Caracterizate de lipsa unui...
ADEVĂR: Excesul de alcool cade greu la stomac și dă peste cap sistemul nervos central. Interacționează cu substanțele chimice din creier - ducând la dureri de cap, amețeală și greață - și vă face să alergați la baie ca să vă goliți stomacul, ceea ce duce și la deshidratare. Prețul plătit dimineață poate include o durere de cap insuportabilă, oboseală, gura strânsă ca o pungă, un stomac dat peste cap și obosit - și un sistem imunitar slăbit. Asta în cel mai fericit caz.
ADEVĂR: Nu e cazul să încercați asta pe pielea voastră cu băuturile gratuite de la Noaptea Doamnelor (Ladies' Night, cum spun americanii). Dacă un bărbat și o femeie beau aceeași cantitate de alcool, femeia va resimți mai tare efectele băuturii. Asta pentru că bărbații au un procent mai mare de apă în corpul lor, ceea ce ajută la diluarea alcoolului pe care îl beau. Când femeile beau aceeași cantitate, mai mult alcool se acumulează în sânge, arată medicii de la WebMD.com.
ADEVĂR: Nu trebuie să bei în neștire ca să plătești prețul pe propria piele în dimineața următoare. Doar câteva băuturi pot declanșa o durere de cap și alte simptome de mahmureală la unii oameni. Dacă beți apă sau un suc între fiecare bere sau băutură alcoolică tare, aveți șanse să rămâneți hidratat și să reduceți cantitatea totală de alcool pe care o beți. Plus că scad consecințele de a doua zi.
ADEVĂR: Nu e chiar așa. Vinul roșu conține tanini, compuși cunoscuți că declanșează dureri de cap la unii oameni. Băutirile de malț, ca și whisky-urile, au tendința de a provoca o mahmureală mai severă. Dacă sunteți îngrijorați de modul în care vă veți simți dimineața, cele mai bune alegeri sunt berea și lichiorurile limpezi, cum ar fi vodca și gin. Dar și acelea în cantitate mică, pentru că oricum alcoolul forțează ficatul și-l intoxică.
ADEVĂR: Băuturile dietetice vă pot ajuta dacă numărați caloriile, dar nu dacă încercați să evitați mahmureala. Alcoolul e alcool, până la urmă.
ADEVĂR: Contează cantitatea de alcool pe care o bei, nu ordinea băuturilor. Băuturile standard - un pahar de bere, un pahar de vin sau un shot de lichior - au aproximativ aceeași cantitate de alcool. Nu vă lăsați păcăliți de mărimea băuturii.
ADEVĂR: Calmantele fără prescripție au un vârf de acțiune de aproximativ patru ore, astfel încât doza de la culcare nu vă va ajuta când vă veți trezi. Un plan mai bun este să luați pastile atunci când vă treziți mai întâi. Nu luați acetaminofen (Tylenol, paracetamol etc.) după o noapte de băut. Combinația ar putea afecta ficatul și rinichii. Dacă chiar nu puteți rezista fără calmante, luați o aspirină sau un ibuprofen, spun medicii. Dar mai bine vă goliți stomacul și beți apoi două pahare mari cu apă.
ADEVĂR: Exact invers! Alcoolul dă peste cap somnul! Nu veți trece prin toate ciclurile REM importante și aveți tendința să vă treziți prea curând. Dacă ați băut foarte mult, o mahmureală ar putea să lovească în ultima parte a nopții, făcându-vă să vă simțiți prea inconfortabil ca să mai adormi.
ADEVĂR: Dacă la mahmureala pe care o aveți mai adăugați alcool, nu faceți decât să prelungiți consecințele. Cele mai grave simptome lovesc atunci când nivelurile de alcool din sânge scad la zero. Dacă mai beți ceva la micul dejun, acel moment va veni mai târziu în cursul zilei. Și dacă descoperiți că nu puteți funcționa fără un cocktail „de trezire", discutați medicul despre cum vă poate ajuta să scăpați de dependența de alcool.
ADEVĂR: Cafeina poate îngusta vasele de sânge și poate agrava mahmureala. După o noapte de beție, este mai bine să beți apă pentru a contracara deshidratarea și pentru a înlocui electroliții pierduți - mai ales dacă v-ați golit stomacul.
ADEVĂR: Cercetătorii britanici au analizat studiile despre pastilele de mahmureală făcute din plante, cum ar fi drojdia și extractul de anghinare. Și nu au găsit dovezi convingătoare că acestea ar funcționa. O altă echipă britanică a constatat că un supliment obținut din cactus pare că poate reduce greața și gura uscată date de mahmureală, dar nu și durerea de cap aferentă. Singurul leac dovedit? Timpul. Și data viitoare să nu mai beți fără măsură!
ADEVĂR: Intoxicația cu alcool este o urgență care pune viața în pericol. Simptomele includ:
- Confuzie, stupoare,
- Vărsături,convulsii,
- Respirație înceată, neregulată,
- Temperatură scăzută a corpului, piele albăstruie.
Este ușor să ignorați aceste simptome dacă petreceți de minune, dar dacă vedeți că cineva vomită de mai multe ori sau își pierde conștiența după ce a băut foarte mult, există riscul de deshidratare severă sau leziuni ale creierului. Sunați la 112! Are nevoie urgent de ajutor medical!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...