Mit spulberat: Adevărul despre grăsimile saturate și bolile cardiovasculare

Consumul unei diete bogate în grăsimi saturate nu crește riscul pentru boli cardiovasculare și nici nu duce la o moarte prematură, potrivit unui studiu.

După ce a analizat mai multe meta-analize și cercetări care includ sute de mii de oameni, studiul  (link direct), publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, concluzionează că reducerea consumului de alimente bogate în acizi grași saturați nu reduce riscul de boli cardiovasculare sau deces din orice cauză.

Dimpotrivă, unele cercetări au sugerat că există un risc mai mic de accident vascular cerebral la un consum mai mare de grăsimi saturate.

Potrivit studiului, consumul de acizi grași saturați, care se găsesc în lactate cu grăsimi complete, carne, ouă și alte alimente bogate în grăsimi -  poate crește nivelul de lipoproteine ​​nedorite de densitate scăzută (LDL) - colesterol, dar la majoritatea oamenilor, nu crește acest tip de colesterol „rău”.

În mod specific, grăsimile saturate nu cresc, în general, nivelul de colesterol LDL mic și dens, care crește riscul pentru boli de inimă, ci crește mai degrabă niveluri de particule mai mari  de LDL, care nu au legătură cu riscul de boli cardiovasculare.

Printre alimentele care sunt de obicei numite„ grăsimi saturate ”, unele sunt sănătoase, iar altele nu, astfel încât, cantitatea de acizi grași saturați dintr-un aliment nu este un bun predictor pentru sănătate.


Potrivit studiului, luând în considerare doar conținutul de grăsimi saturate ar duce la evitarea alimentelor foarte sănătoase -  precum lactatele, alimente fermentate. iaurt, brânzeturi și altele. De regulă, alimentele tradiționale sunt în general mai sănătoase decât alimentele extrem de procesate.

Laptele, de exemplu, este o sursă majoră de acizi grași saturați, dar metaanalizele pe bază de alimentație au descoperit că un consum mai marede brânză și iaurt este legat de un risc mai mic de boli cardiovasculare, au spus cercetătorii.


Studiul integral, aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel