Medicamente inovatoare pentru cancer. Coriu: 90% supraviețuire pentru leucemie. Avem boli la care nu folosim cuvântul vindecare, ci o supraviețuire de lungă durată

Medicamente inovatoare pentru cancer - Foto: Freepick @
EXCLUSIV
Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, Președinte Colegiul Medicilor ne-a vorbit despre medicamentele inovatoare și noile terapii.

"Vorbim de medicamente inovatoare, de soluții tehnologice moderne, dar dacă ne întoarcem la bază, la cabinetul medicului de familie, luarea pulsului la artera radială timp de 30 de secunde, ar putea descoperi fibrilația, ar putea intra pacientul respectiv pe un traseu care să prevină accidentul vascular cerebral (AVC), o suferință extrem de gravă. Deci nu ar costa mare lucru, nu este o tehnologie revoluționară, doar să ne focusăm pe prevenție, pe descoperirea precoce a bolilor", a spus Val Vâlcu.

"Absolut corect, ați punctat foarte bine. Cred că ar trebui să acoperim nevoile de bază. Sigur, simultan trebuie să avem acces la medicamentele inovative. Sunt lucruri oarecum separate, dar acoperirea nevoilor de bază cred că este o prioritate pentru noi și să existe un traseu foarte bine definit pentru pacient pentru că nu e suficient că s-a pus diagnosticul sau suspiciunea.

Medicul de familie trebuie să știe foarte clar unde îl trimite și unde este primit și ce se va întâmpla mai departe cu acest pacient. Din păcate în România nu se întâmplă întotdeauna așa cum trebuie", a declarat Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, Președinte Colegiul Medicilor, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii online "Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor".

Val Vâlcu: Într-o specialitate cu extrem de mare impact, acolo noile terapii, tehnologiile inovatoare aduc beneficii uriașe, putem vorbi chiar de vindecare, salvarea vieții. Cum este accesul?

"Vă pot vorbi în numele specialității mele. Deci în oncologie s-au făcut progrese uriașe. Ceea ce avem acum, ceea ce folosim acum este aproape total diferit față de ceea ce era acum 30 de ani când am început eu oncologia.

Avem boli la care nu folosim cuvântul vindecare, ci o misiune complexă de lungă durată. Leucemia mieloidă cronică. Înainte supraviețuirea la cinci ani era undeva la 10%.

După anii 2000 această supraviețuire a ajuns la 90%, deci este o îmbunătățire dramatică. Avem alte boli în care avem acces la foarte multe medicamente și aici trebuie să menționăm că în România avem acces la medicamente inovatoare. Avem acces din fericire pentru pacienții noștri și progresul se vede. Nu obținem neapărat vindecare, dar obținem o supraviețuire de lungă durată", a mai spus Daniel Coriu.

Cum se vede parteneriatul între industria farma și societatea românească

 

"Atâta timp cât totul este transparent, acest parteneriat este unul necesar.

Totul trebuie să fie transparent, să nu existe niciun fel de suspiciune, dar acest parteneriat este chiar necesar pentru că există nevoie de ambele părți și ne putem ajuta reciproc pentru că dincolo de toate trebuie să recunoaștem că industria farma a adus un mare progres nu numai prin medicamente ci și prin educația și accesul la educația medicilor", a conchis medicul Daniel Coriu.

Vezi mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel