Medicină personalizată. Marius Geantă: Inovațiile tehnologice medicale disruptive au valoare doar dacă pacienții beneficiază de ele

Medicamente
La Conferința de Medicină Personalizată s-a discutat despre descoperirile, beneficiile și potențialul oferit de punerea în practică a biotehnologiei.

Medicină personalizată. Centrul pentru Inovație în Medicină a marcat Săptămâna Europeană a Biotehnologiei prin organizarea ediției a 4-a a Conferinței de Medicină Personalizată - a cărui temă a fost ”Inovația este în genele noastre” - , care a inclus și ediția a doua a simpozionului "Valoarea biotehnologiei și a medicamentelor biologice în sistemul de sănătate din România". Astfel România se alatură altor 16 țări europene, cu scopul de a aduce în atenția publicului descoperirile, beneficiile și potențialul oferit de punerea în practică a biotehnologiei, potrivit unui comunicat.

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, dr Marius Geantă spune:

”Dincolo de aspectul metaforic, sloganul manifestărilor din acest an surprinde cu precizie evoluția în domeniul medical, fie că vorbim despre dezvoltarea terapiilor genice și a terapiilor celulare de tip CAR-T (deja aprobate în Uniunea Europeană) sau despre dezvoltarea medicinei genomice, a testelor comprehensive genetice care permit un diagnostic de precizie al cancerului. (...) Inovațiile tehnologice medicale disruptive, precum cele menționate anterior, au valoare doar dacă pacienții beneficiază de ele. De aceea, este nevoie de inovație și la nivelul sistemului de sănătate, în modalitatea în care aceste inovații sunt evaluate și compensate”.

Medicină personalizată. Declarația președintelui CNAS

Prezent la manifestare, Vasile Ciurchea, Președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a afirmat că instituția în fruntea căreia se află susține conceptul de medicină personalizată.

”Avem în vedere transformarea contractelor cost-volum, prin intermediul cărora medicamentele inovatoare sunt compensate în sistemul de asigurări de sănătate, în contracte cost-rezultat. Astfel, ne asigurăm că pacienții vor fi tratați mai bine, primind medicamentul potrivit, la momentul potrivit, dar și că fondurile CNAS vor fi cheltuite cost-eficient. În acest context, ne arătăm deschiderea ca, în parteneriat cu toți actorii interesați, să identificăm soluțiile cele mai potrivite pentru implementarea testelor genetice pentru diagnosticul de precizie al pacienților cu cancer. De asemenea, pentru această categorie de pacienți, intenționăm să introducem un pachet dedicat de servicii medicale, cu intenția de a îmbunăți accesul la diagnostic, monitorizare și tratament".

La eveniment a luat parte și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dan Octavian Alexandrescu. Acesta a amintit despre activitățile Ministerului în acest domeniu:

"În vederea asigurării dezideratului de a garanta accesul unui număr cât mai mare de pacienți la terapii biologice de ultimă generație, Ministerul Sănătății a propus analiza situației curente cu posibilitatea actualizării cadrului legislativ în vigoare. Pentru a realiza o analiză comprehensivă în vederea identificării celor mai bune soluții, la inițiativa mea, Ministerul Sănătății a creat prin adoptarea unui Ordin al ministrului sănătății un cadru inter-instituțional formal, care să reunească factorii decidenți din instituțiile relevante și actorii interesați din industria farmaceutică, pentru identificarea celor mai bune practici privind implementarea biotehnologiei și a medicamentelor biologice în sistemul de sănătate din România".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel