Migrenele, cum le afectează pe femeile însărcinate. Și bebelușii pot avea de suferit

Medicamentele în timpul sarcinii cresc riscul de preeclampsie
Migrenele la femeile însărcinate pot avea efecte nedorite, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Ultimele cercetări au arătat, în cifre, cum sunt afectate gravidele de migrene.

Migrenele par să se reducă în intensitate și ca număr la femeile însărcinate. Totuși, acestea sunt asociate cu creșterea tensiunii arteriale, avorturi, cezariene, nașteri premature și copii cu greutate mică la naștere. Acest lucru este demonstrat de un studiu amplu bazat pe registre publicat recent în revista științifică Headache și efectuat la Departamentul de Epidemiologie Clinică de la Universitatea Aarhus și Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca.

Studiul arată că femeile gravide care sufră de migrene au mai multe complicații în legătură cu sarcina și nașterea decât femeile care nu suferă de această afecțiune. „Nou-născuții ai căror mame au suferit de migrene în timpul sarcinii au, de asemenea, un risc crescut de complicații și convulsii febrile", spune Nils Skajaa, BSc, care este autorul principal al studiului. El este angajat ca cercetător la Departamentul de Epidemiologie Clinică, Universitatea Aarhus și Spitalul Universitar Aarhus.

Cercetătorii din spatele studiului au folosit registrele daneze de sănătate pentru a identifica mai mult de 22.000 de femei gravide cu migrene, care au ajuns la un spital ca urmare a migrenei lor sau au primit cel puțin două prescripții pentru medicamente împotriva migrenei. Grupul a fost comparat cu un grup de aproximativ zece ori mai mare de femei gravide fără migrene.

O constatare în cadrul studiului este acee că riscul de a face  operație cezariană este cu 15-25% mai mare pentru femeile însărcinate care suferă de migrene, comparativ cu femeile gravide care nu au acestă problemă. Aproximativ 20% din toate nașterile din Danemarca sunt prin operație cezariană.

Medicamentele pentru migrene reduc rscurile

Cercetătorii au folosit, de asemenea, aceleași date pentru a deduce că medicamentele pentru migrene pot preveni unele dintre complicațiile. Cu toate acestea, rezultatele trebuie interpretate cu prudență, așa cum explică Nils Skajaa:

„Studiul nu a fost conceput special pentru a examina acest aspect. Cu toate acestea, demonstrăm că riscul de complicații a fost, în general, mai scăzut la femeile gravide cu migrenă care au luat medicamente, în comparație cu femeile gravide care au suferit de migrene dar care nu au fost tratate. Medicatia pentru migrene nu este cauza complicațiilor, ci migrenele în sine. Aceasta este o informație importantă pentru femeile gravide cu migrene", spune Nils Skajaa.

Migrenele afectează mai mult femeile decât bărbații

Migrenele sunt relativ frecvente și afectează de două ori mai multe femei decât bărbații. Cauza actuală rămâne necunoscută, dar cercetările anterioare sugerează că migrenele pot fi declanșate de stres, oboseală sau modificări hormonale, cum ar fi sarcina. Paradoxal, femeile aflate la vârsta fertilă sunt afectate în mod deosebit de migrene. Deși experiența arată că migrenele devin mai blânde în timpul sarcinii, acest studiu subliniază faptul că serviciul de asistență medicală trebuie să fie deosebit de conștient de femeile însărcinate cu migrenă ", spune Nils Skajaa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel