Menopauza, predispoziție genetică. Medic: Pentru fertilitate este important să se țină cont de acest factor

menopauza predispozitie genetica medic pentru fertilitate. FOTO: Freepik @tirachardz
Menopauza, predispoziție genetică. La ce trebuie să fie atente femeile tinere. 

Menopauza este o etapă naturală din viața femeii, însă aceasta poate fi determinată și de o serie de factori, printre care inclusiv cel genetic. 

Dr. Corina Gică, medic specialist obstretică-ginecologie a explicat ce este menopauza, când apare, dar și cum să o gestionăm.

”Menopauza apare în medie în jurul vârstei de 50-52 de ani. Se apreciază că începe să devină din ce în ce mai precoce, avem și cazuri de menopauză precoce, la femei tinere, înainte de vârsta de 45-45 de ani.

Menopauza apare pentru că nu mai avem foliculi. Femeile se nasc cu număr limitat de foliculi, cu ovocite în interiorul foliculilor, care vor scădea treptat, cu fiecare menstruație, cu fiecare lună, de la începerea menarhei, adică sângerarea menstruală. Această rezervă ovariană ne ajunge până la vârsta de menopauză, iar în momentul în care nu vom mai avea foliculi, deci secreție de hormoni feminini - estrogen și progesteron - va apărea menopauza”, a explicat dr. Corina Gică, medic specialist obstretică-ginecologie, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Vezi și: Premenopauza: INSOMNIA, stările depresive și ANXIETATEA pe lista simptomelor

Cum se manifestă menopauza

”De obicei există o perioadă de premenopauză, care durează în medie 1-2 ani până la 5 ani, înainte să se instaleze menopauza, atunci când rezerva ovariană începe să scadă. Menstruațiile devin din ce în ce mai frecvente, adică într-o lună vom avea două menstruații, pentru că se scurtează faza foliculară.

Ovulația are loc foarte devreme în timpul ciclului menstrual și menstruația vine mai devreme, iar într-o lună de 31 de zile putem să avem chiar și două menstruații, fără să fie o patologie în mucoasa endometrială.

Acest lucru se întâmplă devreme sau există paciente care intră direct la menopauză, fără să mai aibă menstruații”, a mai spus specialistul.

Vezi și: Greșeala frecventă care poate duce la pierderea masei osoase

Care sunt factorii ce duc la apariția menopauzei

Deși menopauza este un fenomen natural, ce depinde de rezerva ovariană, există și o serie de factori care pot duc la menopauză cu mult mai devreme decât intervalele de vârstă menționate de specialiști.

”Apariția menopauzei are și o predispoziție genetică. Un factor pe care îl moștenim de la mamă și este foarte important să știm vârsta, mai ales pentru pacientele a căror mame au intrat devreme la menopauză, înaintea vârstei de 45 de ani, fetele pot să intre mai devreme, chiar și de 40 de ani. Iar pentru fertilitate este important să se țină cont de acest factor.

Alți factori sunt intervențiile chirurgicale, ele vor reduce rezerva ovariană și atunci, având mai puține ovocite, vom intra mai devreme la menopauză”, a mai spus medicul.

Totodată, mai afirmă specialistul, menopauza precoce, chiar și cea la timp, are un impact asupra organismului femei, deoarece lipsa estrogenului va putea duce la osteoporoză.

”Odată cu dispariția estrogenul din sânge, cu scăderea lui într-o cantitate foarte mare, osul se demineralizează, iar această demineralizare înseamnă osteoporoză, înseamnă lipsa estrogenului la nivel tegumentar, inclusiv ten, mucoase vaginale, atrofia vaginală. Toate aceste deficite de hormoni vor duce, în final la afecțiuni, care au impact asupra vieții.

Putem să ținem în frâu, dar totul este limitat. Contează ce riscuri ne asumăm atunci când vorbim de substituție hormonală și să știm ce este important pentru noi. Atrofia vaginală duce la incontinență urinară și atunci, în cazul unei paciente cu menopauză precoce este important să se facă substituție hormonală cu estrogen pentru a preveni riscul de osteoporoză”, a explicat medicul.  

Vezi și: Bufeurile, asociate cu menopauza. Care sunt factorii de risc și cum se pot gestiona

Soluții pentru a trece ușor de menopauză

Este cunoscut faptul că perioada menopauzei este una cu multiple provocări, atât fizice, cât și emoționale, cu bufeuri și modificări ale dispoziției.

”Este perioada de bufeuri, este important de știut că o pacientă care este stresată dinainte de menopauză, care are stări depresive sau  anxioase, acestea se vor accentua. Menopauza nu predispune neapărat la depresie, ci faptul că suntem deja în această stare dinainte și poate să ne agraveze această patologie. Este foarte important să fim urmărite din punct de vedere ginecologic, pe parte clinică, pentru ca totul să fie în regulă, medical vorbind.

Alte terapii care să ne relaxeze cât mai mult, precum și prin alimentație. Sunt preparate, alimente care conțin fitoestrogeni și care nu au un impact asupra cancerului de sân. Multe paciente nu iau substituție hormonală pentru că le este frică de un risc mai mare de cancer de sân”, a mai explicat medicul.

Dar ce trebuie reținut este faptul că menopauza nu este este o boală, ci doar trecerea spre o altă etapă a vieții femeii.

Vezi și: Reguli alimentare la menopauză. La ce trebuie să fim atente după 50 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel