Mersul desculț, beneficii uimitoare. Diabeticii trebuie să fie precauți

mersul descult - FOTO: Freepick
Mersul desculț poate avea efecte benefice asupra sănătății. Există, însă și reversul medaliei.

Mersul desculț ar putea fi ceva ce faci doar acasă. Dar pentru mulți, mersul pe jos și exercițiile fizice desculț este o practică pe care o fac zilnic.

Când un copil mic învață să meargă, părinților li se spune să lase acest proces să se întâmple în mod natural și fără pantofi. Asta pentru că pantofii pot afecta modul în care un copil folosește mușchii și oasele din picioare.

"Cel mai simplu beneficiu pentru mersul desculț este că, în teorie, mersul desculț restabilește modelul nostru de mers pe jos "natural", cunoscut și sub numele de mersul nostru", explică dr. Jonathan Kaplan, specialist în picior și gleznă și chirurg ortoped la Hoag Orthopaedic Institute, potrivit Healthline.

Vezi și: Mușcatura de șarpe, letală. Ciuhodaru: Atenție, nu e de glumit! Puteți muri în câteva ore

Papuci cu susținere pentru talpă

Specialiștii arată că la magazinele de pantofi vedem mulți papuci care au sisteme de amortizare și suport excesiv. În timp ce această umplutură de tip pernă se poate simți destul de uimitor atunci când mergeți în aceste tipuri de pantofi, vă pot împiedica să utilizați anumite grupe musculare care vă pot întări de fapt corpul, arată podiatristul Dr. Bruce Pinker, potrivit Health Line.

Alte beneficii ale mersului desculț includ:

- un control mai bun al poziției piciorului atunci când atinge solul

- îmbunătățiri ale echilibrului, percepției și conștientizării corpului, care pot ajuta la ameliorarea durerii

- o mai bună mecanică a piciorului, ceea ce poate duce la îmbunătățirea mecanicii șoldurilor, genunchilor

- menținerea unei game adecvate de mișcare în articulațiile piciorului și gleznei, precum și o forță și o stabilitate adecvată în mușchi și ligamente

- mușchii picioarelor mai puternici, care susțin regiunea inferioară a spatelui

Vezi și: Sosul tzatziki, benefic pentru organism. Bilic: Combinați bacteriile lactice din iaurt și smântână cu cele din murături! Merg de minune împreună

Reduce anxietatea

Uneori, viața noastră actuală este caracterizată de stres, anxietate și nervi. Mersul desculț ajută la deblocarea emoțiilor care se transformă mai târziu în alte boli, potrivit Health Benefits.

În picior, există multe terminații nervoase și este foarte recomandat că planta noastră să aibă contact direct cu solul pentru a elibera stresul, întărind sistemul nervos.

Îmbunătățește structura anatomică și dezvoltarea cognitivă

Mersul fără pantofi ajută la alinierea articulațiilor și îmbunătățește spațiul anatomic. La bebeluși și copii mici, se recomandă ca aceștia să meargă desculți acasă.

În acest fel, dezvoltarea lor va fi completă și își vor întări siguranța în timp ce învață să meargă atunci când intră în contact direct cu solul.

Îmbunătățește circulația sângelui

Mersul fără pantofi îmbunătățește circulația sângelui, deoarece mușchii sunt în contact cu diferite suprafețe, cum ar fi iarba, pământul, nisipul, parchetul. În picioare, există o rețea circulatorie profundă care conduce sângele la inimă.

Vezi și: Boala zgârieturii de pisică, diagnostic și tratament. Medic: Spălați-vă pe zona respectivă, folosiți soluții dezinfectante, prezentați-vă la o clinică de boli infecțioase

Unde este mai bine să mergi desculț?

Mersul desculț acasă sau pe unele suprafețe, cum ar fi nisipul de plajă sau iarba, este pozitiv pentru sănătatea podiatrică. Sunt locuri sigure și pozitive pentru a începe această practică dacă nu sunteți obișnuiți să mergeți desculți.

Mersul desculț și pericolele la care ne expunem

Mersul desculț în casă este relativ sigur. Dar când ieși afară, te expui unor riscuri potențiale care ar putea fi periculoase.

"Fără o rezistență adecvată la nivelul piciorului, riscați să aveți o mecanică slabă a mersului pe jos, crescând astfel riscul de rănire", explică Kaplan.

De asemenea, el spune că trebuie să se aibă în vedere și suprafața pe care se merge. Deși poate fi mai natural să mergeți sau să faceți exerciții desculțe, fără sisteme suplimentare la pantofi, sunteți susceptibil la rănirea piciorului.

În plus, există riscul de a vă expune picioarele la bacterii dăunătoare sau infecții atunci când mergeți desculț, în special afară.

Nisipul fin îţi va oferi "un masaj pentru picioare" îndepărtând impurităţile în timp ce le relaxezi.

Evitați să mergeți desculți în locuri publice. Ai grijă de sănătatea picioarelor tale, dar protejează-le.

În facilitățile sportive, cum ar fi sălile de sport, vestiarele sau piscinele, utilizați porci pentru a evita răspândirea ciupercilor, papiloamelor sau a oricărei infecții care este contractată prin contact simplu.

În special, diabeticii trebuie să fie mai atenți și să prevină leziunile piciorului care pot ulcera mai târziu. Diabetul poate provoca neuropatie prin reducerea senzației la nivelul picioarelor. Acești oameni ar trebui să fie foarte atenți și să o facă pe suprafețe sigure și curate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel