Mazărea: proprietăți. De ce e bine să o mâncăm în POST

mazarea FOTO: Pexels @karolina grabowska
Măzărea: care sunt beneficiile consumului de mazăre și cu ce ne ajută în perioada postului?

Mazărea face parte din familia leguminoaselor și este o legumă cu numeroase calități nutritive. Aceasta poate fi gătită cu carne, iar în perioadele de post se pot prepara mâncăruri din mazăre, foarte sănătoase și delicioase. 

Vitaminele din mazăre

Legumele sunt pline de vitamine, iar mazărea are un conținut crescut în vitamina A, care contribuie la îmbunătățirea vederii, funcționarea sistemului imunitar și al sistemului reproducător. 

Vitamina K poate fi găsită și ea în mazăre. Vitamina K este un factor important în coagularea sângelui și ajută la sănătatea sistemului osos.  Alte vitamine din mazăre sunt vitamina C, vitamina B1 și vitamina B9.

Perfectă în post

În perioada postului trebuie să înlocuim carnea cu produse alternative, care să ne ofere aportul necesar de nutrienți. Mazărea este bogată în fibre și proteine, fiind un bun substitut de carne. Totodată, conținutul său scăzut în grăsimi o face potrivită pentru persoanele care vor să se mențină în formă. 

Contribuie la senzația de sațietate

Starea de sațietate se referă la senzația de "sătul". Acest lucru se întâmplă datorită fibrelor și proteinelor din mazăre, care oferă nutrienții necesari și scad rata digestiei.

Totodată, persoanele care suferă de diabet pot consuma fără rețineri mazăre deoarece aceasta intervine în controlul glucozei din sânge. 

Ajută pacienții cu boli cronice

Potrivit healthline, unele studii care arată că există compuși în mazăre care sunt benefice pentru pacienții afectați de boli cronice. Magneziul, potasiul și calciul din mazăre previn bolile de inimă, iar conținutul crescut în antioxidanți din mazăre scad inflamația și previn cancerul.

Ameliorează anemia feriprivă

Mazărea are un conținut crescut în fier, ceea ce o face un aliat în combaterea anemiei feriprive. Persoanele care suferă de această afecțiune nu au suficient fier în organism, iar alimentele bogate în acest element ajută la tratamentul anemiei.

Vezi și: Anemia feriprivă, ce este și cum o tratezi. SPANACUL, pe lista remediilor naturale

Carmen Brumă, despre cum să NU ne îngrășăm în POST. Alimentele NOCIVE și PERICULOASE pe care să NU le mai mănânci

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel