Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Morcovii sunt sănătoși, ieftini și extrem de versatili. Aceste legume pot fi consumate crude, fierte, la aburi, prăjite, întregi, tocate. Pe unde mai pui că adaugă culoare și aromă în orice farfurie.
Atunci când vine vorba de menținerea conținutului de beta-caroten al morcovului (unul dintre cei mai valoroși nutrienți ai lor), un studiu publicat în revista Food Science and Biotechnology a constatat că morcovii cruzi au păstrat acest compus mai bine decât orice altă metodă de gătit.
Acest lucru a fost susținut și de un alt studiu care a raportat o scădere a beta-carotenului la morcovi după fierbere.
Dar dacă morcovii fierți sunt alegerea preferată, nu vă temeți. Mai multe studii, precum cele publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică și Jurnalul European de Nutriție, au descoperit că puteți crește absorbția betacarotenului din morcovii fierți consumându-i cu grăsimi - așa că încercați să-i stropiți cu ulei de măsline, ulei de cocos sau unt.
1. SUNT PLINI DE NUTRIENȚI IMPORTANȚI
O porție de 80g de morcovi - echivalentul unui morcov mare, conține aproximativ 8% din cantitatea zilnică recomandată de 30g de fibre, 7% din cantitatea de 40 mg de vitamina C și 6% în raport cu cantitatea de 3.500 mg de potasiu.
Dar unul dintre cele mai mari câștiguri nutriționale de la morcov este unul dintre numeroșii săi compuși din plante - beta caroten. Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrition Research and Practice, morcovii sunt cea mai importantă sursă de beta caroten dietetic și acest compus conferă morcovului culoarea sa portocalie distinctă.
Odată consumat, corpul nostru convertește beta carotenul în vitamina A, o porție de 80 g furnizând mai mult de două ori ADR-ul de vitamina A necesar adulților, care este de 700 µg pe zi pentru bărbați și 600 µg pe zi pentru femei.
Potrivit NIH, vitamina A este esențială în susținerea sistemului imunitar, a reproducerii și a vederii. De asemenea, ajută inima, plămânii și rinichii să funcționeze corect.
Mai mult decât atât, potrivit British Nutrition Foundation, deficiența de vitamina A este o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial, iar mulți copii și adulți au o cantitate redusă din acest nutrient.
2. ÎMBUNĂTĂȚESC SĂNĂTATEA OCHILOR
Într-un studiu de la Universitatea Harvard, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat cele mai ridicate niveluri de beta-caroten au avut un risc cu 25 până la 35% mai mic de forma avansată de degenerescență maculară legată de vârstă, comparativ cu cei care au consumat cea mai mică cantitate.
Un alt studiu de la Universitatea din California, Los Angeles, a constatat, de asemenea, că femeile care consumau morcovi cel puțin de două ori pe săptămână aveau un risc cu 64% mai mic de a dezvolta glaucom.
Citește continuarea pe Spectacola
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...