Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Mirosul corpului poate fi un real test de diagnostic pentru medici. Dar axilele urât mirositoare și transpirația nu sunt cauzate întotdeauna de omiterea unui duș. Anumite afecțiuni medicale care sunt în afara controlului dumneavoastră pot provoca, de asemenea, mirosul corpului.
Știați că sudoarea, pe cont propriu, nu are miros? Există glande sudoripare pe tot corpul. Mirosul corpului apare atunci când bacteriile care trăiesc pe piele descompun transpirația în acizi. Mirosului corpului poate fi gestionat cu o igienă adecvată. Menținerea corpului curat, aplicarea deodorantului și purtarea de îmbrăcăminte curată vă pot ajuta să vă gestionați mirosul corpului. Cu toate acestea, mirosul corpului poate fi cauzat și de anumite afecțiuni medicale, potrivit Thompson Tee.
Dincolo de igienă, există anumite cazuri în care bolile sau afecțiunile medicale pot modifica mirosul corpului unei persoane. Iată câteva dintre condițiile medicale de top care provoacă un miros al corpului, potrivit Cleveland Clinic.
Vezi și: TILT, testul pentru determinarea tensiunii. Ce înseamnă dacă amețești când te ridici
Bromhidroza este o afecţiune medicală care provoacă miros extrem al corpului. Apare atunci când bacteriile pielii descompun transpirația și produc un miros anormal care imită sulful sau ceapă. Există două tipuri de bromhidroză: apocrina și eccrina.
Bromhidroza apocrină este cel mai frecvent tip, provocând miros excesiv în axile și zonele genitale. Acest miros se întâmplă atunci când transpirația glandelor apocrine se amestecă cu bacteriile pielii, creând un miros care poate semăna cu ceapa, sulful sau carnea crudă.
Bromhidroza eccrina este o formă mai puțin cunoscută de bromhidroză, provocând transpirație mirositoare pe mâini, picioare, cap și trunchi. Acest miros se întâmplă atunci când transpirația din glandele eccrine înmoaie keratina pielii, descompunând bacteriile care produc miros excesiv.
Hiperhidroza face ca organismul tău să transpire mai mult decât în mod normal. În timp ce hiperhidroza nu provoacă miros în sine, transpirația excesivă se amestecă cu bacteriile corpului, creând un miros jenant al corpului. Există două tipuri principale de hiperhidroză: primară și secundară.
Vezi și: Cum să slăbești mâncând. Mihaela Bilic vine cu cinci recomandări: Mestecați, nu beți cu paiul!
Pacienții cu diabet zaharat prezintă adesea complicații medicale suplimentare. Infecțiile tractului urinar legate de diabet și nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot crește mirosul corpului. Cetoacidoza diabetică este o afecțiune care pune viața în pericol, în care corpul tău nu are insulină, privând celulele de zahărul de care au nevoie pentru energie. Unul dintre simptome este un miros distinct, de respirație fructată.
Glandele tiroide reglează multe funcţii ale corpului, inclusiv răspunsul transpiraţiei. Când aveți hipertiroidism (tiroidă hiperactivă) sau boala Grave, corpul dumneavoastră poate produce o cantitate excesivă de transpirație, chiar dacă nu vă exercitați.
Rinichii și ficatul ajută la eliminarea toxinelor din corpul nostru. Atunci când nu pot funcționa corect, toxinele se pot acumula în sânge și în tractul digestiv, creând miros. Bolile de rinichi pot provoca uree pentru a face sudoarea să prindă un miros de amoniac.
Vezi și: Ftalații, chimicalele imposibil de evitat. Cum îi consumăm în fiecare zi
Deși acest lucru este incredibil de rar, mutațiile genetice pot afecta, de asemenea, mirosul corpului. Trimetilaminuria (TMAU) denumită și „sindromul mirosului de pește” este o tulburare metabolică caracterizată prin acumularea excesivă de trimetilamină în respirație, transpirație și urină; trimetilaminuria este datorată diminuării activității flavin monooxigenzei-3. Diagnosticul TMAU este o provocare, deoarece această tulburare este situată la granița dintre biochimie și psihiatrie.
Trimetilaminuria este de obicei o afecțiune moștenită care apare prin afectarea genei monooxigenazei 3 (FMO3), o mutație apărută în genă FMO3 afectând enzima FMO3. Această enzimă transformă trimetilamina în N-oxid de trimetilamină, care este inodoră. Dacă enzima FMO3 nu funcționează corect, organismul nu poate descompune trimetilamina și substanța chimică se acumulează în organism.
Corpul eliberează substanța chimică cu miros puternic prin fluidele corporale, cum ar fi transpirația și urina. Simptomele trimetilaminuriei variază foarte mult de la o persoană la alta. Cercetătorii cred că diferitele tipuri de mutații ale genei FMO3 pot afecta intensitatea simptomelor. Acest tip de afecțiune poate apărea atunci când enzima FMO3 din ficat devine incapabilă să descompună cantitățile în exces de trimetilamină.
Fluctuațiile hormonale pot provoca transpirații excesive și, prin extensie, miros al corpului. Adolescenţii, femeile însărcinate şi femeile aflate în perimenopauza sau menopauza pot experimenta bufeuri şi transpiraţii nocturne, crescând transpiraţia excesivă şi mirosul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...