purta-o incorect. Masca este o barieră împotriva transmiterii bolii. Dacă este replicată la un număr cât mai mare de oameni are un efect benefic”, a mai subliniat sursa citată.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.696 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 6.494 mai multe față de ziua anterioară. 2.493 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 484 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.032 cu 126 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 277 persoane, cu 14 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 277 pacienți internați la ATI, 241 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 584 sunt minori, 578 fiind internați în secții, cu 55 mai puțini față de ziua anterioară și 6 la ATI, cu 1 mai mult față de ziua anterioară.
DECESE
Până astăzi, 66.049 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.
În intervalul 01.08.2022 (10:00) – 02.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 38 decese (20 bărbați și 18 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.
Dintre cele 38 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 1 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 13 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 18 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
37 dintre pacienții decedați prezentau comorbidități și 10 erau vaccinați.
TESTARE
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 6.162 teste RT-PCR ( 3.882 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.280 la cerere) și 29.684 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.321.718 teste RT-PCR și 10.783.479 teste rapide antigenice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...