Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Meditația, yoga: ce schimbări se produc în creier
02 dec 2019 / 12:08
Mediația se pare că are un efect benefic asupra psihicului. Yoga, de asemenea, are un efect neașteptat, nu doar asupra corpului, ci și asupra stării de spirit.
Yoga este benefică pentru sănătate

Neurologul Sara Lazar, de la Mass General și de la Harvard Medical School, a început să studieze din întâmplare meditația. Ea se antrena pentru a alergărea la Maratonul din Boston, iar kinetoterapeutul i-a spus să facă exerciții de stretching. Astfle, Lazar a luat lecții de yoga.

"Profesorul de yoga a făcut tot felul de afirmații, că yoga îți va crește compasiunea și îți va deschide inima", a spus Lazar. „Și mă gândeam: Da, da, da, dar sunt aici să fac stretching. Dar am început să observ că sunt mai calmă. Am fost mai capabilă să fac față situațiilor mai dificile. Eram mai compătimitoare și cu inimă deschisă și capabilă să văd lucrurile din punctul de vedere al altora."

Yoga, efecte asupra psihicului

În cele din urmă, a căutat literatura științifică despre meditația mindfulness (o categorie de yoga). Ea a găsit din ce în ce mai multe dovezi care arată că meditația scade stresul, depresia și anxietatea, reduce durerea și insomnia și crește calitatea vieții. Așa că a început să facă niște cercetări în domeniul neuroștiinței.

În primul studiu, ea a studiat persoanele care meditează pe termen lung (cei cu șapte până la nouă ani de experiență) versus un grup de control. Rezultatele au arătat că cei cu un fond puternic de meditație aveau crescută substanța cenușie în mai multe zone ale creierului, inclusiv cortexul auditiv și senzorial, precum și insula și regiunile senzoriale.

Acest lucru are sens, deoarece meditația mindfulness calemează și ajută la conștientizarea momentul prezent, inclusiv crește atenția aspra senzațiilor fizice precum respirația sau sunetele din jur.

Cu toate acestea, neurologii au descoperit, de asemenea, că cei care meditau aveau mai multă materie cenușie într-o altă regiune a creierului, de data aceasta legată de procesul decizional și de memorie de lucru: cortexul frontal. De fapt, în timp ce la majoritatea oamenilor cortexul se micșorează odată cu înaintarea în vârstă, la cei care meditează, la vârstă de 50 de ani au avut aceeași cantitate de materie cenușie ca și cei din jumătatea vârstei lor.

Lazar și echipa ei au dorit să se asigure că acest lucru nu se datorează faptului că cei care meditează pe termen lung nu aveau mai multă materie cenușie înainte de a începe meditațiile, așa că au efectuat un al doilea studiu. Ei au pus oameni fără experiență în meditație într-un program de opt săptămâni de mindfulness.

Efectele spectaculoase ale meditației

Rezultatele? Chiar și doar opt săptămâni de meditație au schimbat creierul oamenilor în bine. A existat o îngroșare în mai multe regiuni ale creierului, inclusiv hipocondrul stâng (implicat în învățare, memorie și reglare emoțională); TPJ (implicat în empatie și capacitatea de a lua multiple perspective); și o parte a trunchiului creierului numită pons (unde sunt generați neurotransmițători regulatori).

În plus, în creierul celor care au început să mediteze s-a văzut micșorarea amigdalei, o regiune a creierului asociată cu frica, anxietatea și agresivitatea. Această reducere a dimensiunii amigdalei a fost corelată cu nivelurile reduse de stres la acei participanți.

Cât timp trebuie să meditați pentru a vedea astfel de rezultate? Ei bine, în studiu, participanților li s-a spus să mediteze 40 de minute pe zi, dar media a ajuns să fie de 27 de minute pe zi. Mai multe alte studii sugerează că puteți vedea schimbări pozitive semnificative în doar 15 până la 20 de minute pe zi.

În ceea ce privește propria practică de meditație a lui Lazar, ea spune că este „extrem de variabilă. Unele zile 40 de minute. Unele zile de cinci minute. Unele zile, deloc. Seamănă foarte mult cu exercițiul fizic. Exersarea de trei ori pe săptămână este grozavă. Dar dacă tot ce poți face este doar un pic în fiecare zi, șiasta este un lucru bun. Se pare că meditația vă poate oferi creierul unui tânăr de 25 de ani.”

 

Sursa, aici.


Ştiri Recomandate

Coronavirus din China. Călătorii, controlați să nu fie infectați pe 3 aeroporturi americane
 Prof dr Sarah Ferber
EXCLUSIV
Dr Sahar Ferber despre cum se scriu patente în unul din top 10 spitale din lume
Uleiul de soia, legat de boli precum autism, Alzheimer sau Parkinson
Dr Florin Mihălțan: Evali, o nouă boală indusă de țigara electronică. Simptome
Nucile, efecte fabuloase asupra intestinului și a inimii. Câte să mănânci
Dr Otilia Țigănaș, despre falsa superioritate a uneia care stă la oraș din cotizații
Dr Vasi Rădulescu, despre medicii care fac de rușine meseria
Medicament folosit în infecțiile cu paraziți, efect neașteptat în cura cancerului de prostată
Fals medic stomatolog din Baia Mare, reținut de polițiști
De ce tremură mâinile? Zece motive
Un bărbat de 36 de ani a primit o inimă nouă la IUBCvT Iași
Transplant. Un tânăr de 28 de ani salvează viața a patru semeni
Produse din fermele afectate de gripă aviară din Ungaria au ajuns și în România
Substanţele chimice periculoase din tatuaje şi machiajul permanent, restricționate de UE
Narghileaua, mai dăunătoare decât țigara: 11 secunde pentru a forma cheaguri de sânge
A murit cel mai scund bărbat de pe planetă
Alertă în Thailanda: al doilea deces din cauza virusului misterios
Tânără, obligată să facă un test de sarcină înainte de îmbarcarea în avion
Și-a ucis soțul, folosind picături oftalmice
Gripa aviară cu virus înalt patogen, focar în România. Iată cum vă protejați
OMS: Ameninţarea rezistenţei la antimicrobiene nu a fost niciodată mai iminentă
Linie suplimentară de gardă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Stângaci sau dreptaci? Cine stabilește asta
Topul celor mai sănătoase țări din lume. 10 destinații bune pentru inimă
170 de persoane s-au infectat cu norovirus, epidemie într-un parc național. Simptomele infecției
Trichineloză, 9 cazuri în Alba. Cum se manifestă boala și ce simptome are
Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Sorina Pintea, despre blocarea Acordului cu Banca Mondială: Sper să fie doar o amânare
Spitalul Militar: 68 de transplanturi de cornee şi 7 de ţesut osos, efectuate anul trecut
Turmericul, cât de eficient este în tratarea cancerului
De ce oamenii îmbătrânesc diferit? Afecțiunile care ne fură tinerețea
Comentarii