Motivul pentru care exenterația, intervenție chirurgicală, e întâlnită mai mult la femei decât la bărbați

Intervenție chirurgicală
EXCLUSIV
Medicul Gabriel Mitulescu de la Spitalul Clinic Sanador a vorbit despre exenterație, o intervenție chirurgicală majoră în care sunt extirpate toate organele dintr-o cavitate.

Invitat al Interviurilor DC News și DC Medical de joi, 16 decembrie, este medicul Gabriel Mitulescu. Acesta este doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, cu competențe în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic, de la Spitalului Clinic Sanador. Tema discuției: exenterație. Aceasta constituie ”o intervenție chirurgicală majoră, în care sunt sacrificate multe organe”. Potrivit specialistului, ”indicația principală a intervenției este cancerul local avansat” când tumorile invadează organele din jur, iar singura soluție rămâne extirparea.

Sanador

Iar cum patologia genitală feminină este mult mai des întâlnită, reprezentantele sexului frumos se numără mai mult decât bărbații printre pacienții acestui tip de intervenție chirurgicală. ”Fiindcă patologia genitală feminină e cea mai frecventă sigur că sunt mult mai multe femei, dar există și pacienți bărbați. (... n. r. boala) nu e influențată de sex, e influențată de acuratețea cu care se face intervenția chirurgicală, tratamentele care se fac”, precizează medicul Gabriel Mitulescu.

Condiția esențială când se realizează o astfel de operație, adaugă specialistul, este să se extirpeze tot. Dr Gabriel Mitulescu mai amintește că există posibilitatea, chiar după operația de extirpare, să se descopere metastaze, existente și în timpul intervenției chirurgicale, dar care nu au putut fi sesizate nici cele mai performante aparate întrucât erau prea mici ca dimensiune.

”Îndeplinirea condiției esențiale: să nu rămână țesut restant și de tipul tumorii - dacă tumoarea este într-adevăr local avansată sau dacă momentul în care operezi crezi că e o tumoră strict localizată în pelvis și constați că în curând apar niște metastaze care posibil că existau și în momentul operației, dar pe care nici investigația modernă nu le-a putut decela pentru că sub o anume dimensiune, sub 3-4 milimetri nu le vede nici cel mai bun RMN și nici PET CT”, susține medicul Gabriel Mitulescu.

Cum se face această intervenție chirurgicală majoră puteți mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel