Scorul de risc pentru nodulii tiroidieni. Dr. Radu Mihai: 5 înseamnă cancer, 2 înseamnă benign

Nodulii tiroidieni - Foto: Freepik @user15327819
EXCLUSIV
Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni și cine ar trebui să se îngrijoreze? Sunt cancerigeni sau nu nodulii tiroidieni? "Cinci înseamnă cancer, doi înseamnă benign"

Nodulii tiroidieni sunt mase sau excrescențe care se dezvoltă în glanda tiroidă, localizată la baza gâtului.

Nodulii tiroidieni pot fi solizi sau plini de lichid și pot varia în dimensiune.

În ceea ce privește cauzele care provoacă apariția nodulilor tiroidieni, acestea includ:

- deficiența de iod

- inflamațiile tiroidiene

- factorii genetici. 

Sunt cancerigeni nodulii tiroidieni?

Ei bine, potrivit Johns Hopkins Medicine, marea majoritate - mai mult de 95% - a nodulilor tiroidieni sunt benigni, adică necanceroși.

Ecografia poate ajuta la evaluarea unui nodul tiroidian și la determinarea necesității unei biopsii. O biopsie tiroidiană prin aspirație cu ac fin poate colecta probe de celule din nodul, care, la microscop, pot oferi medicului mai multe informații despre comportamentul nodulului.

"Se încearcă și crește tot mai mult folosirea unui scor de risc în funcție de caracterele ecografice ale nodulului. Mai multe societăți internaționale au descris aceste scoruri. Unele se bazează pur și simplu vizual. Un radiolog cu experiență se uită și crede că este mai mult sau mai puțin îngrijorător pe o scală de unu la cinci, unde cinci înseamnă cancer, doi înseamnă benign. 

Alt scor american se bazează pe mai mulți parametri la care dai puncte de severitate și aduni punctele și îți dă scorul. E un proces destul de complicat.

Un radiolog ar trebui, nu doar să-ți spună că ai un nodul tiroidian și că ai un nodul tiroidian cu un risc mai mare sau mai mic de malignitate pe această scară de risc de la 1 la 5", a declarat Dr. Radu Mihai, medic primar Chirurgie endocrină, doctor în Științe Medicale la Oxford University Hospitals și Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Întrebat dacă un radiolog sau un ecografist ar trebui să pună diagnosticul de noduli tiroidieni și să facă investigații, medicul Mihai Radu a spus că: "pentru mine lucrurile astea se suprapun. Nu există diferență de termeni, dar în funcție de țări, într-adevăr, situația diferă.

În Anglia, unde lucrez numai radiologii au dreptul să scrie astfel de rapoarte. Să obții, ca ne-radiolog, dreptul să emiți o etichetă de genul ăsta de risc este un proces atât de laborios că nimeni nu vrea să-l facă. În multe țări însă, medici de alte specialități fac ecografie ca o extindere a practicii lor".

Nodulii tiroidieni nu au, de obicei, simptome. Dacă sunt mari, pot provoca:

- Dificultăți de respirație

- Probleme la înghițire

- O "gâdilătură" în gât

- Răgușeală sau schimbarea vocii

Atunci când un nodul determină tiroida să producă prea mulți hormoni, acesta este uneori numit "nodul fierbinte". Acesta poate cauza:

- Pierderea în greutate

- Slăbiciune musculară

- Intoleranță la căldură

- Anxietate

- Iritabilitate

- Bătăi neregulate ale inimii

- Oase slăbite

Uneori, persoanele cu noduli tiroidieni produc prea puțin hormon tiroidian. Acest lucru poate provoca simptome de hipotiroidism:

- Oboseală

- Sensibilitate la frig

- Constipație

- Piele uscată

- Creșterea în greutate

- Față umflată

- Răgușeală

- Slăbiciune musculară

- Colesterol ridicat

- Dureri sau rigiditate musculară

- Dureri articulare, umflături sau rigiditate

- Subțierea părului

- Depresie

- Pierderea memoriei, notează WebMD.

Tratamentul nodulilor depinde de natura și dimensiunea nodulilor, incluzând monitoziarea periodică, tratamente medicamentoase sau intervenții chirurgicale.

În plus, o dietă echilibrată și analizele regulate pot ajuta la gestionarea și prevenirea problemelor tiroidiene.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel