Nevralgia intercostală, afecțiunea dureroasă greu de tratat. Complicațiile pot fi semnificative

nevralgia intercostala - FOTO: Freepik@ photomagiya
Nevralgia intercostală, o afecțiune caracterizată prin dureri intense în zona toracică, apare atunci când nervii intercostali, ce se află între coaste, sunt iritați sau comprimați. 

Vezi și: Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar

Nevralgia intercostală este o durere nervoasă care afectează zona de sub coaste și poate fi cauzată de mai multe afecțiuni diferite. Persoanele cu nevralgie intercostală experimentează adesea dureri intense în coaste, piept sau în zona superioară a abdomenului.

Nevralgia intercostală, simptome

Durerea este principalul simptom al nevralgiei intercostale. Această durere poate fi constantă sau intermitentă și este posibil să experimentați, de asemenea, amorțeală și furnicături. Durerea în sine, care ar putea persista mult timp după ce cauza a dispărut, poate fi:

- Ascuțită

- Dureroasă

- Radiantă

- Arzătoare

- Punctiformă

Durerea cauzată de nevralgia intercostală se poate agrava cu mișcări precum săriturile, tusea sau strănutul. De asemenea, o puteți simți în timpul respirației sau ca o durere referită în omoplat, spate sau inghinal, potrivit WebMD.

Vezi și: Calciul, mediator în procesul de eliminare a celulelor apoptotice. Activează mecanismul de apărare celulară

Nevralgia intercostală - FOTO: Freepik@mdsohanart

Nevralgia intercostală, cauze

Nevralgia intercostală este cauzată de leziuni și inflamații ale nervilor intercostali. Nervii intercostali se ramifică din măduva spinării și se află sub coaste. Mai multe condiții și leziuni diferite pot deteriora acești nervi. Iată câteva dintre ele:

Sindromul de durere posttoracotomie (PTPS). Acesta apare după o toracotomie, care este o incizie chirurgicală realizată între coaste, de obicei în timpul unei proceduri pentru a accesa plămânii sau inima. Incizia poate provoca traumatisme nervului intercostal, ceea ce poate cauza durerea.

Aproximativ 50% dintre persoanele care au suferit o toracotomie au PTPS. Aproximativ 30% dintre acestea continuă să aibă dureri patru până la cinci ani după intervenție. 

Nevralgia postherpetică. Aceasta este o complicație a zonei zoster. Puteți dezvolta zona zoster dacă ați avut vreodată varicelă. Odată ce ați avut varicelă, virusul rămâne în organism pentru tot restul vieții.

Virusul se poate reactiva și poate provoca zona zoster dacă sistemul dumneavoastră imunitar se slăbește. Acest lucru se poate întâmpla din cauza îmbătrânirii sau dacă luați medicamente pentru a suprima sistemul imunitar.

Nevralgia postherpetică este o afecțiune cronică care poate dura mult timp după ce zona zoster se vindecă. Între 30% și 60% dintre persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste care dezvoltă zona zoster vor dezvolta nevralgie postherpetică. Ar trebui să consultați medicul cât mai curând posibil dacă suspectați că aveți zona zoster.

Este mai puțin probabil să dezvoltați nevralgie postherpetică dacă începeți tratamentul antiviral în termen de 72 de ore de la apariția erupției.

Traumatisme. O leziune traumatică poate cauza daune nervilor intercostali care duc la nevralgie intercostală.Proceduri medicale. Este posibil să dezvoltați nevralgie intercostală după proceduri medicale precum plasarea unui tub toracic, mastectomie sau alte intervenții chirurgicale la sân.

Alte cauze. Alte cauze care pot cauza nevralgie intercostală includ:

- Sarcina

- Creșteri anormale

- Comprimarea nervilor

- Infecții

- Inflamații

Vezi și: Ce este operația inutilă. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Nu ar fi trebuit efectuate. Boala progresează într-un ritm rapid

Nevralgia intercostală, tratament

Tratamentul pentru nevralgia intercostală va depinde de severitatea simptomelor, de alte probleme medicale pe care le puteți avea și de preferințele dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de o combinație de tratamente pentru un control eficient al durerii, inclusiv unele dintre următoarele opțiuni.

Durerea nervoasă nu răspunde de obicei bine la aspirină, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau narcotice în doze mici. Medicamentele disponibile fără prescripție care ar putea ajuta includ creme cu capsaicină, geluri cu lidocaină sau plasturi cu lidocaină.

Medicul dumneavoastră poate prescrie antidepresive pentru a trata durerea, chiar dacă nu aveți depresie. Medicii nu știu exact de ce antidepresivele ajută la durerea nervoasă, dar oamenii de obicei obțin o ameliorare moderată în termen de câteva săptămâni. 

Un alt tip de medicament care ar putea ajuta la tratamentul nevralgiei intercostale este un anticonvulsivant. 

Proceduri. Medicul dumneavoastră poate efectua o procedură precum un bloc nervos intercostal pentru a injecta steroizi și medicamente pentru ameliorarea durerii. Acest lucru poate ajuta la calmarea inflamației și la ameliorarea durerii. Alte proceduri care pot ajuta includ o epidurală toracică și radiofrecvență pulsată a ganglionului rădăcinii dorsale.

Terapie. Dacă aveți multă durere, ar trebui să evitați activitatea fizică. Acest lucru poate cauza pierderea forței musculare. Terapia fizică și ocupațională ar putea fi necesară pentru a vă asigura că nu pierdeți masă musculară. Terapeutul dumneavoastră poate utiliza, de asemenea, tratamente cu căldură și frig pentru a ajuta la ameliorarea durerii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel