Nevralgia intercostală, afecțiunea anchilozantă cu complicații majore. Dificil de tratat cu implicații asupra vieții

junghiul intercostal - FOTO: Freepik@photoroyalty
Nevralgia intercostală este o durere în zona coastelor. Se manifestă ca o durere ascuțită care radiază, arde sau înțeapă și poate fi însoțită de parestezii precum amorțeală și furnicături. Netratat, poate duce la complicații majore.

Junghiul intercostal, denumit nevralgie intercostală, este caracterizat de durere neuropatică în distribuția nervilor intercostali afectați (de-a lungul coastelor, în zona toracică sau abdominală) care se manifestă în mod obișnuit ca o durere ascuțită, dureroasă, care radiază, arde sau înțeapă și poate fi însoțită de parestezii precum amorțeală și furnicături.

Durerea poate fi intermitentă sau constantă și se prezintă de obicei fie ca o durere în formă de bandă care înfășoară în jurul pieptului și spatelui, fie sub forma unui model dermatomal toracic. Durerea poate dura o perioadă îndelungată și poate persista mult timp după ce procesul patologic cauzator a scăzut.

Nevralgia intercostală, ce este

Nevralgia intercostală este o afecțiune caracterizată de durere neuropatică care afectează nervii intercostali și poate cauza dureri în zona coastelor, pieptului și abdomenului. Această durere poate fi ascuțită, dureroasă, de arsură sau înțepenire și poate fi însoțită de furnicături și amorțeală. Simptomele sunt în general de natură senzorială, dar pot afecta și funcția motorie.

Cauzele acestei afecțiuni pot fi variate, inclusiv traume cauzate de intervenții chirurgicale, fracturi de coaste, infecții precum herpesul zoster (HZ), sau boli inflamatorii. Prevalența exactă a intercostal neuralgiei nu este cunoscută, dar este o problemă frecventă care poate apărea la persoane de toate vârstele.

Tratamentul intercostal neuralgiei implică abordări variate, care pot include gestionarea factorilor declanșatori, terapia medicamentoasă, blocuri nervoase, intervenții chirurgicale rare, precum și terapii complementare precum fizioterapie și acupunctură. Este important să se identifice și să se trateze cauza subiacentă, în cazul în care este posibil, pentru a ameliora simptomele și a preveni durerea cronică, potrivit National Library of Medicine.

Vezi și: Fructul care scade colesterolul. Îmbunătățește sănătatea digestivă, cardiacă și previne apariția cancerului

Nevralgia intercostală, cauze

Nevralgia intercostală este un termen general care se referă la orice durere neuropatică în nervii intercostali. Cauza poate fi reprezentată de mai multe condiții diferite.

Una dintre cauzele mai comune ale nevralgiei intercostale este iritarea țesuturilor și a nervilor după o toracotomie. Toracotomiile sunt intervenții chirurgicale în care un chirurg deschide pieptul unei persoane, adesea pentru a efectua operații la nivelul plămânilor.

O altă cauză obișnuită a intercostal neuralgiei este reactivarea unei infecții cu herpes sau herpes zoster. Această reactivare virală nu reprezintă o infecție activă, dar provoacă o erupție dureroasă, adesea în zona pieptului și abdomenului unei persoane.

Herpesul zoster poate cauza nevralgie intercostală prin declanșarea inflamației în rădăcinile nervoase spinale.

Alte cauze documentate includ:

- leziuni traumatice

- creștere excesivă a celulelor în jurul nervilor intercostali, cauzată de cancer sau infecții

- alte proceduri chirurgicale, cum ar fi înlocuirea tubului toracic sau mastectomii

- sarcina (deși este rară), potrivit Medical News Today.

Vezi și: Paracetamolul, fatal pentru ficat. Cine nu trebuie să îl folosească. Cu ce alte medicamente interacționează

Nevralgia intercostală, simptome

Această afecțiune poate prezenta multe dintre aceleași simptome. Acestea includ:

- durere ascuțită, înțepenitoare, de arsură sau dureroasă în coaste, piept sau abdomen

- furnicături și amorțeală în coaste, piept sau abdomen

- scăderea funcției motorii în zona afectată (în cazurile grave)

Aceste simptome pot fi constante sau intermitente. Acest lucru este adesea asociat cu severitatea afecțiunii și cauza sa subiacentă. Simptomele pot dura o perioadă îndelungată de timp, chiar și după ce cauza inițială a dispărut.

Nevralgia intercostală, tratament

Deoarece nevralgia intercostală poate să se dezvolte ca rezultat al multor condiții diferite, este important să se stabilească motivul pentru care o persoană a dezvoltat această afecțiune. Acest lucru va permite unui medic să recomande opțiuni de tratament specifice care sunt cele mai potrivite pentru cauza subiacentă.

De exemplu, dacă nevralgia intercostală a apărut din cauza unei toracotomii, un medic va prescrie în mod obișnuit unele medicamente adecvate pentru durere. Exemple pot include:

- opiacee

- medicamente topice, cum ar fi capsaicina

Vezi și: Ceaiul din coajă de portocală, 11 beneficii uluitoare. Previne cancerul, elimină kilogramele nedorite și curăță plămânii

- anticonvulsivante

- medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene

- stimularea electrică nervoasă transcutanată

- antidepresive triciclice, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau inhibitori ai recaptării serotoninei și norepinefrinei

Oamenii pot folosi, de asemenea, aceste medicamente pentru a trata nevralgia intercostală care apare din cauza herpesului zoster, iritației fizice a nervilor sau din cauze necunoscute.

De asemenea, atunci când nevralgia intercostală este cauzată de herpesul zoster, un medic va prescrie adesea medicamente pentru a trata această infecție. Medicamentele comune pentru aceasta includ:

- corticosteroizi sistemici

- anestezice

- medicamentul antiviral aciclovir

Neuralgia intercostală este o afecțiune în care o persoană experimentează durere neuropatică în nervii intercostali, care se extind în întreaga cutie toracică și abdomen a unei persoane.

Există numeroase cauze posibile, cum ar fi infecțiile, cancerul, afecțiunile medicale inflamatorii și traumele fizice.

Neuralgia intercostală poate fi foarte dificilă de tratat, deoarece există atât de multe cauze posibile subiacente. De asemenea, unele cauze subiacente ale neuralgiei intercostale nu răspund bine la opțiunile de tratament obișnuite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel