Menopauza, risc de a acumula kilograme în plus. Ce se petrece în corp și ce trebuie să faci pentru a te menține într-o formă optimă

menopauza - FOTO: Freepik@beststudio
Menopauza vine cu o serie de modificări la nivel hormonal. Acumularea unor kilograme nedorite este un aspect al acestei etape.

Menopauza, aceea etapă a vieții în care femeile pășesc după vârsta de 45 de ani, vine cu o serie de provocări, iar un lucru foarte important de reținut, atât de către femei, cât și de către bărbați, în special partenerii acestora, este faptul că menopauza nu trebuie considerată o boală, ci doar o etapă naturală a existenței femeii.

Menopauza și creșterea în greutate

Majoritatea femeilor câștigă în greutate pe măsură ce îmbătrânesc, dar kilogramele în exces nu sunt inevitabile. Pentru a minimiza creșterea în greutate în perioada menopauzei, creșteți-vă nivelul de activitate și bucurați-vă de o dietă sănătoasă.

Pe măsură ce îmbătrânești, s-ar putea să observi că menținerea greutății obișnuite devine mai dificilă. De fapt, multe femei câștigă în greutate în jurul tranziției menopauzei. Creșterea în greutate nu este inevitabilă, cu toate acestea. Puteți inversa cursul acordând atenție obiceiurilor alimentare sănătoase și conducând un stil de viață activ.

Vezi și: Armurariul, ciulinul, efecte majore asupra ficatului. Cum acționează

Care sunt cauzele creșterii în greutate în menopauză

Schimbările hormonale ale menopauzei te-ar putea face mai predispusă să te îngraşi în jurul abdomenului decât în jurul şoldurilor şi coapselor. Dar, schimbările hormonale singure nu cauzează neapărat creşterea în greutate în timpul menopauzei. În schimb, creșterea în greutate este de obicei legată de îmbătrânire, precum și de stilul de viață și de factorii genetici.

De exemplu, masă musculară se diminuează de obicei odată cu vârsta, în timp ce grăsimea crește. Pierderea masei musculare încetinește rată la care corpul tău folosește calorii (metabolism). Acest lucru poate face mai dificilă menținerea unei greutăți sănătoase.

Factorii genetici ar putea juca, de asemenea, un rol în creșterea în greutate în menopauză. Dacă părinții sau alte rude apropiate au o greutate suplimentară în jurul abdomenului, este posibil să faceți același lucru.

Alți factori, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice, alimentația nesănătoasă și somnul insuficient, ar putea contribui la creșterea în greutate odată ce ajungeți la menopauză. Când oamenii nu dorm suficient, au tendința de a gusta mai mult și de a consuma mai multe calorii, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Bărbieritul, beneficii pentru ten. De câte ori ar trebui să îți tunzi barba

Cât de riscantă este creșterea în greutate după menopauză

Creşterea în greutate în menopauză poate avea implicaţii grave pentru sănătatea ta. Excesul de greutate, în special în jurul abdomenului dumneavoastră, crește riscul de multe probleme, inclusiv:

- Probleme de respirație

- Boli ale inimii și vaselor de sânge

- Diabet de tip 2

Excesul de greutate, de asemenea, crește riscul de diferite tipuri de cancer, inclusiv sân, colon și cancer endometrial, potrivit Mayo Clinic.

Care este cel mai bun mod de a preveni creșterea în greutate după menopauză

Nu există nici o formulă magică pentru a preveni - sau inversa - creșterea în greutate în menopauza. Pur și simplu rămâneți la elementele de bază pentru controlul greutății:

Deplasați-vă mai mult. Activitatea fizică, inclusiv exercițiile aerobice și antrenamentul de forță, vă pot ajuta să slăbiți și să mențineți o greutate sănătoasă. Pe măsură ce câștigi mușchi, corpul tău arde caloriile mai eficient - ceea ce face mai ușor să-ți controlezi greutatea. Pentru majoritatea adulților sănătoși, experții recomandă o activitate aerobică moderată, cum ar fi mersul vioi, timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână sau o activitate aerobică viguroasă, cum ar fi joggingul, timp de cel puțin 75 de minute pe săptămână.

Mănâncă mai puțin. Pentru a reduce caloriile fără a afecta nutriția, fiți atenți la ceea ce mâncați și beți. Alege mai multe fructe, legume și cereale integrale, în special cele care sunt mai puțin procesate și conțin mai multe fibre. În general, o dietă pe bază de plante este mai sănătoasă decât alte opțiuni. Leguminoasele, nucile, soia, peștele și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt alegeri bune. Carnea, cum ar fi carnea roșie sau carnea de pui, trebuie consumată în cantități limitate.

Vezi și: Rapamicina, elixirul tinereții. Cum funcționează

Eliminați dulciurile. Zaharurile adăugate reprezintă aproape 300 de calorii pe zi în dieta medie. Aproximativ jumătate din aceste calorii provin din băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturi răcoritoare, sucuri, băuturi energizante, ape aromate și cafea și ceai îndulcit. 

Alte alimente care contribuie la excesul de zahăr alimentar includ cookie-uri, plăcinte, prăjituri, gogoși, îngheţată şi bomboane.

Limitați alcoolul. Băuturile alcoolice adaugă excesul de calorii în dieta ta și cresc riscul de a câștiga în greutate.

Căutați sprijin. Înconjoară-te de prieteni și de cei dragi care îți susțin eforturile de a mânca o dietă sănătoasă și de a-ți crește activitatea fizică. Mai bine, faceți echipă și faceți schimbarea stilului de viață împreună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni
Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim

Crossuri externe

pixel