Medic, mesaj în războiul CANCERULUI: O RUPTURĂ! Nu poți să-l abandonezi când lupta devine mai urâtă

Medic Foto: Freepick
EXCLUSIV
Pacienții cu probleme oncologice au fost neglijați în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de COVID-19, iar România a stat prost la capitolul îngrijirii pacienților.

În acest context, medicul Michael Schenker a vorbit despre soluția de tratament al pacienților și a transmis un mesaj pentru medici. 

"Cred că ar trebui să existe în primul rând o legătură mai bună între ceea ce înseamnă onlocologia astăzi, ceea ce facem noi și ceea ce fac colegii care deja practică acest segment de tratament. E un pic de ruptură între noi și centrele de paliație, cel puțin așa o simt eu, poate e o chestiune subiectivă, dar nu știu ce să spun.

Cred că ar trebui verificată modalitatea prin care specialiștii care sunt dedicați îngrijirii acestor pacienți sunt pregătiți și certificați în această pregătire, pentru că este foarte adevărat că un oncolog nu poate să trateze la fel de bine precum un neurolog un pacient care are niște urmări după un AVC.

4 FRUCTE pe care să NU le mănânci NICIODATĂ la dietă: Trebuie să fie INTERZISE

Cred că ar trebui cumva, eu așa văd lucrurile și încerc să găsesc o soluție pentru îmbunătățirea lucrurilor printr-o încărcare suplimentară a specialității noastre, dar cred că o parte dintre noi, dintre colegii mei, ar trebui să ne supraspecializăm în paliația în oncologie, pentru că totuși, pacientul oncologic are câteva particularități importante pe care chiar și dacă nu mai discutăm de terapie specifică, chiar dacă nu mai discutăm de obiective de supraviețuire îndelungată, din păcate, sau cel puțin așa poate să fie la un moment dat cursul lucrurilor, cred că pacientul oncologic trebuie să aibă parte de o îngrijire cât mai specializată, cât mai aproape de elementele de patogenie, de particulariățile naturale ale unui anumit tip de cancer și până la urmă, foarte aproape de urmările pe care un pacient le poate avea după terapia specifică, pentru că sunt efecte secundare care pot să țină o grămadă de timp, o perioadă îndelungată și trebuie îngrijiți.

"Nu trebuie să fugim de pacienți. Pacientul a avut încredere în tine ca medic, te-a văzut ca speranță, te-a privit cu încredere și nu poți să-l abandonezi când lupt devine mai urâtă"

 

Este o specialitate poate aparte, această îngrijire paliativă, sunt de acrod, însă cred că ar trebui un pic ușurat din alt punct de vedere, adică accesul către certificarea în îngrijiri paliative. Mi se pare un pic cam dură pregătirea în direcția aceasta.

E nevoie de oameni care să practice acest segment de activitate medicală. E nevoie de medici care să presteze aceste servicii medicale pentru pacienții noștri, e nevoie de colegi cu care să colaborăm, cu care să discutăm.

Nu trebuie să fugim de pacienții noștri de care ne-am ocupat o perioadă îndelungată, pe ultima perioadă de timp să-o lăsăm altor colegi și cred că e un lucru foarte important această relație pacient - medic. Pacientul a avut încredere în tine ca medic, te-a văzut ca speranță, te-a privit cu încredere și nu poți să-l abandonezi când lupt devine mai urâtă și când sunt semne că piezi această luptă să apelezi la un alt coleg, la un alt centru și la altă specialitate. Și sfârșitul acela, în loc să fie unul mai ușor și mai lin, să fie unul mai stresant și mai rigid, mai dur, mai străin", a declarat dr. Michael Schenker, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în cadrul emisiunii "ACADEMIA DE SĂNĂTATE".

Nico, diagnostic dur. De ce boală suferă artista: Mi-e frică, trebuie controlată

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel