Metoda Wim Hof: expunerea la apă rece și beneficiile sale pentru sistemul imunitar. Știința din spatele trendului de pe internet

Metoda Wim Hof Foto: Freepik @Kireyonok_Yuliya
Află mai multe despre metoda Wim Hof - o combinație unică de expunere la frig și respirație controlată - și ce impact are asupra imunității și performanței sportive.

Metoda Wim Hof (WHM), o abordare neconvențională a sănătății mentale și fizice, a câștigat popularitate datorită fondatorului său, atletul olandez Wim Hof, în vârstă de 64 de ani. WHM se concentrează pe trei piloni: expunerea la frig prin dușuri reci sau băi de gheață zilnice, hiperventilație și respirație profundă și controlată, precum și angajamentul de a stăpâni aceste rutine.

Hof s-a supus pe sine și metodele sale unor teste științifice pentru a susține afirmațiile sale benefice pentru probleme precum durerea cronică, oboseala, starea de spirit și inflamația. Cu toate acestea, nu a existat nicio analiză cuprinzătoare a diferitelor studii care au examinat WHM.

Știința din spatele metodei Wim Hof

Metoda Wim Hof (WHM) a fost o practică controversată, fiind raportate mai multe decese cauzate de utilizarea ei. În 2023, trei persoane s-au înecat în timp ce practicau WHM, iar un proces de 67 de milioane de dolari a fost intentat împotriva lui Hof.

O analiză publicată în PLOS One sugerează că WHM poate reduce inflamația atât la participanții sănătoși, cât și la cei nesănătoși, prin creșterea nivelului de epinefrină, creșterea interleukinei-10 și scăderea citokinelor proinflamatorii.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea sa în prevenirea sau tratarea bolilor și îmbunătățirea performanțelor fizice. Studiile viitoare ar trebui să se concentreze pe investigarea beneficiilor WHM în prevenirea sau tratarea bolilor la participanții nesănătoși și pe explorarea utilizării sale pentru îmbunătățirea performanței fizice.

Vezi și: Cum poți să îți recapeți motivația atunci când ești depresiv. Este esențială pentru a trăi. 11 pași pe care îi poți realiza în fiecare zi pentru a te simți mai bine

Foto: Freepik @Grinvalds

Fii precaut la impactul culturii "microcelebrităților" asupra practicilor de sănătate

Metoda Wim Hof (WHM) a câștigat o atenție semnificativă datorită afirmațiilor sale privind beneficiile pentru sănătate. Dr. Omar Almahayni, autorul unui studiu la Warwick Medical School, consideră că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin mecanismele din spatele WHM.

Dr. Almahayani consideră că înțelegerea modului în care practici precum expunerea la frig și respirația controlată pot influența răspunsurile fiziologice și bunăstarea mentală poate oferi informații valoroase în ceea ce privește creșterea și vindecarea personală.

A remarcat, de asemenea, că statutul de "microcelebritate" al lui Hof a justificat o analiză. El a avertizat că ascensiunea mediilor sociale și a culturii microcelorbrităților poate determina proliferarea metodelor de sănătate "extreme" fără suport științific. Experții în sănătate ar trebui să abordeze aceste metode cu prudență și să le supună unor cercetări științifice riguroase prin intermediul unor studii controlate randomizate înainte de a le aproba sau recomanda publicului, potrivit Medical News Today.

Isabelle Hof, fiica lui Wim Hof și șefa Academiei Metodei Wim Hof, a subliniat că interesul tot mai mare pentru metoda WHM se datorează beneficiilor pe care aceasta le poate produce. Ea a subliniat importanța împuternicirii persoanelor să exploreze WHM cu încredere și responsabilitate, recunoscând potențialul acesteia de a spori starea de bine.

Nu există o abordare universală a metodei Wim Hof

Dr. Almahayani sugerează că viitoarele cercetări privind metoda Wim Hof (WHM) ar trebui să se concentreze asupra unor parametri specifici pentru a susține afirmațiile sale privind sănătatea. El sugerează creșterea numărului de participanți la studii pentru a asigura semnificația statistică și generalizabilitatea rezultatelor.

De asemenea, Dr. Almahayani sugerează să se mențină concentrarea exclusiv asupra metodei Wim Hof, utilizând în același timp măsuri obiective ale rezultatelor pentru a elucida mai clar efectele specifice ale acesteia.

Pentru a aborda potențialele prejudecăți și pentru a spori rigoarea metodologică, viitoarele studii ar trebui să respecte protocoale publicate în prealabil, să includă eșantioane de dimensiuni mai mari, să ia în considerare pierderile de urmărire și să pună în aplicare orbirea evaluatorilor de rezultate. Cu toate acestea, Isabelle Hof susține că echipa metodei Wim Hof nu a fost implicată în unele studii și nu ar trebui să fie tratată ca o tehnică generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel