Mierea de mană, elixirul pentru ficat și imunitate. Bogdan Pașcu: E un cocktail mineral. Are de 20 de ori mai multe vitamine, Calciu și Magneziu

mierea de mana - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Mierea de mană este una foarte specială, nu numai datorită originii sale, ci și datorită caracteristicilor sale. Are o culoare maro închis și un gust foarte specific, ușor caramelizat.

Mierea de mană se prepară din frunzele foioaselor și coniferelor. Acestea au un suc gros, dulce, numit mană, cunoscut și sub numele de rouă de miere. Este cel mai frecvent în stejar, tei, salcie, brad și pin. Un rol extrem de important în formarea manei joacă păduchii de frunze care parazitează copacii. Ei forează găuri pe frunze,  iar un suc dulce și lipicios se scurge din ele.

Păduchii de frunze îmbogățesc lichidul cu enzimele din sistemul lor digestiv și îl eliberează la suprafața frunzelor sub formă de material nutritiv valoros numit – mană. Din acest moment, albinele încep să-și joace rolul în fluxul de lucru.

Mierea de mană, proprietăți benefice pentru sănătate

Tipic pentru mierea de mană este culoarea roșiatică, cu note de lemn-caramel și consistență groasă. Odată cristalizată, culoarea se poate schimba în maro deschis, gri. Consistența este o masă groasă, lichidă, semi-cristalizată sau cristalizată. Gustul său este dulce, dar uneori are o aromă ușor acră sau amară. Aroma este de fructe coapte și caramel.

Bogdan Pașcu, apicultor, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt beneficiile pe care mierea de mană le are pentru organism.

”Mierea neagră nu este din nectar, ci din rășina copacilor. E cu totul altceva. Este mult mai bogată în amioacizi și în vitamine. Se numește miere de mană. Are o mulțime de beneficii pentru organism datorită compușilor pe care îi conține.

Complexul de substanțe biologic active – minerale, aminoacizi esențiali și vitamine, determină efectul său antibacterian puternic și capacitatea sa de a întări sistemul imunitar.

Mierea de mană este compusă dintr-o cantitate mare de aminoacizi liberi, iar substanțele minerale din ea sunt între 5 și 9 ori mai multe decât la speciile nectarine ușoare.

Conține de 20 de ori mai multe vitamine și minerale (în special calciu și magneziu) decât mierea produsă din nectarul de flori, deci poate fi considerată un cocktail mineral. Datorită conținutului ridicat de calciu si magneziu, mierea de mană întărește oasele și previne osteoporoza”, a explicat Bogdan Pașcu, apicultor în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Laptele matern, contaminat cu microplastic. Medic: Face expunerea umană inevitabilă

Mierea de mană, beneficii pentru sănătate

Proprietățile curative ale mierii de mană au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri. Această creație a naturii este un elixir curativ indispensabil, care este folosit pentru a trata multe probleme de sănătate și boli. Proprietățile unice de vindecare și valoarea nutritivă mai mare a mierii de mană o deosebesc de alte tipuri de miere.

Una dintre cele mai mari dovezi ale calităților speciale ale mierii de mană este conținutul bogat de vitamine vitale: B1, B2, PP, B12 (de aproximativ 16 ori mai mult decât în mere și caise), B6, acid folic, biotină. Compoziția minerală bogată a mierii de mană determină acțiunea sa alcalinizantă, motiv pentru care este recomandată sportivilor și tuturor activităților fizice de exerciții fizice pentru a preveni febra musculară și oboseala, potrivit Bog Foods.

Mierea de mană, benefică pentru diabetici

Atunci când se tratează diabetul zaharat, este bine să includeți mierea în dieta dvs., este înlocuitorul perfect pentru zahăr pentru pacienții diabetici. Conținutul scăzut de carbohidrați al produsului este un alt motiv pentru a-l recomanda pacienților cu diabet zaharat.

Vezi și: 7 alimente care aduc fericirea. Cum îți influențează starea de spirit

Mierea de mană pentru curățarea ficatului

Pentru a depăși dependența de alcool sau dacă vreți să văcurățați ficatul,  o metodă foarte bună este să luați o lingură de miere de mană cu douăzeci de minute înainte de a mânca și să o păstrați în gură cât mai mult posibil. Rezultatele pozitive vin de la trei până la patru zile după administrarea mierii.

Mierea de mană hrănește sistemul nervos

Concentrația ridicată de aminoacizi și minerale, cum ar fi: cobalt, mangan, zinc, fosfor și sulf ajută la furnizarea de nutrienți valoroși pentru sistemul nervos. Mierea ajută la îmbunătățirea funcției creierului. Prin îmbunătățirea funcțiilor creierului, mierea ajută la îmbunătățirea abilităților intelectuale.

De asemenea, are un efect pozitiv asupra problemelor legate de somn. O lingură de miere de mană ajută la relaxarea și adormirea mai rapidă. Cu sindromul de stres și oboseală cronică, acest elixir este, de asemenea, incredibil. Efectul rapid de vindecare al mierii de mană este determinat de capacitatea ingredientelor benefice din ea de a ajunge la fiecare celulă din organism.

Mierea de mană, aliat împotriva anemiei

Vezi și: Ridurile, când apar și cum se pot estompa. Medic: Este foarte important să prevenim decât să tratăm. Vârsta este doar un număr

Abundența oligoelementelor din mierea miraculoasă de mană, o face foarte potrivită pentru cei care suferă de anemie. Mierea îmbunătățește starea generală în ceea ce privește numărul de celule sanguine din organism. Ajută la reglarea nivelului hemoglobinei și fierului din sânge. Hemoglobina scăzută este o condiție prealabilă pentru anemie.

Mierea de mană, activitate antibacteriană

Mierea de mană servește ca un antibiotic puternic datorită prezenței glucozoxidazei ridicate. Acțiunea enzimatică puternică duce la producerea unor cantități mari de peroxid de hidrogen care acționează împotriva bacteriilor. Ca agent antibacterian, mierea de mana serveste ca remediu ideal pentru tuse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel