Neutropenia: nivelul scăzut de neutrofile în sânge. Care este importanța celulelor albe în lupta împotriva infecțiilor

Neutropenia Foto: Freepik @NonSpace
Află mai multe despre cauzele, simptomele, diagnosticul și opțiunile de tratament pentru neutropenie, alături de importanța monitorizării și managementului adecvat al acestei afecțiuni.

Neutropenia este o afecțiune caracterizată de niveluri mai scăzute de neutrofile în sânge, un tip de celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor prin distrugerea germenilor precum virușii și bacteriile. Insuficiența neutrofilelor poate face ca organismul să lupte mai greu împotriva germenilor și să prevină infecțiile, și chiar și bacteriile pe care un organism sănătos le tolerează în mod obișnuit pot provoca boli în cazurile severe.

Neutropenia este o afecțiune caracterizată de o scădere a numărului de neutrofile dintr-o probă de sânge, cea mai mică limită normală pentru adulți fiind de aproximativ 1.500 de neutrofile pe microlitru. Intervalul numărului de neutrofile este cuprins între 1.000 și 1.500, neutropenia severă fiind mai mică de 500. Neutropenia poate fi, de asemenea, acută, cronică, congenitală sau dobândită în timp.

Efectele neutropeniei depind de numărul de neutrofile, iar cazurile ușoare nu provoacă simptome și pot fi descoperite în timpul unei analize de sânge, în timp ce cazurile moderate sau severe cresc riscul de infecție și pot pune viața în pericol fără tratament.

Cauze

Neutropenia apare atunci când măduva osoasă nu produce suficiente neutrofile, se descompune prea repede sau este distrusă. Aceasta poate fi cauzată de afecțiuni genetice, infecții, cancer, medicamente, deficiențe nutriționale, afecțiuni autoimune sau neutropenie idiopatică cronică. Anomaliile genetice pot fi transmise de la părinți la copiii lor, în timp ce infecțiile pot provoca neutropenie prin boli virale, bacteriene și parazitare.

Cancerul și alte afecțiuni ale sângelui și ale măduvei osoase pot împiedica organismul să producă suficiente globule albe sănătoase, provocând neutropenie. Medicamentele, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, pot afecta sau distruge neutrofilele și măduva osoasă care le produce, confrom NIH.

Deficiențele nutriționale, cum ar fi insuficiența de vitamine sau minerale, pot provoca, de asemenea, neutropenie. Afecțiunile autoimune, cum ar fi boala Crohn, lupusul și artrita reumatoidă, pot distruge neutrofilele sănătoase.

Chimioterapia poate distruge celulele canceroase, dar și neutrofilele sănătoase și măduva osoasă, ceea ce duce la nefropatie neutrofilă. Nivelul neutrofilelor scade în primele două săptămâni, iar precauțiile sunt cruciale pentru a preveni infecțiile în această perioadă vulnerabilă.

Citește și: Efectele nocive ale zahărului asupra danturii. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un depozit lipicios

Foto: Freepik @blkstudio

Simptome

Neutropenia nu cauzează simptome, dar infecțiile pot rezulta din aceasta. Simptomele pot include febră, oboseală, dureri în gât, ganglioni limfatici umflați, ulcere, durere, umflături, erupții cutanate la locurile de infecție, diaree și arsuri la urinare.

Neutropenia ușoară poate să nu provoace simptome, deoarece organismul poate avea suficiente neutrofile pentru a lupta împotriva infecțiilor. Infecțiile repetate pot indica, de asemenea, neutropenia.

Vezi și: Bolile cerebrovasculare: diagnostic, tratament și prevenție. Consecințele grave și importanța tratamentului timpuriu

Diagnostic

O hemogramă completă (CBC) cu diferențial este un test obișnuit utilizat de medici pentru a monitoriza nivelul neutrofilelor în timpul chimioterapiei. Pot fi comandate teste suplimentare dacă cauza neutropeniei este neclară, cum ar fi examinarea la microscop a probelor de măduvă osoasă. Acest lucru ajută la determinarea dacă neutrofilele se dezvoltă în mod anormal în măduva osoasă sau sunt distruse, ajutând la stabilirea unui diagnostic.

Tratament

Neutrofilopenia poate fi tratată cu antibiotice, corticosteroizi sau cu factor de stimulare a coloniilor de granulocite (G-CSF).

- Antibioticele pot salva o viață la pacienții cu neutropenie febrilă, unde sunt administrate intravenos printr-o venă.

- Corticosteroizii pot fi prescriși pentru afecțiuni autoimune, care suprimă răspunsul imunitar ce cauzează distrugerea neutrofilelor.

- Factor de stimulare a coloniilor de granulocite (G-CSF) poate fi prescris, de asemenea, pentru pacienții care primesc chimioterapie, deoarece promovează producția de globule albe în măduva osoasă. Opțiunile de tratament depind de cauza nivelului scăzut de neutrofile.

Impactul neutropeniei depinde de cauză, cum ar fi o infecție recentă care cauzează un număr scăzut de neutrofile care revine la normal după recuperare, sau afecțiuni cronice sau tratamente de chimioterapie care cauzează neutropenie, ceea ce poate necesita o monitorizare regulată de către un medic pentru a preveni complicațiile legate de infecții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel