Medicamente anticonvulsive din coriandru? Efectele uimitoare ale plantei
30 iul 2019, 23:26

Coriandru       FOTO: pexels.com
Cercetătorii au descoperit că o substanță din frunzele de coriandru întârzie convulsiile. Speră în dezvoltarea de medicamente anticonvulsive mai eficiente.

Medicamente anticonvulsive, coriandru. Profesorul Geoff Abbott de la Școala de Medicină a Universității din California a coordonat un studiu în care a analizat metaboliții – substanțe care participă la procesele specifice ale metabolismului – din frunzele de coriandru și au descoperit că unul activează canalele de potasiu. Cercetătorii știu că disfuncția acestor canale poate cauza crize epileptice severe, rezistente la tratament. Iar unele dintre canalele de potasiu pe care le activează metabolitul din coriandru descoperit în studiu include activitatea electrică în inimă și creier. Experimentele chimice au arătat că acel metabolit a dus la întârzierea convulsiilor.

Medicamente anticonvulsive, coriandru: efectele plantei

"Rezultatele oferă o bază moleculară pentru acțiunile terapeutice ale coriandrului", sunt de părere autorii. Mai spun că rezultatele lor „indică faptul că această plantă culinară omniprezentă este surprinzător de influentă asupra canalelor KCNQ (n. r. de potasiu) importante din punct de vedere clinic", potrivit medicalnewstoday.

Geoff Abbott afirma: "Am descoperit că planta coriandru, utilizată ca medicament anticonvulsivant tradițional, activează o clasă de canale de potasiu din creier pentru a reduce activitatea convulsivă. (...) În mod specific, am găsit o componentă a coriandrului, numită dodecenal (n. r. un compus natural), care se leagă de o parte specifică a canalelor de potasiu pentru a le deschide, reducând excitabilitatea celulară: (...) Această descoperire specifică este importantă, deoarece poate duce la utilizarea mai eficientă a coriandrului ca anticonvulsivant (...) pentru a dezvolta medicamente anticonvulsive mai sigure și mai eficiente".

Cercetătorul amintește că această plantă are și efecte anti-cancer, antiinflamatoare, antifungice, antibacteriene, cardioprotective, de sănătate gastrică și efecte analgezice.

În State trăiesc 3,4 milioane de persoane care suferă de epilepsie, susțin estimări recente ale Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?