Medicamentele cardioprotectoare, de ce ar fi bune pentru pacienții ce fac chimioterapie

Atac de cord, boli cardiace
Pacienții cu cancer ar putea beneficia de medicamentele cardioprotectoare, care ar reduce toxicitatea cardiacă dată de chimioterapie.

Pacienții cu cancer care primesc medicamente obișnuite pentru afecțiuni cardiace au mai puține afecțiuni cardiace cauzate de terapia cancerului, potrivit cercetărilor prezentate astăzi la EuroEcho 2019, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Pentru fiecare zece pacienți cu cancer mamar sau hematologic tratat cu medicamente cardiace, un caz de cardiotoxicitate ar putea fi evitat.

"Studiul nostru oferă sprijin pentru utilizarea de rutină a beta-blocantelor, inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) sau blocanților receptorilor de angiotensină II (ARB) la pacienții care primesc tratament pentru cancer, dar decizia ar trebui să fie luată de la caz la caz", a spus autorul studiului Dr. Sergio Moral, de la Spitalul Universitari Josep Trueta și Spitalul Santa Caterina, Girona, Spania.

Progresele în tratamentul oncologic au dus la o supraviețuire îmbunătățită a pacienților cu cancer, dar, în același timp, bolile cardiovasculare sunt unul dintre cele mai frecvente efecte secundare. Incidența problemelor cardiace variază în funcție de medicament, doza sa și caracteristicile pacientului, inclusiv vârsta și hipertensiunea, notează medicalxpress.com.

Cardiotoxicitate redusă 

Acest studiu a analizat cele mai bune dovezi disponibile pentru a examina dacă utilizarea de beta-blocante, inhibitori ACE și / sau ARB a fost legată de incidența redusă a cardiotoxicității la pacienții cu cancer mamar sau hematologic care primesc tratament pentru cancer. Cardiotoxicitatea a fost definită ca scăderea funcției pompei cardiace (scăderea fracției de ejecție a ventriculului stâng până la 50% sau o scădere mai mare de 10%) și / sau insuficiență cardiacă în timpul primului an de urmărire.

Metaanaliza a inclus nouă studii randomizate controlate. Principalul tratament al cancerului în toate studiile a fost chimioterapia antraciclină; unii au administrat și tratament adjuvant, cum ar fi trastuzumab. Au fost înscriși în total 913 pacienți, dintre care 534 au primit medicamente cardiace și 379 au fost într-un grup de control. Dintre cei 534 care au primit medicamente pentru inimă, 337 aveau un beta-blocant, 152 aveau un inhibitor ACE sau ARB, iar 45 au primit un beta-blocant și un inhibitor ACE.

Medicamente ce ar trebui luate în calcul  

Pe parcursul unui an de urmărire, 108 pacienți (12%) au dezvoltat cardiotoxicitate. Pacienții care au primit tratament cardioprotector au avut un risc semnificativ mai mic de cardiotoxicitate (risc relativ 0,381).

Dr. Moral a spus: "Medicamentele cardioprotectoare nu sunt prescrise în mod obișnuit la pacienții cu cancer, iar studiul nostru sugerează că ar trebui să fie luate în considerare. Cancerul și bolile cardiovasculare împărtășesc factori comuni de risc care influențează, de asemenea, sensibilitatea la cardiotoxicitate. În consecință, pacienții cu cancer sunt sfătuiți să mănânce sănătos, să renunțe la fumat,să-și țină sub control greutatea controleze și să facă exerciții fizice. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica care pacienți beneficiază cel mai mult de terapia cardioprotectoare, care este cea mai eficientă medicament și la ce doză și durata optimă a profilaxiei”, a spus el.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel